Domácí zdravotní péče – odbornost 925 Caltová Eva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

BRONCHOSKOPIE Vlasta Urbánková.
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Racionální preskripce - MINULOST
Teorie ošetřovatelství 3.ročník
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PACIENTŮ S. IDIOPATICKÝMISTŘEVNÍMI
PRÁVA NEMOCNÝCH Výukový materiál pro potřeby SZŠ Kroměříž
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Péče o pacienta před a po implantaci kardiostimulátoru
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Darja Hrabánková Navrátilová
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
PRÁCE SESTRY S INTRAVENÓZNÍM PORTEM
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Individuální projekt „Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“ (číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ ), dále jen „Projekt“
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Všeobecná sestra v sociálních službách
Domácí ošetřovatelská péče
Role nelékařů v českém zdravotnictví
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 04
Jméno…. Všeobecná sestra, 2. ročník Zdroj: časopis SESTRA 9/2011
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Zkušenosti z kontrol: skot Větrný Jeníkov Bureš J., Pokludová L., Koutecká L.ÚSKVBL.
SEMINÁŘ PS PČR ZDEŇKA SALCMAN KUČEROVÁ, VZP ČR SPRÁVNOST A OPRÁVNĚNOST VYKAZOVÁNÍ ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB V PZSS K ÚHRADĚ Z PROSTŘEDKŮ V. Z. P.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Specifika domácí péče Nutné znalosti a dovednosti - „ sama doma“. Přátelská spolupráce sester mezi sebou – „přítel na telefonu“. Nutná spolupráce s praktickým.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Ekonomika ošetřovatelské péče v sociálních službách – rok 2015 Jiří Procházka únor 2015.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
Nezbytnost integrace psychosomatiky do současné medicíny? Očima pacienta. Mgr. Michala Filipová Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Občanské sdružení.
HISTORIE AGENTUR DOMÁCÍ PÉČE AGENTURY DOMÁCÍ PÉČE Začaly vznikat v roce 1991 První charita – experiment Ministerstva zdravotnictví ! – dotace.
Pracoviště ošetřovatelské péče s.r.o. Hana Pekárková Pracoviště pečovatelské péče, o.p.s. Andrea Turková Komparace domácí zdravotní péče a pečovatelské.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Je domácí zdravotní péče potřebná a hlavně efektivní??
Jiří Kabát Domácí péče 2017.
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Správa sociálního zabezpečení
Právní postavení zdravotníka v domácí péči
Podávání léků v pobytových zařízeních sociálních služeb  kompetence a úhrada  ve světle účinné legislativy, stanovisek MPSV a MZ a Metodiky VZP ČR pro.
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Předepisování INKO pomůcek pro obyvatele PZSS 9
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
, Olomouc.
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
Budoucnost domácí péče
Pacienti s poruchou autistického spektra v datech NRHZS
Transkript prezentace:

Domácí zdravotní péče – odbornost 925 Caltová Eva

Nedostatky na dokladu 06/DP doklad 06 si vystavují ADP samy, na dokladu je škrtáno, přepisováno, není čitelný původní text a chybí identifikace, kdo a kdy opravu provedl - úpravy smí provádět výhradně indikující lékař na dokladu chybí jasná specifikace indikované zdravotní péče – příklady: často je bez dalšího uveden pouze typ ošetřovací návštěvy z indikovaného typu ošetřovací návštěvy nevyplývá důvod délky vzhledem k indikovanému výkonu např. glykemie glukometrem, aplikace inzulinu atd.

Nedostatky na dokladu 06/DP u odběrů biologického materiálu není uvedeno, co má být vlastně odebráno u indikace lokálního ošetření není specifikace defektu, jeho lokalizace, rozsah a způsob ošetření na dokladu není uvedeno pořadové číslo dokladu 06/DP u dlouhodobé péče není uvedena podrobná informace o pacientovi, kompletní medikace, mobilita, schopnost základní sebeobsluhy, atd. na dokladu chybí cíl předepsané DP – není medicínské zdůvodnění a ani očekávaný efekt

Nedostatky na dokladu 06/DP doklad 06/DP autorizován a tak potvrzen indikujícím lékařem až několik dní po ukončení platnosti dokladu předešlého a další, pokračující péče v takovém případě je poskytována v rozporu se zákonem č. 48/1997 Sb., v platném znění (§ 18) doklad 06/DP není vůbec potvrzen indikujícím lékařem (opět jasné porušení zákona č. 48/1997 Sb., § 18) VZP upozorňuje, že: doklad 06/dp je jednoznačnou objednávkou na poskytování zdravotní péče hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění; na dokladu 06/dp musí být veškeré a úplné informace, které jednoznačně vedou SZP k poskytování konkrétní zdravotní péče;

Nedostatky na dokladu 06/DP Pokud si ADP převezme doklad, který jednoznačně slovně nespecifikuje rozsah indikované zdravotní péče, vystavuje se ADP riziku, že při následné revizi bude poskytnutá zdravotní péče odmítnuta s odkazem na § 18 zákona č. 48/1997 Sb.. Nelékař nesmí rozhodnout o rozsahu zdravotní péče. Nekonkrétní objednávku musí indikující doplnit – specifikovat.

