Rekreace a věk Miroslav Kyselý.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

OBEZITA.
VOLNÝ ČAS TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PSYCHOLOGICKÉ POTŘEBY KAŽDÉHO ČLOVĚKA.
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Bílé plemeno Člověk se mění
Vymezení a funkce volného času
Zdravý životní styl základní principy.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
VY_32_INOVACE_PSYPS14860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Ročníková práce Péče o kůži 2013/14 Honza Sokolář 6. Třída Obr. 1.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Výživa pro život Dospělost a pozdní věk Výživa pro život Průměrná délka života - průměrný věk úmrtí Délka života - nejvyšší doložený věk, kterého se.
Zpracovala: Lenka Páleníková
Komunitní péče.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
OBEZITA.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Psychologické aspekty zdraví
Zdravotní tělesná výchova
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
Zdravotní problém lidstva
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vznik a odstranění únavy
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
a zdravého životního stylu.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Definice, základní pojmy
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Chemické složení živých organismů
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32 _INOVACE_15_11_osobní hygiena 3
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Etologie.
Osoba zdravotně znevýhodněná
Vymezení a funkce volného času
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Stres a jeho zvládání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Etologie.
Transkript prezentace:

Rekreace a věk Miroslav Kyselý

Dospělost 18-60 let Dospělost označuje stav jakéhokoli zralého organismu, ale obvykle referuje na člověka, který už není dále dítě nebo nezletilec a stává se ženou nebo mužem. Dospělost též přeneseně značí status, kdy lidé myslí víc racionálně nebo více konzervativně. Věda, která se dospělostí zabývá, se nazývá akmeologie.

tzv. sedavé zaměstnání Lidé v kancelářích (administrativa) Řidiči (MHD, kamionu, přepravní zásilky) Dělníci při výrobě Tuhle skupinu lidí jsem si vybral, protože si myslím, že pracující lidé dnes žijí ve spěchu, za cílem něčeho dosáhnout a přitom ztrácí smysl života a většinu svého volného času, který jim pomáhá se vyrovnat se svým fyzickým i duševním zdravím.

Následky sedavého zaměstnání: Následky mohou být v mnoha podobách a vždy mají negativní následek na lidský organismus jako celek. Obezita Obezita (otylost, tloušťka) vzniká ve chvíli, kdy člověk přijímá více energie, než kolik vydá. Nadbytečný příjem se odrazí v tom, že se nespotřebovaná energie v organismu hromadí ve formě tuku v tukových buňkách. Obezita je tedy definována jako zvýšené množství tukové tkáně, a tedy i zvýšená tělesná hmotnost. Socializační role, při plnění úkolů.

Problémy s pohybovým aparátem Pohybový aparát bývá nejčastěji postižen traumaticky – zraněním. Z onemocnění jsou častá především degenerativní onemocnění (artróza) a častá jsou i onemocnění autoimunitní. Autoimunitní onemocnění mohou pohybový aparát postihovat izolovaně, ale většinou je jeho postižení součástí onemocnění, které postihuje celý organismus, a jedná se tedy pouze o jeden z projevů základní choroby.

Stres Stres je stav organismu, který vzniká v okamžiku, kdy je organismus vystaven nepříznivým faktorům (stresorům), a jeho obranné reakce mají za úkol udržet organismus v homeostázi a zabránit tak jeho poškození.

Prevence: Rekreace Odpočinek Pohybová Kognitivní Sociální Kulturní zájmová Odpočinek Spánek Utváření vztahů a pracovních skupin na pracovišti.

Jak předcházet problémům? Každý člověk by si měl ve svém každodenním životě najít chvíli a využít tak svůj volný čas. Jde také o jeho správné naplánování a využití ve většinou nabitém pracovním dni, což může být pro většinu jedinců ten největší problém. Při správném rozložení volného času je také podstatné jeho využití, jak směrem aktivního (rekreace) tak pasivního (odpočinku) volného času pro udržení fyzického a duševního zdraví. Každému však vyhovuje jiný druh, a proto by se měl vždy více věnovat tomu, který druh ho více baví, či je mu bližší.

Zdroje: https://www.mojezdravi.cz http://www.aktivityprozdravi.cz http://wiki.knihovna.cz https://cs.wikipedia.org https://www.osppp.cz https://narodnenoviny.sk https://zena.aktualne.cz http://www.odbory-pilapaskov.cz https://www.magazinzdravi.cz https://www.extra.cz Formální organizační struktura je typem sociální sítě.