Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPIRULINA BARLEY + BARLEY
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
VÝŽIVA – základní složky potravy
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Přirozené a umělé ekosystémy.
Škola: Praktická škola dvouletá
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Potraviny rostlinného původu
Mgr. Miroslava Slavíková
VY_52_INOVACE_ZBP1_3764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Zelinářské zahrady.
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_09
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Celer.
IMMUBLEND.
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Superfoods superpotraviny.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PEKAŘSKÉ VÝROBKY – CHLEBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
HOUBY JAKO LÉK VY_32_INOVACE_03 Sada 4 Rozmanitost přírody Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chlorophyl Chlorela Spirulina Tolice vojteška Mladá pšenice Mladý ječmen.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název projektu: Moderní škola
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
PEKAŘSKÉ VÝROBKY – CHLEBA
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
Zelinářské zahrady.
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Mlýnské obilné výrobky
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Mouky

Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy : HRUBÁ – Příprava knedlíků, noků, těstovin POLOHRUBÁ – výroba kynutých knedlíků, zásmažek, polévek HLADKÁ – Výroba cukrářského pečiva / chleba

Mouka celozrnná  Rychleji se kazí  Obsahuje polysacharidy (ty se uvolňují do krve při procesu trávení, díky tomu nemáme delší dobu hlad)  bohatá na minerální látky, vitamíny a vlákninu  Nižší obsah lepku  Pečivo je vláčnější, vydrží déle jemné.  tmavší a výrazně chutnější

Zvyšuje svěžest, vláčnost a trvanlivost Vysoký obsah vitamínu B (prospěšný při stresu, nedostatku energie) Obsahuje málo lepku- vhodná pro přípravu palačinek a lívanců

Mouka špaldová Používaná místo běžné pšeničné mouky v mnoha receptech na pečení moučníků. Vyrábí se z pšenice špaldy. Vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny Je velmi dobře stravitelná a nezpůsobuje žádné trávicí obtíže. Velké množství prospěšných látek  řada pozitivních účinků na náš organismus. Upravuje krevní tlak, normalizuje hladinu krevního cukru a snižuje vysoký cholesterol. Vyživuje klouby, kosti a má vliv na kvalitu vlasů, nehtů a pokožky. Údajně působí i jako prevence proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním.

Mouka žitná ∞Obsahuje pestrou škálu minerálních látek – draslík, fosfor, železo, síru, fluor a další. ∞ Blahodárně působí na činnost střev, zabraňuje zácpě, hemeroidům, je prevencí proti nádorovým onemocněním ∞ Vhodná pro pečení chleba, chlebového pečiva, perníků a k výrobě chlebového kvasu. ∞ Více zasytí, má vyšší přirozenou trvanlivost. ∞Obsahuje pestrou škálu minerálních látek – draslík, fosfor, železo, síru, fluor a další. ∞ Blahodárně působí na činnost střev, zabraňuje zácpě, hemeroidům, je prevencí proti nádorovým onemocněním ∞ Vhodná pro pečení chleba, chlebového pečiva, perníků a k výrobě chlebového kvasu. ∞ Více zasytí, má vyšší přirozenou trvanlivost.

Mouka ovesná Ovesná mouka, přirozeně neobsahuje lepek, ale obsahuje jeho protein avenin (ovesný glutelin), který má některé vlastnosti jako lepek. Vhodná pro diabetiky Oves snižuje riziko onemocnění koronární arterie či snižuje hladiny cholesterolu a snižuje riziko onemocnění

Mouka kuku ř i č ná  V mezinárodní kuchyni se z kukuřičné mouky připravují mexické placky tortilly nebo americký chléb.  Je vhodná pro přípravu slaných i sladkých kaší, placek nebo se používá jako příměs při pečení pečiva.  Je skvělou bezlepkovou náhradou za klasické mouky.  Vitaminy A, C, E a minerály draslík, železo, hořčík, zinek, a fosfor ACEdraslíkželezohořčíkzinekfosfor  Kukuřice je sice lehce stravitelná, ale neposkytuje komplexní aminokyseliny, dostatek vápníku a niacinu  dobré a vhodné kombinovat jí s luštěninami a slunečnicovým semínkemaminokyselin

Mouka pohanková Pohanka obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitamínů skupinu B, cholin, rutin a tokoferol (E). Vysoký obsah bioflavonidu, rutinu Působí léčivě na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a spolu s přítomným vitamínem E léčí na cévách chorobné změny. Výhodná k detoxikaci při těhotenství a vůbec jakékoli autointoxikaci (sebeotravě).

Mouka kokosová Vyrábí se z kokosové dužiny Nasládlá chuť Bohatá na bílkovinu a vlákninu Vhodná pro vegetariány a vegany. Je bezlepková, hodí se pro bezlepkovou dietu..

Mouka rý ž ová K přípravě sladkých, nepečených dezertů Zvyšuje objem a pojivost (bezlepkových) směsí. Lehce stravitelná  vyvolává pocit nasycení. Neobsahuje lepek a je tak vhodná pro pacienty s celiakií a pro bezlepkovou dietu.