Očekávané změny v úhradovém systému v roce 2019

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Racionální preskripce - MINULOST
Advertisements

zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR
Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Vedení správního řízení
Pozitivní listy pohledem zdravotních pojišťoven
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Základní registr obyvatel
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Generická preskripce a pozitivní listy
Právo na informace Tereza Danielisová,
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Novela zákona o svobodném přístupu k informacím David Kotris ISSS Hradec Králové
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
NOVINKY V ZÁKONĚ O PŘESTUPCÍCH Změny k
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
Agendové IS MPSV a ÚP Plán konsolidace a rozvoje Petr Krůček 1. náměstek ministryně 29. května 2013.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
LP KALYDECO ivakaftor LP KALYDECO k léčbě cystické fibrózy (CF) u pacientů od 6 let věku, kteří mají v genu CFTR mutaci G551D v ČR řádně.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
Metodické okénko přijímací řízení, odvolací řízení, testování žáků… Metodické okénko přijímací řízení, odvolací řízení, testování žáků… Porada ředitelů.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví České republiky Snížení cen léků – ušetří pacienti i pojišťovny ,
[ 1 ] © 2007 Státní ústav pro kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků Změny od roku 2008 Praha 2007.
ODVRÁCENÍ SOUDNÍCH SPORŮ S EU
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Informace z úseku regulace NLZP
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Tlak na snižování cen léků Spolupráce VZP a SÚKL
Novela zákona o místních poplatcích
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Praktický přístup SÚKL k posuzování výše a podmínek úhrady
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Změny v oblasti dohledu nad zadáváním veřejných zakázek a koncesí
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Lhůty ve správních řízeních
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Mgr. Jan Zapletal – vedoucí oddělení správy zdravotních pojišťoven MZ
4. jednání pracovní skupiny Pacientské rady ke zdravotnickým prostředkům
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Očekávané změny v úhradovém systému v roce 2019 Novela zákona 48/1997 Sb. Očekávané změny v úhradovém systému v roce 2019 Společenstvo výrobců a prodejců zdravotnických prostředků – M. Krůdlová

Hlavní cíle překladatele Návrh MZ sledoval následující cíle: Naplnění požadavků Ústavního soudu z května 2017 na zakotvení konkrétního nároku pacienta přímo v zákoně Dosažení nezbytné úrovně transparentnosti, zapojení všech dotčených stran a zavedení opravných prostředků Proveditelnost a přiměřená administrativní zátěž (jak pro administrativní institucí, tak pro regulované subjekty) Zabránění rigidnímu modelu, který neumožní pružné reakce na změny cenové hladiny na trhu Snaha o dlouhodobou ekonomickou udržitelnost systému

Základní principy nové právní úpravy Administrace agendy → SÚKL Odvolací orgán MZ, možnost přezkumu ve správním soudnictví Systém ohlašování → administrativní nenáročnost a proveditelnost Správní řízení jen pro excesivní případy Všechna ohlášení včetně příloh zveřejněna → maximální transparentnost Systém aktivní kontroly ze strany zdravotních pojišťoven, odborných společností, konkurence a pacientů Aktualizovaný kategorizační strom zakotvený v příloze č. 3 zákona Skupiny zaměnitelných zdravotnických prostředků Flexibilní nástroje generující úspory → DNC a cenové soutěže Mimořádná úhrada pro nezařazené zdravotnické prostředky Cirkulace a souběh Přechodné období

Orientační harmonogram implementace v roce 2019 1. 1. 2019 – vydání konsolidovaného seznamu hrazených ZP na poukaz 1. 1. 2019 – platnost nových úhrad individuálně zhotovovaných ZP 20. 1 . 2019 – vydání prvního kontrolního seznamu ze strany SÚKL 1. 4. 2019 – spuštění AIS SÚKL pro získání přihlašovacích údajů 1. 5. 2019 – spuštění testovacího prostředí 1. 6. až 30. 6. 2019 – lhůta pro podání pře-ohlášení dosud hrazených ZP 1. 7. 2019 – zveřejnění všech smluvních výdejců 1. 8. 2019 – vyřazení mrtvých duší z úhrad 1. 10. 2019 – začátek náběhu nových položek do úhrad 1. 11. 2019 – termín pro zahájení správních řízení u excesů 1. 12. 2019 – nová úhrada u „pře-ohlášených“ ZP 31. 12. 2019 – termín pro úpravy smluv se smluvními výdejci dle zákona

