Řecko-perské války Boje Řeků za svobodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řecko - Perské války.
Advertisements

Řecko-perské války Boje Řeků za svobodu.
Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Téma: ŘECKO 7, Makedonie Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Alexandr Veliký Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012 Anotace:
Občanská válka severu proti jihu Adéla Hrubá 7.C.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_01_Počátky.
Řecko-perské války Nejslavnější hodina Řecka. Perská říše Peršané v 5. stol. př.n.l. vytvořili obrovskou veleříši. Šáh-in-šáh Dareios I. Chtěl dobýt i.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování starověkého Řecka Název sady: Staroorientální.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589 – příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum: Název: VY_12_INOVACE_17_D6.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Aleš Ondráček NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČÍSLOVKY TÉMA: Číslovky – shrnutí,
Přední východ uč Persie a okolí Persie Přední východ = dnešní Turecko, východní pobřeží Středozemního moře až k Rudému moři pravlast Peršanů.
SKUTEČNÝ PŘÍBĚH DVOU TENORŮ
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
ÚHLY, ÚHLÍKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Stoletá válka.
Fotosyntéza je váš kamarád
Počátky vojenství v antickém Řecku
2. Antické Řecko (temné období, velká řecká kolonizace, klasické období – Sparta, Athény jako typy starověké polis; řeckoperské války; peloponské války;
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Třicetiletá válka
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
VY_32_INOVACE_Lul_III_10 Punské války
ŘÍM III. PUNSKÉ VÁLKY.
Anotace Materiál obsahuje přehled české domácího a zahraničního odboje během 2. sv. války. Na závěr žáci plní úkoly k zamyšlení. Pilotáž: Prezentace.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Napoleon Bonaparte Václav Švec.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10-35_ ŘECKO_PERSKÉ VÁLKY projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Severní Korea    .
Poměr v základním tvaru.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
*Sparta* Sparta je město v jižním Řecku.Dnešní město Sparta leží jen pár kilometrů od původního města.Na obrázku můžeme vidět ruiny staré svatyně.
Stoletá válka VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_STOLETÁ VÁLKA
Raná řecká tyranida, Sparta
ŘECKO - PERSKÉ VÁLKY (5. stol. př. n. l.).
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Jagellonci Dějepis 7.ročník.
VY_ 32_ INOVACE _12_10_stěhování národů
VRCHOLNÉ OBDOBÍ ŘECKÝCH STÁTŮ
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Klasické Grécko pred Kr..
České země po husitských válkách
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška.
Alexandr Veliký ( př. Kr) (Alexandr III.Makedonský)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Poměr v základním tvaru.
EVROPA 11. STOLETÍ.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10-35_Peloponéská válka a nástup Makedonie Číslo.
1. světová válka.
Řecko-perské války - úvod
MONGOLSKÁ EXPANZE.
Školní časopis PUZZLÍK
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Husitské války.
Řecko - Perské války Michal Semotán I.B.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11-14_ Expanze Vikingů Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Třicetiletá válka
Periklés (Περικλής).
Transkript prezentace:

Řecko-perské války Boje Řeků za svobodu

Kde se nacházelo Řecko?

1)

Kde se nacházela Perská říše?

2)

499 – 449 př. n. l. Váleční konflikt mezi Řeckem a Perskou říší Řecko-perské války 499 – 449 př. n. l. Váleční konflikt mezi Řeckem a Perskou říší

Příčiny války Perská říše ovládla řecká města v Malé Asii tato města se vzbouřila proti perské nadvládě, pomohly jim i Athény povstání však nebylo úspěšné  athénská pomoc se stala záminkou pro útok Perské říše na Řecko (potrestání Athén za pomoc vzbouřencům)

Řecká armáda Hoplité – těžkooděnci Falanga – bojový útvar 4) 3)

Falanga 5)

Perská armáda „NESMRTELNÍ“ Elitní jednotka vojska perských králů Disciplinovaní, dobře vycvičení Jednotku tvořilo 10 000 urozených bojovníků Pěšáci, bojovali s lukem, šípy a dlouhým kopím 6)

Průběh Řecko – perských válek Bitva u Marathónu Bitva u Thermopyl Bitva u Salamíny Bitva u Platají, Bitva u mysu Mykalé  Slyšeli jste již někdy o některé z těchto bitev? V jaké souvislosti? Co o ní víte?

Bitva u Marathónu 490 př. n. l. 40 tisíc Peršanů proti 10 tisícům Athéňanů Peršany vedl král Dareios Řekové nečekaně zaútočili jako první, obklíčili Peršany a díky výborné taktice vojevůdce Miltiada zvítězili!! Ztráty: Athény: 192 mužů 6400 mužů

7)

Útok řecké falangy 8)

Marathónský běh Výsledek střetnutí běžel z Marathónu do Athén oznámit athénský posel FEIDIPIDÉS Poté, co doběhl a oznámil „Zvítězili jsme“, tak padl vyčerpáním a zemřel Uběhl cca 42,195 km Na jeho počest se na olympiádě začal běhat „maratónský běh“

9)

Bitva u Thermopyl 480 př. n. l. Perská říše – král Xerxes Řecko – spartský král Leonidas Cíl: Xerxes chtěl potrestat Athéňany a Sparťany za předchozí porážku Thermopyly – úzká soutěska mezi Malijským zálivem a horami (ideální místo pro obranu)

Podívejte se do učebnice s. 26 na plánek Bitvy u Thermopyl. Přečtěte si krátký text o této bitvě vedle mapy. Pokuste se vlastními slovy shrnout, jak proběhla Bitva u Thermopyl.

Sparťané a jejich spojenci 2 dny odolávali útokům Peršanů Nakonec bitvu rozhodla zrada Efialta – ten prozradil Peršanům tajnou stezku nad Thermopylami Leonidas poslal větší část své armády pryč sám zůstal s 300 Sparťany a hájil soutěsku všichni zemřeli

Když se prý jeden spartský bojovník dozvěděl, že perských lučištníků je tolik, že jejich šípy zakryjí i slunce, odvětil: Výborně. Alespoň budeme bojovat ve stínu. Spartské ženy pak svým mužům, kráčejícím se štíty do boje, říkaly: S ním, nebo na něm. Čili vrátit se se štítem jako vítěz nebo na štítu jako mrtvý. Z těch dob pochází výraz odejít se štítem, se ctí. 10)

„Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským Na počest krále Leonida a spartských bojovníků složil řecký básník Simonidés z Keu epitaf: „Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám“ 11) 12) Leónidas Náhrobní kámen s verši Simónida z Keu

Bitva u Salamíny 480 př. n. l. Námořní bitva U ostrova Salamíny – úzký průliv mezi pevninou a ostrovem Řeckých lodí bylo mnohonásobně méně, ale byly menší a lépe se pohybovaly  porážka Peršanů athénskou flotilou (Peršané ztratili asi 200 lodí, Řekové 40)

Triéry – řecké válečné lodě 13) 14)

15)

Bitva u Platají 479 př. n. l. Řekové porazili zbytky perské pozemní armády Ve stejném roce byly zničeny zbytky perského loďstva v bitvě u mysu Mykalé

Řekové tak vyhráli svůj boj za svobodu proti Peršanům