Anglická revoluce Anglie v letech 1603-1714.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Advertisements

Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
ANGLICKÁ REVOLUCE.
Anglie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Anglická revoluce.
Anglická revoluce Dagmar Zemanová.
Anglická revoluce.
Občanská válka Anglická
Název vzdělávacího materiálu: 18. století
Anglická revoluce v 17. století
Západní Evropa po třicetileté válce
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
Anglie v 16. století Alžbětinská doba.
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_0 7 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Anglická revoluce Lenka Ertlová.
Základní typy monarchií
Evropa – absolutismus 17. st.
Anglie před revolucí po smrti Alžběty I. roku 1603 nastoupil v Anglii skotský král Jakub I. Stuart ( ) vznikla personální unie Anglie a Skotska.
Nástup Habsburků v Čechách 7. ročník.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Evropa na počátku novověku
Anglická revoluce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Oliver Cromwell Tomáš Jadrný.
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
Anglie za prvních Stuartovců Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Španělsko v 16. století a vzestup Nizozemí
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Restaurace Stuartovců a anglická „slavná revoluce“
Západní Evropa v 16. století
Oliver Cromwell
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ281 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Společně opakujeme riskuj.
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
OD ALŽBĚTY I. PO VZNIK VELKÉ BRITÁNIE
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anglie a Velká Británie, občanská válka v Anglii
Právní dějiny Vojáček.
Právní dějiny Vojáček.
Politický systém Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Helena Konečná Marie Masopustová.
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
VELKÁ BRITÁNIE ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH.
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost TŘICETILETÁ VÁLKA
Soukromé gymnázium AD FONTES, o.p.s. Číslo programu: CZ.1.07 Název programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Moderní škola Název:
1625 KAREL I – utužení absolutismu KAREL I. přestal se ohlížet na parlament – další problém náboženská otázka PURITÁNI PURITÁNI = kritizují absolutistické.
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
Soukromé gymnázium AD FONTES, o.p.s. Číslo programu: CZ.1.07 Název programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Moderní škola Název:
  1649: po popravě Karla I. Anglie republikou  Anglický parlament: a)Sněmovna lordů (duchovenstvo + vysoká šlechta = členství dědičné) b)Dolní sněmovna.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1
ANGLIE V 16. A 17. STOLETÍ, ANGLICKÁ REVOLUCE
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Reformace v západoevropských monarchiích
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Anglie v 16. století CLIL - ověřování.
Evropa v 17. st..
Evropské právní dějiny
Anglie a Velká Británie, občanská válka v Anglii
Anglická revoluce
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Anglická revoluce Anglie v letech 1603-1714

Chronologie událostí 1603 nástup Stuartovců na trůn 1640 začátek anglické revoluce 1642 začátek občanské války 1645 bitva u Naseby 1649 poprava Karla I. a vyhlášení republiky 1653-58 diktatura Olivera Cromwella 1660 restaurace Stuartovců 1688 Slavná revoluce a nástup Viléma Oranžského 1689 vydání Bill of Rights 1707 Zákon o unii – vznik Velké Británie 1714 nástup hannoverské dynastie na trůn

Nástup Stuartovců (1603) 1603 umírá Alžběta I. – vymření Tudorovců Nástup skotského krále Jakuba I. Stuarta (syn Marie Stuartovny) Vznik personální unie Anglie a Skotska Tchán Fridricha Falckého Absolutistická vláda – viz PRACOVNÍ LIST – ukázka 1

Spiknutí Guye Fawkese (1605)

Spiknutí Guye Fawkese (1605) KDY? – 5. 11. 1605 KDO? – katoličtí šlechtici JAK? – atentát na krále při zasedání parlamentu – v podzemí připraveny sudy se střelným prachem VÝSLEDEK? – voják Guy Fawkes dopaden a oběšen, spiknutí prozrazeno OHLAS? – 5. 11. státní svátek – Guy Fawkes Day (Bonfire Night); film V jako Vendeta

Spiknutí Guye Fawkese (1605) - ohlas

Nástup Karla I. Stuarta (1625) Syn Jakuba I. Jeho vláda zapříčinila anglickou revoluci: 1) přestal svolávat parlament a vládl sám s nenáviděnými rádci; vypsal mimořádné daně 2) proti bohatému životu dvora vystupovali puritáni a část z nich na protest emigrovala (Nizozemí, Severní Amerika)

Otcové poutníci Skupina puritánů R. 1620 na lodi Mayflower dopluli do dnešního Massachussets – nové anglické osídlení Indiáni s nimi uzavřeli mír a poskytli jim úrodu – 1621 společná oslava Ohlas – Den díkůvzdání (v USA se slaví čtvrtý čtvrtek v listopadu)

Otcové poutníci – Den díkůvzdání

Vláda Karla I. a začátek revoluce Ad) příčiny revoluce: 3) tvrdý postup proti Irsku a Skotsku, násilné zavádění anglikánské církve Následek – 1639 povstání ve Skotsku a vpád do Anglie Karel I. musel svolat parlament, aby schválil vyslání armády – poslanci za to žádali omezení královy moci a potrestání jeho rádců – Karel musel svolit Spory pokračují - r. 1642 Karel vstoupil do parlamentu s vojskem a pokusil se zatknout 5 vůdců parlamentní opozice, ale ti včas utekli Následek – Karel uprchl z Londýna do Oxfordu a začal budovat armádu proti parlamentu – tím r. 1642 začíná občanská válka

Občanská válka (1642-49) ROAJALISTÉ Stoupenci krále Sever a západ Anglie Část šlechty, rolníci a anglikánská církev V čele Ruprecht Falcký PARLAMENTARISTÉ Stoupenci parlamentu Jih a východ Anglie, Londýn Měšťané, obchodníci, puritáni V čele Oliver Cromwell

