Program Skutečně zdravá škola

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Advertisements

Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Představení Programu Skutečně zdravá škola Tom Václavík.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Využití ovoce v kuchyni
Energetická hodnota potravin (EH)
Jsou venkovské školy horší než městské?
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Zdravá škola Křižánky Dotace Kraje Vysočina – MA 21, Zdraví 21
Dokument KAP MSK - obsah
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Program Skutečně zdravá škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Josef Středula, předseda ČMKOS
Členská schůze MAS Nepomuk,
Regenerační přípravky I.
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Pardubicích
Název projektu: Moderní škola
Společenská odpovědnost ve školství
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Základní informace o poskytovateli
[NOTE TO PRESENTER: Consider making your own title slide and including your district’s logo.] Bohuslav Sedláček.
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Kategorie odbytových středisek
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Řemesla Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
2. ROČNÍK KONFERENCE K RODINNÉ POLITICE MĚSTA OLOMOUCE,
jak budovat kulturu školy společně
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Operační program potravinové a materiální pomoci
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Digitální gramotnost Informatické myšlení
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Krajský metodický kabinet ZEMĚDĚLSTVÍ A CHOVATELSTVÍ
Vyšší odborná škola ekonomická, sociální a zdravotnická, Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Most, příspěvková.
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
Spolupráce s rodiči a komunitou
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Vzdělávací program pro širší vedení škol
Sociální pedagogika, její zdroje a přesahy
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Třídní schůzky 4.A
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Program Skutečně zdravá škola

Školní stravování je obrovská příležitost pro pozitivní změny. School meals are a big opportunity for positive change.

Jaká jsou čísla? What do the numbers look like?

8 tisíc školních jídelen 350 milionů vydaných jídel ročně 1,5 milionu vydaných jídel denně The USDA estimates about 13 million breakfasts were daily in 2013, or about 2.2 billion a year. About 31 million lunches were served daily in 2013, or 5.2 billion a year. And that’s just breakfast and lunch. It doesn’t count the snacks or supper. [NOTE TO PRESENTER: Consider adding a slide after this one that shows YOUR district’s daily and monthly meals.] Celková útrata za suroviny přibližně 7 miliard Kč ročně

Školní kuchyně představují dostatečnou poptávku pro rozvoj udržitelného zemědělství a rozvoj místní prosperity. Working collectively, schools can help create enough demand to support sustainable regional agriculture...

Školní stravování jako vzdělávací nástroj v budoucnu ušetří miliardy korun v oblasti zdravotní péče.

Zdravé jídlo Zdravé děti Zdraví dospělí Why does this matter? 7

Naše inspirace Food For Life Partnership z Velké Británie Komplexní přístup ke změně kultury stravování ve školách. FFL využívá jídlo k angažování mladých lidí a jejich rodin pro změnu chování vedoucí ke zlepšení veřejného zdraví, udržitelnosti a vzdělávání.

Komplexní přístup Zdravé a chutné stravování: Vzdělávání: Nutričně vyvážené pokrmy připravené z čerstvých surovin. Minimálně 75% čerstvých surovin, maso z udržitelných chovů. Zlepšení celkového zážitku z oběda. Vzdělávání: Praktické vaření a zahradničení. Návštěvy farem. Aktivní zapojení žáků. Zapojení komunity: Angažování rodičů. Sdílení s místní komunitou.

Program Skutečně zdravá škola naše vize chutné a zdravé jídlo odkud jídlo pochází a jak se pěstuje nebo vyrábí. vztahy mezi jídlem a světem, ve kterém žijeme. základy zdravých stravovacích návyků schopnost vybrat zdravé a kvalitní potraviny. The opportunity to make a real and lasting contribution to the future. [NOTE TO PRESENTER: Consider including photographs from your district that show healthy children and good food.] 10

Počet zapojených škol v krajích 24 12 68 2 18 23 15 31 14 13 38 35

Počet certifikátů 8 1 3 4 7 6 5 2

Praha MŠ Semínko

Zlatý certifikát Minimalizace biologického odpadu 80 % čerstvých surovin a potravin 10 % bio surovin Vejce číslo 1 nebo 0 Zdravá, vyvážená a udržitelná výživa Místní farmy a zdravé stravování a vaření pro rodiče, děti a veřejnost

Vítězství v soutěži SDGs 2018 SZŠ oceněna jako nejlepší projekt naplňující cíle udržitelného rozvoje

Co dělají skutečně zdravé školy ?