Detailní představení novely zákona o veřejném zdravotním pojištění Zveřejňování informací SÚKL bude vydávat vždy 20. den v měsíci seznam hrazených ZP platný pro následující měsíc Seznam bude obsahovat minimálně následující údaje o každém ZP - identifikaci ohlašovatele a výrobce - číselné označení každé varianty ZP - výši úhrady každé varianty - preskripční, indikační a množstevní omezení - identifikaci úhradové skupiny a přip. i skupiny zaměnitelných ZP - nejvyšší ohlášenou cenu V případě zjištění chyby → do 10 pracovních dnů opravný seznam

Detailní představení novely zákona o veřejném zdravotním pojištění Příklady skupin pacientů, kterým se výrazně sníží spoluúčast: Aktivní vozíčkáři - dnes je zákoně úhrada vozíku mechanického – aktivního 21.000 Kč, dle návrhu novely to je 45.000 Kč - nově umožněn souběh elektrického vozíku na ven a mechanického na doma – druhý vozík není dnes hrazen vůbec, nově až do výše 20.000 Kč - nově se budou hradit opravy vozíků ve vlastnictví pojištěnce, a to až 10.000 Kč u mechanických vozíků a 14.000 Kč u elektrických vozíků Neslyšící pacienti - sluchadlo na kostní vedení pro dětské pacienty – úhrada od pojišťoven se navýší až na dvojnásobek, a to na 10.500 Kč za jedno sluchadlo Diabetici - senzory měření glykemie – dnes pacienti platili kolem 1.200 Kč měsíčně, nově by měli být bez doplatku Všichni pojištěnci - nově bude možné získat i plnou úhradu na dosud nehrazené inovativní zdravotnické prostředky

Detailní představení novely zákona o veřejném zdravotním pojištění čl. II Přechodná ustanovení ZP hrazené k 31. 12. 2017 budou dočasně hrazeny ve výši dle 31. 12. 2017 ZP zařazené do úhrad až v roce 2018 budou dočasně hrazeny ve výši dle 31. 12. 2018 Nepodání žádosti v okně od 1. 6. 2019 do 30. 6. 2019 → konec úhrady 1. 8. 2019 Zpětvzetí žádosti nebo pravomocné rozhodnutí SÚKL o vyřazení → konec úhrady od 1. dne druhého kalendářního měsíce následujícího po zpětvzetí nebo právní moci Nezahájí-li SÚKL řízení o vyřazení do 1. 11. 2019 → přiznání nové úhrady od 1. 12. 2019 Zahájí-li SÚKL řízení o vyřazení, a to následně zastaví → přiznání nové úhrady od 1. dne druhého kalendářního měsíce následujícího po zastavení ZP v režimu dosavadní cirkulace se dále řídí starou právní úpravou U ZP vydaných před účinností novely se postupuje dle staré právní úpravy Pojišťovny do konce roku 2019 upraví smlouvy se smluvními výdejci a zveřejní do 30. 6. 2019

Detailní představení novely zákona o veřejném zdravotním pojištění § 17 odst. 7 písm. a) body 2 a 3 Zúžení a zpřesnění okruhu ZP, které smí vydávat tzv. smluvní výdejci - ZP ortopedicko protetické - ZP pro přístrojovou lymfodrenáž - ZP pro pacienty s poruchou mobility - ZP pro pacienty s poruchou sluchu - ZP kompenzační pro zrakově postižené - ZP respirační, inhalační a pro aplikaci enterální výživy - Úpravy a opravy výše uvedených ZP - ZP pro pacienty s poruchou zraku (jen oční optiky)

Přehled častých otázek a odpovědí https://www.niszp.cz/kategorizace-uhradova-regulace-zdravotnickych-prostredku- hrazenych-na-poukaz E-mailová adresa pro kladení jakýchkoli dotazů souvisejících s novelou uhrzp@sukl.cz Metodika ke změnám od 1. 1. 2019 https://www.vzp.cz/poskytovatele/ciselniky/zdravotnicke-prostredky