Programy na podporu bydlení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ Panel Program revitalizace bytového fondu Seminář k 16. výzvě IROP „Energetické úspory v bytových domech“ 6. ledna 2016,
Advertisements

Kotlíkové dotace „VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA NA PEVNÁ PALIVA V RODINNÝCH DOMECH VE STŘEDOČESKÉM KRAJI 2015–2018" Předmětem dotace bude podpora výměny zdrojů.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ 26. června, Liberec Programy revitalizace bytového fondu pro řešení energetické náročnosti JUDr. Ing. Eva Helclová ředitelka.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
1 Konzultace pro starosty a místostarosty Dotační programy MMR ČR v oblasti bytové a regionální politiky.
Ing. Milan Balcer oddělení obnovitelných zdrojů energie Energetická legislativa Novela vyhlášky č. 194/2007 Sb.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Sociální program RPG Sociální program RPG
Bytová politika ČR Ministr pro místní rozvoj 1.října 2009
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ Programy a informační nástroje podpory SFRB Ing. František Hadáček, ředitel SFRB 18. ročník konference Regenerace bytových.
„Rekonstrukce chodníku podél silnice III/01152(II/474) km 0,000 – 0,222“ Tento projekt byl spolufinancován z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok Struktura příjmů MČ Brno-Kohoutovice 1. Příjmy z veřejných rozpočtů o příjmy ze státního rozpočtu - postoupené.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Regionální poradenské a informační místo (dále jen „RPIM2“) sídlo Hradec Králové Nový Pivovar, Soukenická 54.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu učiva Který druh bydlení je nejlepší a jeho výhody a nevýhody Období: září – prosinec.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR odbor politiky bydlení Podpora výstavby technické infrastruktury.
Sekce pro školy a neziskovky Gabriela Kaločová
VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČESKÉ REPUBLICE, , PRAHA Ing. František Hadáček, ředitel SFRB.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
BYTOVÉ SPOLUVLASTNICTVÍ vznik a zánik
Družstevní bytová výstavba
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ vedoucí odd. úvěrů PO Olomouc
Ing. František Beneš, CSc., odborný mluvčí KSČM pro resort MMR
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ Mgr. Karolína Smetanová,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Vyhodnocení realizace IPRM v IOP
Programový rámec: Integrovaný regionální operační program
Regionální rozvojová agentura Východní Moravy 1998 – let partnerem v regionálním rozvoji Východní Moravy RNDr. Otakar Prudil.
Projekt novostavby vysokoškolských kolejí v rozsahu DPS
STÁTNÍ FONDY.
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
INFRASTRUKTURA PRO VZDĚLÁVÁNÍ
GE Money Bank.
Benefit7.
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_JEDNODUCHÉ LEŠENÍ 2_Z2
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Nová Zelená úsporám - podpora obnovitelných zdrojů energie a úspor energie Infotherma Ostrava 22. ledna 2018 Ing. Lukáš Minařík Odbor energetiky a.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Integrovaný plán rozvoje Statutárního města Opavy pro oblast bydlení
1.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Sčítání lidu domů a bytů 2011
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Program na podporu lesních ekosystémů
Rozpočet a plány na rok 2019 Město Vimperk.
Sociální a dostupné byty
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Sociální a dostupné byty
Seminář o stavebním spoření
Integrované operační středisko – „srdce policie“
FINANČNÍ ZDROJE VEŘEJNÉ OSVĚTLENÍ 9. ledna 2019, Praha.
Energetický management budov
Podpory bydlení financované ze státního rozpočtu v roce 2019
Konstrukce a výroba dřevostaveb
Stavebnictví - Bydlení a DPH
Transkript prezentace:

Programy na podporu bydlení v roce 2019 Mgr. Marie Lukáčová odbor komunikace SFRB

Aktivní programy

Panel 2013+ PANEL 2013+ Úvěry na opravy a modernizace bytových domů Výše podpory: až do 90 % rozhodných výdajů při dodržení limitu de minimis, v případě notifikovaného režimu (bez limitu de minimis) až do 75 % rozhodných výdajů. Úroková sazba: Odstupňovaná dle délky splatnosti aktuálně od 1,98 % p.a. fixovaná po celou dobu splácení. Splatnost: 10, 20 a 30 let. Rozpočet roku 2019: 250 mil. Kč. Program je určen pro: vlastníky bytových domů. Úvěr lze využít například na: snížení energetické náročnosti domu, opravy poruch domů, opravy a modernizace společných prostor, modernizace bytových jader, modernizaci nebo pořízení výtahu, přístavbu balkonů důraz je kladen na komplexnost oprav. Program pro: vlastníky bytových domů, nerozhoduje technologie výstavby (panelové, cihlové), družstva, společenství vlastníků, fyzické a právnické osoby, města, obce Úroková sazba: do 10 let referenční sazba EU (0,45 % p. a.), do 20 let referenční sazba EU + 1 % p. a., do 30 let referenční sazba EU + 2 % p. a.