Nejčastěji se vyskytující chyby: Nejčastější chyby 06311 - Zavedení nebo ukončení zdravotní péče, administrativní činnost sestry výkon je hrazen po předchozí indikaci OL při převzetí pacienta do lékařem indikované péče. Jedná se o hodinový výkon a z dokumentace musí vyplývat jeho naplnění. Nejčastěji se vyskytující chyby: chybí ošetřovatelský plán, verifikovaný lékařem, popis stavu při převzetí do péče; u ukončení zdravotní péče v dokumentaci je pouze záznam „ukončení péče“; výkon je vykazován i pokud se nejedná o zavedení komplexní domácí péče, ale i u jednorázových indikací (např. odběr, aplikace injekce). výkon je vykazován bez předchozí indikace lékaře

Nejčastěji se vyskytující chyby: Nejčastější chyby 06313, 06315, 06317, 06318 – oš. návštěva typ I. až IV.: Výkon bude hrazen po předchozí indikaci ošetřujícího lékaře. Lze vykazovat jednotlivě nebo ve vzájemné kombinaci, nevýše však tři ošetřovací návštěvy v jednom dni. Nejčastěji se vyskytující chyby: ze záznamu ve zdravotnické dokumentaci nevyplývá naplnění obsahu a času výkonu slučování typů v rámci jedné návštěvy – jeden záznam ve zdravotní dokumentaci ze záznamu nevyplývá jaká zdravotní péče byla poskytnuta ve zdravotnické dokumentaci je péče zdokumentována pouze kódem typu ošetřovací návštěvy

Nejčastěji se vyskytující chyby: Nejčastější chyby 06319 - fyzická asistence při poskytování domácí zdravotní péče Nejčastěji se vyskytující chyby: výkon vykázán bez indikace lékaře není záznam ve zdravotní dokumentaci a podpis provádějícího 06321 - vyšetření stavu pacienta sestrou ve vlastním sociálním prostředí výkon vykazován pro administrativní činnost překročení frekvence (1/1 týden) ve zdravotní dokumentaci není záznam o vyšetření (EKG, hodnoty glykemie)

Nejčastěji se vyskytující chyby: Nejčastější chyby 06323 - odběr biologického materiálu Nejčastěji se vyskytující chyby: ve zdravotnické dokumentaci není záznam o odběru není specifikace co bylo odebráno ani u násobků výkonu (odběr žilní krve, kapilární krve, sputa, stolice aj.) vykázán 2 dny po sobě (pokrytí materiálových nákladů) 06325 - aplikace ordinované parenterální terapie ve zdravotnické dokumentaci DZP není specifikace, jaké léčivo bylo použito jeho síla a množství ve zdravotní dokumentaci není čas zahájení a ukončení aplikace není záznam o průběhu infusní terapie a o kontrole životních funkcí před a po aplikaci, případně snášenlivost podaného léčiva

Nejčastější chyby 06327 - ošetření stomií chybí zápis o stavu kůže v okolí stomie, zhodnocení funkčnosti stomie, zda vůbec byla vyměněna kompenzační pomůcka chybí zápis o typu a množství používané kompenzační pomůcky 06329 - lokální ošetření chybí zápis o způsobu ošetření s uvedením aplikovaného léčiva, v průběhu léčby chybí zhodnocení stavu a vývoje léčby (granulace, infikace rány,..) chybí popis rány, lokalizace (velikost, hloubka, spodina, sekrece…) výkon vykazován pouze ve spojitosti s aplikací mastí bez následného krytí výkon vykazován z důvodu bandáží DK

Nejčastější chyby 06331 - klyzma, výplachy, cévkování, laváže, ošetření permanentních katétrů chybí záznam ve zdravotnické dokumentaci jak o způsobu ošetření, tak o výměně permanentního katétru chybí popis, zda byl katétr propláchnut a čím, zda je průchodný a odvádí moč Pozor: vizuální kontrola naplněnosti sáčku není ani odůvodněnou indikací ani legitimním důvodem pro vykázání výkonu!!! u klyzmatu není záznam o reakce klienta na průběh prováděného výkonu, kolik tekutiny bylo podáno, o případném ohřátí tekutiny na teplotu těla, popřípadě s jakým léčivým přípravkem. u výplachů a laváží chybí záznam o průběhu výkonu a způsob provedení včetně uvedení použité tekutiny a léčiva

Nejčastější chyby 06333 - aplikace inhalační léčebné terapie p.o., s.c., i.m., i.v., UV, event. další způsoby aplikace či instilace léčiv ve zdravotnické dokumentaci je pouze záznam o podání léků per os, chybí záznam o konkrétních podaných léčivých přípravcích, jejich lékové formě, síle, množství účinné látky. chybí záznam o kontrole dutiny ústní, reakci pacienta a zda léky polkl. Pokud odmítá léky, či plive, je nutný záznam i o tomto faktu, včetně informování lékaře. u instilace mastí není uvedeno konkrétně aplikované léčivo, ani lokalizace – místo aplikace u inzulinu není uveden druh inzulinu a počet aplikovaných jednotek VZP upozorňuje: Samotná příprava léků a jejich podání pacientovi nelze považovat za naplnění obsahu výkonu určeného pro podání léků. Je-li inzulinové pero ve vlastnictví pacienta včetně jehel, nelze vykazovat materiálový výkon.

Nejčastější chyby 06135 - nácvik a zaučování aplikace inzulinu chybí zápis o zahájení edukace, o reakci pacienta na aplikaci, o schopnosti samostatné aplikace pojištěncem chybí záznam o informaci lékaře, jak pacient zácvik zvládl, zda byla popřípadě poučena a zacvičena osoba žijící ve společné domácnosti, zda pacientův zdravotní stav neumožňuje absolvovat zácvik, či pouze odmítá zácvik absolvovat. 06137 - bonifikační kód za práci sestry v době pracovního volna nebo pracovního klidu výkon je vykazován ve všední dny a ve větší frekvenci než ošetřovací návštěva

Nejčastější chyby 06349 - signální kód – ošetřovatelská péče o pacienta v terminálním stádiu chybí indikace ošetřujícího lékaře

Děkujeme za pozornost a spolupráci