Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
Advertisements

RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Sídla Mgr. Jana Nováková. osídlení a jeho vývoj kolonizace = je proces, který má za následek vytvoření nového trvalého společenství na novém území a případně.
VY_32_INOVACE_Fi_III_14 Název Státy světa podle původu a počtu obyvatel Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Obyvatelstvo Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
O BYVATELSTVO SVĚTA - ROZMÍSTĚNÍ Autor: Hana Brýdlová.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Poměrní ukazatelé Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obyvatelstvo ,51 mil. ob. 131 ob./km 2 pokles počtu ob.- pol. 90. let 20. stol od r kladný přirozený přírůstek.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Obyvatelstvo Asie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-3 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_20 Název materiáluVýchodní.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Zeměpis, průmysl Ročník: 9.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS TEMA: Hospodářství.
Společenská změna. „Panta rei“ (vše plyne) Herakleitos.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
O BYVATELSTVO ČR Zdeněk Mucha, Gymnázium Velké Meziříčí.
VY_52_INOVACE_03/2/33_ZEMĚPIS Severní Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: III/2 – Inovace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_05_ Obyvatelstvo ČR TEMA:Česká republika ČÍSLO.
VY_32_INOVACE_Fi_III_01 Název Lidé na Zemi Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Grafy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Umořování dluhu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název: Železniční doprava ve světě Autor: Jiří Čekal Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Dopravní zeměpis světa Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Výnosy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_09.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
ČESKÁ REPUBLIKA a státy světa.
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Sídla VY_32_INOVACE_ Název školy
VY_32_INOVACE_Fi_I_17 Název Oblasti Asie
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Chudoba.
Světová a národní gastronomie
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Cvičení 4 Odevzdat do 14 dnů.
PŘIROZENÁ MĚNA OBYVATELSTVA
VY_32_INOVACE_Fi_II_10 Název Rusko – státní zřízení a přírodní poměry
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_PŘEHLED SVĚTADÍLŮ
Název školy: Základní škola T. G
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_Z8-001 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK OBYVATELSTVO SVĚTA Název školy
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
13. Růst lidské populace, demografie
Demografická situace ČR
Francie.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_ZEMĚPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Počet a jeho vývoj – skladba obyvatelstva
Globální problémy Sociální problémy.
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
FUNKCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Ústecký kraj Marková Vendula.
VÝRAZY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Srovnání obyvatelstva států
Transkript prezentace:

Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi Migrace obyvatelstva Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník

Přirozený pohyb obyvatelstva Závisí na poměru mezi počtem narozených a zemřelých PORODNOST = NATALITA Počet narozených dětí za určité časové období (obvykle za 1 rok na 1000 obyvatel) ÚMRTNOST = MORTALITA Počet zemřelých za určité časové období Přirozený pohyb obyvatelstva = POMĚR NATALITY A MORTALITY Obyvatelstvo se neustále obnovuje = REPRODUKCE Vyšší porodnost než úmrtnost = přirozený PŘÍRŮSTEK Nižší porodnost než úmrtnost = přirozený ÚBYTEK 26.5.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI Každý den se na Zemi narodí 250 000 lidí!!!! 26.5.2019 ZEMŠPIS - 1.ROČNÍK

francouzský typ Japonsko-mexický typ Anglický typ 26.5.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

Vývoj počtu obyvatel Od ½ 20. století výrazné zrychlení – problémem je výživa - hlad!!! Trend – úmrtnost klesá, porodnost stagnuje = počet obyvatel roste! Problém: přírůstek vysoký v chudých zemích x nízký přírůstek až úbytek ve vyspělých zemích. Řešení: A) populační politika – omezení porodnosti (Čína, Indie, Afrika) x zvýšení porodnosti (Evropa, Asie) B) zvýšení produkce potravin (zelená revoluce, genetické potraviny aj.) 26.5.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

Mechanický vývoj obyvatelstva Mechanický pohyb obyvatelstva = MIGRACE (stěhování) Dělení:a)podle času trvání – trvalá (konečná změna trvalého pobytu) - dočasná (na omezenou dobu) - sezónní (určité období roku) - denní (dojíždění za prací) b)podle území – vnější (za hranice státu) - vnitřní (v rámci státu) EMIGRACE – vystěhování IMIGRACE - přistěhování (vznik nových států) REEMIGRACE – odchod a následný návrat 26.5.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

Důvody migrace : osobní (sňatky a dědictví) ekonomické (za prací) zdravotní politické (války) náboženské jiné (kriminalita) Směry migrace : z méně rozvinutých států do Evropy, severní Ameriky a Austrálie Velký vliv na migraci mají válečné konflikty EXODUS – hromadný odchod obyvatel 26.5.2019 ZEMĚPIS - 1.ROČNÍK

26.5.2019 ZEMĚPIS - 1.ROČNÍK

Rozmístění obyvatel na Zemi Země je osídlena nerovnoměrně Polovina obyvatel je soustředěna na 5 % rozlohy souše Rozmístění je ovlivněno - přírodními podmínky, stupněm sociálního rozvoje Přírodní faktory – a)vzdálenost od moře(polovina lidstva žije max.200 km od pobřeží) b)nadmořská výška(60%obyvatel žije do 200m nad mořem) c)podnební podmínky(většina obyvatel žije v mírném a subtropickém pásu) 26.5.2019 ZEMĚPIS1.ROČNÍK

Socioekonomické faktory Kvalita půdy a klima – zemědělské oblasti Těžba a zpracování surovin Rozvoj měst Dopravní centra – přístavy Hustota zalidnění : počet obyvatel na území (km²) Specifická hustota zalidnění : počet obyvatel na ornou půdu nebo zastavěnou plochu 26.5.2019 ZEMĚPIS - 1.ROČNÍK

Centra seskupení obyvatelstva Země východní Asie – Čína, Japonsko, Korea Země jižní Asie – Indie, Bangladéš Západní Evropa – BENELUX, VB, Francie, Německo Severovýchod USA Jihozápad USA – Kalifornie, Mexiko Jihovýchod Brazílie Severní Afrika – oblast Nilu Jihovýchod Austrálie 26.5.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

26.5.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

26.5.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

26.5.2019 ZEMĚPIS - 1.ROČNÍK

26.5.2019 ZEMĚPIS - 1.ROČNÍK

26.5.2019 ZEMĚPIS - 1.ROČNÍK

26.5.2019 ZEMĚPIS - 1.ROČNÍK

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí 26.5.2019 MATEMATIKA - 1.ROČNÍK