Konkrétní případy nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
13.1 Pedosféra Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Autor: Mgr. Lenka Hrdá Pedosféra.
Advertisements

Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Očkování cestovatelů Milan Trojánek 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Klinika infekčních, parazitárních a tropických.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá Farmakovigilance © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv 5 minut pro bezpečnější farmakoterapii – proč se zabývat nežádoucími účinky.
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1 Analýza rizika při poskytování zdravotní péče – možnosti prevence MUDr. David Marx, PhD. Kabinet veřejného zdravotnictví 3. LFUK Praha Česká společnost.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Diabetes mellitus v dětství a dospívání v roce 2011 Praha, poslanecká sněmovna,
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_16_Imunita Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
 Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb  Mgr. Dana Frimlová  Název projektu: Zlepšení podmínek výuky  Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.09/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_01_Bakterie.
Konkrétní případy nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Energetická hodnota potravin (EH)
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Postup při návrhu simulačního modelu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Státní zdravotní dozor nad pískovišti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úřad práce České republiky
Název projektu: Moderní škola
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
E B O L A.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Rozhodování 1.
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Podezření na SARS se neprodleně hlásí hygienické službě !!!
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie
Diabetes mellitus.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
SIMULAČNÍ MODELY.
Základy statistické indukce
RIZIKO.
Parametry polohy Modus Medián
Název: VY_32_INOVACE_F_9A_20H
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Digitální učební materiál
Uživatelská příručka DuoTrainin
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
RIZIKO.
XII. Binomické rozložení
Úvod do praktické fyziky
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Epidemiologie užívání drog v ČR
hlášení Nežádoucích účinků SÚKL Kampaň ke zvýšení hlášení
Univerzita Palackého V Olomouci Průtoková cytometrie
Nežádoucí účinky léčiv
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Návykové látky Alkohol
Více náhodných veličin
Úloha SÚJB při uznávání nemoci z povolání způsobené ionizujícím zářením (NzP) seminář SÚJB Hana Podškubková, OLO.
Seminář o stavebním spoření
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Pravděpodobnost a matematická statistika I.
Transkript prezentace:

Konkrétní případy nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

Biologická agens a zdraví Probiotické bakterie Původci onemocnění u lidí: paraziti, bakterie, viry, priony, metabolické produkty bakterií skupina 1: není pravděpodobné, že by způsobil onemocnění u lidí skupina 2: může způsobit onemocnění člověka, ale obvykle existuje účinná profylaxe nebo léčba skupina 3: může způsobit závažné onemocnění člověka, ale obvykle existuje účinná profylaxe nebo léčba skupina 4: způsobuje u člověka závažná onemocnění a obvykle neexistuje účinná profylaxe nebo léčba http://www.osha.mddsz.gov.si/resources/files/pdf/53_risk-assessment-biological-agents.pdf https://www.bozpprofi.cz/33/klasifikace-biologickych-cinitelu-uniqueidgOkE4NvrWuOKaQDKuox_Z37NI9VM38pJ_ZvcSiTqPME/

Možnosti kontaktu s nebezpečnými biologickými agens Potraviny živočišného původu získané ze živého (mléko, vejce) nebo usmrceného zvířete (maso) Plankton (saxitoxin; PSP) Produkty bakterií (botulotoxin, stafylokokový enterotoxin, histamin) Lidský produkt (odstříkané ženské mléko: banky a sběrny mateřského mléka, „divoký“ milk sharing) Lidské nebo zvířecí výměšky (moč, stolice, sliny) Krev, tkáně, orgány, kapénky Alergizující prachové částice a kutikuly Plísně a jejich produkty (spóry, MVOCs)

Informace o biologických agens epidemiologické šetření Identifikace zdroje nákazy, cest přenosu a dostupnosti vnímavých jedinců charakteristiky místa, času a osoby spatial epidemiology epidemiologická studie Zejména surveillance (epidemiologická bdělost) a průřezové studie Méně často studie případů a kontrol a studie kohortové matematické modelování a predikce Nemocnice na kraji města, díl Procento hnisavých komplikaci. Start: 09:00

