Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Advertisements

Organogenní usazené horniny
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ SÍLY
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: USAZENÉ HORNINY
Název šablony: Inovace v p ř írodopisu 52/P18/ , Vrtišková Vzd ě lávací oblast: Č lov ě k a p ř íroda Název výukového materiálu: Geologické d ě.
Vnější geologické děje
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
© copyleft Jiří Trávník
HORNINY USAZENÉ.
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu : Geologické děje a činitelé.
Horniny Vladislava Zubrová.
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
ORGANOGENNÍ USAZENINY
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Horniny.
Dělení hornin Podle vzniku.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Usazené horniny.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P11/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Vnější geologické děje.
Usazené horniny.
Nerudní suroviny 5. ročník
Usazené horniny = sedimenty
Usazené horniny - chemické
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem usazených.
Práce geologa v terénu.
Stavba zemského tělesa
Usazené horniny Vznikají tak, že se různé drobné částečky usazují na dně moří, jezer, řek i na souši. Jednotlivé částečky ( zrnka) se navzájem spojují.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
VY_52_INOVACE_PŘ.9.34 –USAZENÉ HORNINY– pracovní list
CHEMICKY USAZENÉ HORNINY
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Petrologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složením a vlastnostmi hornin. Materiál je plně funkční pouze.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
Usazené horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Vznikají činností vnějších geologických činitelů. Pokrývají až 90% zemského povrchu a tvoří 8% zemské kůry. Často obsahují zkameněliny. Dělí se na: 1.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Zemská kůra a horniny. Zemská kůra Nejsvrchnější slupka pevného zemského tělesa Proměnlivá mocnost – Ø 30 – 40km Spodní souvislá vrstva – bazaltová (čedičová)
Přeměněné horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Neživá příroda Nerosty a horniny.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
než začnete prohlížet prezentaci ...
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
PETROLOGIE Přehled hornin
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Součásti neživé přírody
HORNINY USAZENÉ. HORNINY USAZENÉ Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami, vulkanickým sklem či kombinací.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Nerudní suroviny 5. ročník
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Mineralogie.
Usadené horniny.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Poznávačka horniny Aneta Gobernacová 9.A.
Usazené horniny = sedimenty
VY_32_INOVACE_19_Horniny
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010

Usazené horniny (sedimenty) Úlomky hornin uvolněné při zvětrávání (činnost vody, větru, Slunce, gravitace, organismů) Usazování na zemském povrchu zvětrávání → přenos → usazení → (zpevnění) Vrstva : podloží, nadloží, mocnost, souvrství, vrstevní sled

Vápencové útesy - Sicílie Obr.1

Druhy sedimentů 1. Úlomkovité – mechanický rozpad jiných hornin (výlevných, přeměněných i sedimentárních) zpevněné – tmel jílovitý, Ca CO3 nezpevněné 2. Organogenní – působením rostlin a živočichů 3. Chemické – krystalizace z vody

Pískovcové skály - Tisá Obr.2

2. Sedimenty organického původu – vápence, dolomity - ze schránek organismů (koráli, mlži, plži) – výroba cementu, vápna – buližníky (křemičité schránky řas) – rašelina – mech rašeliník – zahradnictví, lázně – uhlí – odumřelé stromy, bez přístupu vzduchu, za zvýšeného tlaku – zdroj energie, chem. průmysl – ropa, zemní plyn – zbytky drobných vodních organismů v bahně na dně moří – zdroj energie, chem. průmysl – asfalt, zemní vosk

Chemické zvětrávání Minerály v horninách podléhají chemickým účinkům vody a vzduchu. Nejznámějším příkladem jsou krasové jevy. CaCO3 se rozpouští ve vodě obohacené o CO2, ve vodě bez oxidu uhličitého se uhličitan vápenatý opět vysráží. Vznikají útvary – krápníky.

3. Chemické usazeniny Vápence chemické – vysrážení CaCO3 z vody (travertin, vřídlovec, hrachovec) Dolomity chemické – CaCO3 postupně nahrazován MgCO3 Soli – odpařování mořské vody v mělčinách - sůl kamenná,draselná, sádrovec

Přeměněné horniny (metamorfované) vznikají působením vysokých tlaků (břidličnatost) a teplot (200 - 700°C) v hlubších částech zemské kůry z vyvřelých, sedimentárních i přeměněných hornin přeměna (metamorfóza) probíhá v závislosti na velikosti teplot a tlaků

Použité zdroje: Obr.1: Archív autora Obr.2: Archív autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kašpar.