Oliver Cromwell (1599-1658) Anglický šlechtic a statkář, člen parlamentu, puritán R. 1642 měl být mezi pěti zatčenými Velitel jízdy Pro parlament vytvořil tzv. armádu nového typu: Dobrovolníci bez žoldu Důstojníci vybíráni dle schopností Samospráva vojáků Důraz na jezdectvo Oholené hlavy

Film Cromwell (1970)

Občanská válka (1642-49) 1645 vítězství O. Cromwella v bitvě u Naseby Karel I. uprchl do Skotska, ale byl zajat Následuje diskuse o budoucnosti státu – v rámci puritánské opozice vznikají 3 proudy: PRESBYTERIÁNI – umírnění, chtěli kompromis a konstituční monarchii INDEPENDENTI (v čele Cromwell) – radikální, chtěli popravit krále a nastolit republiku – získali převahu LEVELLEŘI (rovnostáři) – nejradikálnější, chtěli republiku, náboženskou svobodu a zrušení všech výsad Výsledek – r. 1649 Karel I. souzen za vlastizradu (záminkou tajné jednání s Iry) a popraven (reakce v Evropě?)

Poprava Karla I. (1649)

Anglická republika (1649-1660) Po popravě krále vyhlásil parlament Anglii jako republiku (Commonwealth) – viz PRACOVNÍ LIST, ukázka 2 Převahu v parlamentu získali independenti – začali zatýkat své soupeře a zneužívat moci Tvrdé prosazení anglické nadvlády ve Skotsku a Irsku Budování loďstva a nová expanze (zisk Jamajky) Soupeření s Nizozemím o převahu na moři – 1651 Cromwell vyhlásil Navigační akta (Zákon o plavbě) – dovoz zboží jen na anglických lodích, omezení plavby v anglických vodách Následek – 3 války s Nizozemím – Anglie vyhrála a stala se hlavní námořní velmocí, získala i Nový Amsterdam (1664)

Nový Amsterdam / New York

Cromwellova diktatura (1653-58) Parlament neplnil svou funkci – r. 1653 jej Cromwell rozehnal a prohlásil se lordem protektorem Republika zachována, ale stala se de facto diktaturou Cromwella Dnešní hodnocení – bojovník za svobodu, nebo královrah a diktátor? Pohled Angličanů / Irů a Skotů? 1658 Cromwell umírá – měl nastoupit syn Richard, ale byl slabý a země upadla do chaosu

Restaurace Stuartovců (1660) 1660 Skoti dobyli Londýn – pád anglické republiky Parlament obnovil monarchii a povolal na trůn Karla II. (syn Karla I.) Král musel souhlasit s omezením své moci a amnestovat účastníky revoluce (s výjimkami – Cromwell) Za jeho vlády vznikly v parlamentu dvě skupiny: TORYOVÉ (dnes konzervativci) – bohatí statkáři a šlechta WHIGOVÉ (dnes liberálové) - obchodníci a podnikatelé, hájili práva parlamentu, r. 1679 prosadili zákon Habeas Corpus (zákaz zatčení občana bez soudního příkazu, po 24 hodinách musel být propuštěn)

Jakub II. a Slavná revoluce (1688) Bratr a nástupce Karla II. Problémy – byl katolík a usiloval o absolutní vládu Postavil se proti němu parlament i anglikánská církev nabídli korunu jeho dceři Marii a jejímu manželovi Vilémovi III. Oranžskému (místodržící Nizozemí) 1688 se vylodili v Anglii – po jedné bitvě Jakub prchá Označení – Slavná revoluce?

Vydání Bill of Rights (1689) Po Slavné revoluci usedá na trůn Vilém III. a jeho žena Marie Vilém byl zavázán parlamentu – r. 1689 na oplátku podepsal Bill of Rights (Listina práv) Viz PRACOVNÍ LIST – ukázka 3 Význam – Anglie se definitivně stala konstituční monarchií s omezenou mocí krále, potvrzena řada práv (svoboda projevu v parlamentu, petiční právo)

John Locke (1632-1704) Anglický filosof Rádce Viléma III., jeho myšlenky inspirovaly Bill of Rights Otec liberalismu – myšlenkový směr s důrazem na svobodu jedince a omezenou roli státu Myšlenka dělby moci na zákonodárnou a výkonnou (Ch. L. Montesquieu později přidal soudní) Právo občanů na sesazení panovníka

Vznik Velké Británie (1707) Od r. 1603 bylo Skotsko v personální unii s Anglií, ale nadále bylo samostatným královstvím 1707 Zákon o unii – vznik Spojeného království Anglie a Skotska – nový název Velká Británie Symbol unie – nová vlajka Union Jack Skoti rozpustili parlament a vyslali zástupce do Londýna, ale ponechali si své zákony, školství a náboženství – platí dodnes, ale parlament byl r. 1998 obnoven Dnešní situace Skotska ve Velké Británii? Postavení Irska se nezměnilo – bylo de facto kolonií Anglie až do osamostatnění r. 1921-22

Závěr vlády Stuartovců (1714) Posledním vládcem stuartovské dynastie byla královna Anna (1702-14) – viz film Favoritka (2018) Po její smrti nastoupil Jiří I. (vnuk Fridricha Falckého) – počátek hannoverské dynastie (vládne dodnes pod jménem Windsorové)

Doporučené zdroje Martin Kovář, Stuartovská Anglie, Praha 2001 Miroslav Hroch, Oliver Cromwell, Praha 1968 Film Cromwell (1970) Film V jako Vendeta (2005) Film Favoritka (2018)