Panel 2013+ využití v praxi Ukázka z praxe: Podzimní LB, s. r. o., Liberec • celkem 5 úvěrů v objemu 22,11 mil., • všechny se splatností 10 let, • úroková sazba 0,75 % p.a. fixovaná po celou dobu splácení

Panel 2013+ využití v praxi Ukázka z praxe: SVJ pro dům U Kotelny, Líně • výše úvěru 2,79 mil. Kč, • splatnost 10 let, • oprava obvodového pláště a styku dílců, zateplení obvodového pláště, střech a vybraných vnitřních konstrukcí, přístavba balkonů, výměna oken, výměna elektroinstalace, zdravotně technických instalací a rozvodu plynu, oprava hromosvodů. Více příkladů dobré praxe naleznete na www.sfrb.cz.

Panel 2013+ využití v praxi Ukázka z praxe: SVJ pro dům Vodárenská, Líně (dva domy)

Program Výstavby Program Výstavby Úvěry na výstavbu nájemních bytů Program je určen pro: výstavbu nájemního bydlení pro skupinu vymezených osob (senioři 65+, zletilé osoby mladší 30 let, zdravotně či příjmově vymezení občané). Úvěr lze využít na: novostavbu bytů, kterou vznikne bytový dům s nájemními byty, stavební úpravy, nástavby, přístavby, stavební úpravy dosud nebytových prostor, stavební úpravy stávajícího nájemního bytu, jehož rozdělením vznikne alespoň 1 další nájemní byt způsobilý k bydlení. Splatnost: nejdéle 30 let ode dne ukončení výstavby. Výše podpory: až do 90 % rozhodných výdajů. Úroková sazba: minimálně ve výši základní referenční sazby EU pro ČR (aktuálně 1,98 % p.a.) Rozpočet roku 2019: 380 mil. Kč. Program je určen pro: výstavbu nájemního bydlení, žádat mohou fyzické i právnické osoby, skupinu vymezených osob (senioři 65+, zletilé osoby mladší 30 let, zdravotně či příjmově vymezení občané), osoby, které byly o bydlení připraveny živelní pohromou.

Program Výstavby využití v praxi Ukázka z praxe: rezidence Maria Rezidence Maria Bruntál • dva úvěry - výše 9,5 a 4,6 mil. Kč, • splatnost 19 let, • celkem 21 bytových jednotek, v nichž je 5 bytů bezbariérových, • velikost bytů od 25, m2 do 61,1 m2, • ke každému bytu přísluší sklepní prostor, • v objektu je k dispozici sušárna, kolárna a kočárkárna, součástí rezidence je soukromá uzavřená zahrada. Více příkladů dobré praxe naleznete na www.sfrb.cz.

Program pro mladé Program pro mladé Úvěry na pořízení nebo modernizaci obydlí Výše podpory: nejvýše 300 000 Kč na modernizaci obydlí; nejvýše 2 000 000 Kč na pořízení rodinného domu (nejvýše však 80 % z ceny sjednané, nebo z nákladů na výstavbu) nejvýše 1 200 000 Kč na pořízení obydlí koupí bytu, nejvýše však 80 % ceny. Splatnost: úvěr na modernizaci: 10 let; úvěr na pořízení bydlení: 20 let . Úroková sazba: podle základní referenční sazby EU, nejméně 1 % p.a.; fixní na dobu 5 let. Program je určen pro: manžele nebo registrované partnery, z nichž alespoň jeden nedosáhl ke dni podání žádosti o úvěr 36 let, nebo osoby do 36 let pečující o dítě do 15 let, které nejsou vlastníky ani spoluvlastníky obydlí, ani nájemci družstevního bytu. Úvěr lze využít na: výstavbu novostavby rodinného domu nebo koupi domu s podlahovou plochou do 140 m²; koupi bytu s podlahovou plochou do 75 m²; modernizaci obydlí.

Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Dotace a úvěry na regeneraci veřejných prostranství na sídlištích Program je určen pro: obce Lze využít na: výstavbu nebo rekonstrukci dopravní infrastruktury, výstavbu nebo rekonstrukci technické infrastruktury, odstranění nadzemního vedení vysokého napětí, opravu nebo doplnění veřejného osvětlení, realizaci protipovodňových opatření, opatření na zvýšení bezpečnosti sídliště, úpravu veřejných prostranství výstavbu veřejných sportovních a rekreačních ploch. Realizace projektu: ukončení realizace nejpozději do 2 let od uzavření smlouvy. Výše dotace: až do 50 % uznatelných nákladů, nejvýše 6 mil. Kč, úvěr lze poskytnout jen s dotací, součet úvěru a dotace může činit nejvýše 90 % uznatelných nákladů. Úroková sazba: základní referenční sazba EU + 0,30 % p.a. Rozpočet 2019: 100 mil. na dotace, 20 mil. na úvěry Program je určen pro: výstavbu nájemního bydlení, žádat mohou fyzické i právnické osoby, skupinu vymezených osob (senioři 65+, zletilé osoby mladší 30 let, zdravotně či příjmově vymezení občané), osoby, které byly o bydlení připraveny živelní pohromou.

www.sfrb.cz komunikace@sfrb.cz