Organická chemie v průmyslu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Advertisements

Detergenty Ch_073_Detergenty a pesticidy_Detergenty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
VÝROBA CUKRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_01_úvod do organické chemie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Riskuj Přírodopis VI. třída.
Sójové a kokosové cukrovinky 1
Negativní vliv mycích prostředků II.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Molekulová fyzika 4. prezentace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výroba instantních prášků 1
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
Sacharóza – výroba cukru
Adsorpce na fázovém rozhraní
Autor: Stejskalová Hana
Cukry (sacharidy).
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Anorganická chemie Autor: Mgr. Alena Víchová
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VY_32_INOVACE_124_Alkany Šablona Identifikátor školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Technické prostředky v požární ochraně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Jak číst nápisy na potravinách
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Příprava perníkového těsta
Vlastnosti alkanů.
Adsorpce na fázovém rozhraní
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Molekulová fyzika 4. prezentace.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Organická chemie v průmyslu Lukáš Dvořák Veronika Valášková Kristýna Vondráčková UK v Praze, PřF, KUDCH 2008

Umělá sladidla

Sladidla jsou organické látky, které mají ve zvýšené míře sladkou chuť Nejsou to cukry – tzn. nemají jejich výživové a fysiologické vlastnosti Rozdělení : sachariny, dulciny, gluciny Jejich účinnost se měří se sacharózou (její sladkost se považuje za jednotku)

Alternativa pro rafinovaný cukr (kalorie, cukrovka) Použití – nápoje, sušenky, jogurty… Škodlivost ? používány více než 20 let, 6000 výrobků, 100 zemí karcinogenita

Sacharin Nejdéle známý (přes 100 let) Sladivost 300x větší než cukr kovová pachuť V minulosti pochyby o jeho zdravotní nezávadnosti (karcinogenita) - neprokázáno

Aspartam připraven J.Schlatterem jako meziprodukt při vývoji protinádorového léčebného postupu - sladkou chuť zaznamenal, když si naslinil prst, aby obrátil stránku ve svém zápisníku Je složeno ze dvou aminokyselin, kyseliny asparagové a methylesteru fenylalaninu – lidé s fenylketonurií

Fenylketonurie Je geneticky vrozená choroba metabolismu aminokyseliny fenylalaninu (přirozenou složkou běžné bílkovinné potravy a také je součástí sladidla aspartam) Toto onemocnění je zjišťováno u každého narozeného dítěte, protože požívání mléka s normálním bílkovinným složením by u nich mohlo vést k poškození mozku.

Acesulfam Nedávno schválen Velmi oblíben, nezanechává pachuť Není zpracováván trávicí soustavou, ale je jí vylučován v nezměněném stavu

Mýdla a saponáty

Výroba mýdel a saponátů Podstatu mýdla tvoří směs alkalických solí vyšších mastných kyselin. Princip - zmýdelňování tuků alkalickými prostředky, jako je hydroxid sodný nebo uhličitan draselný. Suroviny se vaří, po skončení procesu se přidáním chloridu sodného vyloučí jádrové mýdlo. Mýdlo se zchladí, suší a změklé je dopravováno do automatických razících strojů, které je upravují do obchodního tvaru.

Saponáty Syntetické tenzidy - vyráběné z vyšších alifatických nebo aromatických uhlovodíků, získaných z ropy a dehtu, ze syntetických mastných kyselin, aminů, amidů, nitrilů a dalších látek. Tenzid - látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodných roztoků

Saponáty Neporušují živočišná vlákna, nejsou citlivé na tvrdou vodu, mají vyšší dispergační schopnost, lepší smáčivost a perou v nižších koncentracích a za nižších teplot než mýdlo. Nevítanými vlastnostmi je značná koroze pracích nádob a negativní vliv na pokožku. Obtížně biologicky odbouratelné, čímž ohrožují životní prostředí. Fosfáty ve vodě podporují růst vodních řas – vodní květ