Výzvy digitální ekonomiky pro společnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Projekt „Propojení VaV pro MSP v sasko-českém příhraničí“. Příklady dobré praxe úspěšných aktivit výzkumu a vývoje Tomáš Vlasák Projekt „Propojení VaV.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Optimalizace nákladů na vybavení firmy v oblasti informačních a komunikačních technologií Petr Očko Seminář Hospodářské komory ČR Hradec Králové, 26. února.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Ruská federace x WTO a OECD
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
© 2010 IBM Corporation Chytré řešení pro úspory při poskytování veřejných služeb Ivo Kramoliš – ředitel IBM Global Business Services Česká republika 03/12/2010.
Hledání rovnováhy mezi podnikatelským subjektem a zákazníkem Seminář ČMS Říjen 2012.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Microsoft Inovační Centra  Innovation Day, Brno
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální politika EU v období
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Rozvoj inovací v EU.
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Technologická agentura
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Národní strategie umělé inteligence v ČR
Transkript prezentace:

Výzvy digitální ekonomiky pro společnost

Digitální ekonomika - definice Digitální ekonomika = základní pilíř celospolečenských změn daných technologickým vývojem a postupující digitalizací všech oblastí života. Znamená: využití digitalizace a internetu, internet věcí, služeb a lidí, rozvoj robotizace a umělé inteligence, aditivní výrobu (3D tisk), obrovské množství generovaných a zpracovávaných dat. Roste úloha vazeb mezi výrobními průmyslovými systémy, dopravními sítěmi, energetickými systémy, oblastí služeb, obchodu, telekomunikacemi, systémy zásobování, ale i systémy sociálními. Masivní a globální nástup nových technologií mění hodnotové řetězce a vytváří příležitosti pro nové obchodní modely, ale i zvyšuje tlak na flexibilitu moderní průmyslové výroby a nároky na kybernetickou bezpečnost a interdisciplinární přístup. Digitální ekonomika ve 21. století je především ekonomikou globální a je nutné zohlednit i mezinárodní prvek.

Socioekonomické dopady digitalizace EKONOMIKA RŮST HDP RŮST HDP NA HLAVU PRACOVNÍ MÍSTA NÁRŮST ZAMĚSTNANOSTI INOVACE ZVÝŠENÍ INOVAČNÍHO INDEXU SPOLEČNOST KVALITA ŽIVOTA ZVÝŠENÍ ŽIVOTNÍHO STANDARDU ZLEPŠENÍ ZDRAVÍ A SPOKOJENOSTI PŘÍSTUP KE SLUŽBÁM ZLEPŠENÍ ŽIVOTNÍCH PODMÍNEK VLÁDA TRANSPARENTNOST SNÍŽENÍ KORUPCE E-GOVERNMENT ZLEPŠENÍ PROPOJENÍ STÁTU S OBČANY VZDĚLÁNÍ VYŠŠÍ INDEX VZDĚLANOSTI Zdroj: booz&co

Digitální transformace a podnikatelé Zrychlené tempo digitalizace znamená masové přijímání inteligentních a propojených informačních a komunikačních technologií. Pro malé a střední podniky může digitální svět přinášet výhody zejména: v obchodování přes internet (e-commerce), elektronické fakturaci, tzv. cloud computingu. Internet je nejrychleji rostoucím prodejním kanálem v maloobchodě a může být strategickým pro menší podniky, které pomocí internetu mohou během chvíle expandovat a nabízet své produkty a služby i v zahraničí a využívat výhody společného trhu.

Podpora MSP v jejich digitální transformaci Čerpání dotací z národních i EU fondů. Poradenství v regionálních centrech API a CI. Zapojení nových technologií do podnikatelských aktivit. Spolupráce s Digitálními inovačními Huby v regionech.

Kroky k úspěšné digitalizaci malých a středních podniků Utvořit z digitální transformace prioritu na nejvyšší úrovni. Začít s jednoduchými kroky. Zaměřit se na zákazníka. Investovat do digitalizace. Sledovat trh. Identifikovat klíčové technologie. Experimentovat. Podporovat své lidi. Najímat digitální talenty. Analyzovat svůj business model a definovat nový plán. Vytvořit kulturu inovací. Držet krok s tepem trhu a doby. Inspirovat druhé.

Zveme vás na semináře MPO k digitální ekonomice a novým technologiím „Výzvy digitální ekonomiky pro společnost“ 24. 4. 2019 „Podpora infrastruktury pro umělou inteligenci“ 27. 5. 2019 „Technologie Blockchain v digitální ekonomice“ 5. 6. 2019 „Podpora budování a využívání Digital Innovation Hubs“ 26. 6. 2019 „Podpora a budování infrastrktury pro technologie HPC“ 18. 9. 2019 „Design thinking výzkumných aktivit & DES“ 16. 10. 2019 „Inovační leadership v digitální ekonomice“ 20. 11. 2019 „Podpora a rozvoj technologických start-upů“ 11. 12. 2019

Děkuji za pozornost