Suroviny od místních farmářů, Do kuchyně nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků. Suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků

Čerstvé a sezónní suroviny Chutné a zdravé pokrmy V jídelně poskytují chutné a zdravé pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin. Čerstvé a sezónní suroviny

Oběd je radostnou, společenskou událostí v příjemné a klidné atmosféře V jídelně Skutečně zdravé školy je oběd radostnou, společenskou událostí v příjemné a klidné atmosféře. jídelna Skutečně zdravé školy

Integrují téma jídlo a zdravá výživa do ŠVP Integrují téma jídlo a zdravá výživa do školního vzdělávacího programu.

Organizace výletů pro žáky Organizují pro žáky výlety na místní farmy. místní farmy

Pěstování na školní zahradě Pěstují na školní zahradě ovoce a zeleninu, kterou používají v hodinách vaření. Pro hodiny vaření

Nabídka hodin vaření Nabízí pro žáky hodiny vaření.

Získání znalostí pro jejich budoucnost Děti si ze školy odnášejí znalosti, které jim v dospělosti umožní výběr zdraví prospěšných potravin a schopnost sami si připravit chutný a zdravý pokrm. schopnost připravit si chutný a zdravý pokrm výběr zdraví prospěšných potravin

Výhody programu

Pro vedení školy Pro vedení školy Lepší kvalita školního stravování = vyšší atraktivita školy mezi rodiči Obohacení ŠVP o nové vzdělávací a výchovné prvky projektovou výuku – naplnění RVP Vyšší atraktivita školy = více žáků = více peněz pro školu Pro vedení školy Zlepšuje kvalitu školního stravování, což zvýší atraktivitu školy mezi rodiči. Obohacuje školní vzdělávacího programu o nové vzdělávací a výchovné prvky a projektovou výuku – naplnění RVP Zvýšení atraktivity školy = více žáků = více peněz do rozpočtu školy

Pro pedagogy Nové možnosti a příležitosti Prožitkové a projektové formy učení Obohacení výuky o nové, dosud nezpracované, téma – jídlo Pro pedagogy - Vytváří příležitosti a možnosti pro využití prožitkových a projektových forem učení a obohacení výuky o nové, dosud nezpracované, téma – jídlo.

Pro rodiče Komplexní řešení školního stravování Kvalitativní skok k lepšímu Zlepšení zdraví dětí => lepší výsledky ve škole a v chování Tvorba budoucích uvědomělých spotřebitelů Rozvoj praktických dovedností a teoretických znalostí Pro rodiče: Komplexně řeší školní stravování, přináší kvalitativní skok k lepšímu. Zlepšuje zdraví dětí a tím i výsledky ve škole a v chování. Pomáhá tvořit budoucí uvědomělé spotřebitele Rozvíjí praktické dovednosti a teoretické znalosti

Pro pracovníky školní jídelny Vyšší prestiž pracovníků školní kuchyně Možnost získat další zákazníky mimo školu, hledající kvalitní stravování Možnost prohlubování kvalifikace pracovníků školní jídelny Pro pracovníky školní jídelny: Zvyšuje prestiž pracovníků školní kuchyně – může získat další zákazníky mimo školu, hledající kvalitní stravování. Možnost prohlubování kvalifikace pracovníků školní jídelny.

Pro zřizovatele školy Pro zřizovatele školy: Prestiž „Zřizujeme Skutečně zdravou školu, kterou zajímá, co a jak děti jedí.“ Zdravá škola = zdravé děti = zdravá generace = zdravé město v budoucnosti se zdravými občany! Pro zřizovatele školy: Získání prestiže: „Zřizujeme Skutečně zdravou školu, kterou zajímá, co a jak děti jedí.“ Zdravá škola = zdravé děti, zdraví žáci = zdravá generace = zdravé město v budoucnosti se zdravými občany!

Počet registrovaných škol

Karolina Kallmünzerová Děkuji za pozornost Karolina Kallmünzerová