Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lihoviny.
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
• Chardonnay (zkratka Ch) je bílá odrůda vinné révy. Pochází z Burgundska (Francie). Chardonnay dozrává později a má nižší výnosy než jiné odrůdy.
Jana Hanosová a Jan Palán
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.17
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sacharidy.
KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
VÍNO A ZDRAVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
Výroba vína II.
SACHARIDY CUKRY RZ
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
Kakao.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Koření.
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Povídání o víně Barbora Bílková1. Víno – jak poznat kvalitní víno od nekvalitního? V supermarketu nenarazíte na žádné vinařské speciální archix;vní kousky.
Oranžová vína.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autor: Mgr. Eva Procházková
Pole - kulturní rostliny
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková učitelství Ch-Bi – 4.ročník LS 2004

Výrobní postup sklizeň hroznů příprava rmutu a moštu kvašení a dokvašování školení vína a stáčení

Sklizeň hroznů Probíhá v normální zralosti Pro jakost a chuťové vlastnosti vína je důležitá: - odrůda vinné révy, její stáří, oblast pěstování, klimatické podmínky

vinná réva se pěstuje téměř všude: J a S část Ameriky, Austrálie, Asie, Nový Zéland, Afrika, Evropa Burgundsko Alsasko Mikulov Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko

Hrozen se skládá: z bobulí z třapiny (4% hmotnosti)

třapiny voda 40-90% třísloviny 1-5% barviva cukry, kyseliny, minerální látky

bobule slupka (asi 10%) třísloviny, kyseliny, barviva, cukry, aromatické sloučeniny, minerální látky dužina (80-90%) cukry, kyseliny (hlavně vinná, jablečná)+jejich soli, minerální a dusíkaté látky, pektiny méně třísloviny, barviva semena (3-5%) třísloviny, oleje, cukry, kyseliny, popeloviny

chuťové vlastnosti: cukernatost hroznů: (15-30% monosacharidů ) drsnější podmínky: nižší cukernatost teplé jižní oblasti: až 2x vyšší poměr glukózy a fruktózy 1:1 - stupněm vyzrálosti se poměr mění aromatické látky dávají vínům chuť, vůni

modré odrůdy obsahují ve slupkách zejména barviva: antokyany výjimka: tzv. barvířky – antokyany v dužnině bílé odrůdy: chlorofyl, flavonová barviva

Příprav rmutu a moštu hrozny se drtí na speciálně upraveném mlýnku a odstopkují se ( ne chlorofyl, třísloviny) odzrnění-ne poškodit bobule rmut

rmut se lisuje mošt (zbytek se nazývá matoliny) bílé víno červené víno rmut se nejprve nakvašuje – uvolnění barviva ve slupkách, zároveň přechází do rmutu třísloviny z rozdrcených peciček pak se lisuje

hydrolis pneumatické lisy

Kvašení a dokvašování moštu mošt kádě

Kvašení a dokvašování moštu mošt kádě + kulturní vinné kvasinky bouřlivé kvašení (7-14 dní, asi 150C) C6H12O6 à C2H5OH + 2 CO2 + teplo stáčení à burčák

dokvašování (2 měsíce), čiření vína stáčení do čistých sudů samovolné usazování po 1-3 měsících se opět stáčí, zrání

Školení vína a stáčení zrání + školení filtrace + skladování stáčení a expedice

Použité zdroje informací a snímků: www.floranazahrade.cz/zdravi/vino.htm http://vinar.unas.cz/index.htm http://www.ped.muni.cz/wbio/studium/Ucit_mat/Kvasinky.doc http://www.gastrocr.cz/vyroba_prirodniho_vina.htm http://www.unicom-servis.cz/plo.html Janderová B., Bendová O.: Úvod do biologie kvasinek. Karolinum, Praha 1999