Spatial epidemiology: an emerging (or re-emerging) discipline Figure 1. Conceptual model of the relationship between environmental factors that influence disease and observed incidence of that disease in humans. Underlying environmental factors (e.g. temperature, precipitation, land use and soil type) can influence the d... Richard S. Ostfeld, Gregory E. Glass, Felicia Keesing Spatial epidemiology: an emerging (or re-emerging) discipline null, Volume 20, Issue 6, 2005, 328–336 http://dx.doi.org/10.1016/j.tree.2005.03.009

Nemocní a zemřeli v souvislosti konzumace potravin v USA (Mead et al Cíl: Kvantifikace dopadu alimentárních nákaz na zdravotní stav populace Metodika: Národní surveillance systém Výsledky: 76 mil. nemocných, 325 tis. hospitalizovaných, 5 tis. úmrtí ročně Patogen Případů celkem (odhad) Hlášených případů sporadické/epidemické Smrtnost Hospitalizovanost Salmonella non-typhoid 1.412.498 76.013 3.640 0,221 0,0078 Campylobacter spp. 2.453.926 102.073 146 0,102 0,0010 Listeria monocytogenes 2.518 1.632 --- 0,922 0,2000 Mead PS et al.: Food related illness and death in the United States. Emerg Infect. Dis. 1999; 5 (5): 607 - 25

Výskyt hlášených případů Charakteristiky nejvýznamnějších onemocnění z potravin v EU (EFSA 2014) In: Karpíšková: Epidemie Listeriózy v ČR, laboratorní data. Mikrobiologický seminář, 2017 Onemocnění Výskyt hlášených případů (absolutně) Hospitalizace (v %) Smrtnost (v %) Kampylobakteriózy 236 851 30,4 0,01 Salmonelózy 88 715 34,4 0,15 Listeriózy 2 161 98,9 15,0

Quantitative Microbial Risk Assesment (QMRA) Identifikace nebezpečí: Klinická a epidemiologická data Charakterizace nebezpečí (vztah dávka – účinek) Infekční (účinná) dávka Odhad expozice: Bodové a intervalové odhady: spotřební koš potravin x množství v potravině Modelování: multiplikace bodových (intervalových odhadů s využitím generátoru náhodných čísel. 1 iterace = 1 virtuální osoba (Monte Carlo simulace) Zadání: generuj 10.000 náhodných čísel v intervalu 100 – 300 (g masa). Pak generuj 10.000 náhodných čísel v intervalu 0 – 1 mil. buněk v porci). Každou dvojici vynásob a urči, kolikrát je výsledek větší než 10.000 (infekční dávka) Charakterizace rizika a nejistoty Studie případů a kontrol ve studiu biologických agens se spíše opouštějí, zůstávají vyhrazeny pro studium vzniklých epidemií. Zdroj: WHO – Food safety – Publications (URL: http://www.who.int/foodsafety/publications/micro/en/index.html), např. Listeria monocytogenes na URL: http://www.who.int/foodsafety/publications/micro/mra_listeria/en/index.html ). Smysluplnější analýza surveillance v domácích podmínkách (Epidat nebo data UZIS – Infekční nemoci) 8

Modely Proč model? Předpověď chování systému Porozumění a trénink: Typy modelů Mentální Fyzické Matematické Cílem hry je nalézt vhodnou formuli co nejvěrněji popisující studovaný jev. „Dobrý výsledek vzniká jen díky dobré kombinaci osvědčených dílů“

Poissonovo rozdělení řídkého jevu Známe četnost jevu  Ptáme se, s jakou pravděpodobností se vyskytne řídký jev v n opakováních.  MS Excel: =POISSON.DIST(n; střed; NEPRAVDA)

S-I-R model šíření nákazy

Závěr Co potřebujeme? Co získáme? Analýzu dat ze surveillance systémů a průřezové studie QMRA Co získáme? Informaci o populační zátěži (např. smrtnost nákazy)