Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Advertisements

Popis etikety CLEAMEN Etiketa CLEAMEN.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Biopotraviny ve školním stravování
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Projekt podpořený OP Rybářství Opatření 3.1. Společné činnosti Vývoj výrobku na bázi strojně děleného masa.
Mikrobiologické požadavky
Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa
Typologie zmocnění David Hadroušek 26. února 2010 Komitologie podle Lisabonské smlouvy.
Jak specifikovat beton a další produkty
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
OznaČování potravin pro zvláštní výživu
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Legislativa.
Potraviny pro zvláštní výživu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Nejčastější závady v označování
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Sem můžete vložit název prezentace. SZPI Očekávaný postup státních kontrolních orgánů v okamžiku platnosti nařízení ES/1924/2006.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
1. 2 Výroba biopotravin Statistika k červnu 2009.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Potravinářské zbožíznalství
Úvod do předmětu a organizace výuky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potravinářské zbožíznalství
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
Škrob a výrobky ze škrobu
NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA
Česká inspekce životního prostředí
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Potravinářské zbožíznalství
Workshop ČASP pro výrobce potravin
Speciální izolace BJ13.
„Hazard Analys and Critical Control Points „
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Problematika potravinových odpadů v ČR
IAS 2 ZÁSOBY.
IAS 2 ZÁSOBY.
Biopotraviny.
Úvod do předmětu a organizace výuky
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Nový fytosanitární režim EU
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Valorizace pracovních odměn odsouzených
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy Potravinářské zbožíznalství Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy 1

„Náplň“ této lekce doplňky stravy * potraviny pro zvláštní výživu ** = potraviny pro kojence a malé děti potraviny určené ke snižování tělesné hmotnosti potraviny pro zvláštní lékařské účely potraviny bez fenylalaninu potraviny s nízkým obsahem laktosy nebo bezlaktosové potraviny pro sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu (potraviny bezlepkové) zmrazené potraviny  viz  bioprodukty a biopotraviny geneticky modifikované potraviny fair trade produkty konvenientní potraviny potraviny nového typu viz Výživa a výživová politika * - vysvětlení tohoto termínu a některé základní informace o doplňcích stravy viz materiály k přednáškovému tématu 1 ** - problematikou těchto potravin se zabývá především Vyhláška č. 54/2004 Sb. Ministerstva zemědělství o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití (v platném znění), s výjimkou bezlepkových potravin (a potravin s velmi nízkým obsahem lepku), jimiž se zabývá především Nařízení komise (ES) č. 41/2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku samostudium (možnost seminářových projektů) 2

Zmrazené potraviny 3

Základní informace hlavní právní předpis: Vyhláška č. 366/2005 Sb. o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny (v platném znění) oblast předpisu: tzv. hluboce zmrazené potraviny = ne zmrzliny, mražené krémy a zmrazené máslo zmrazování = konzervace potravin snížením teploty pod bod mrazu na hodnotu, při které se zpomaluje nebo zastavuje průběh fyzikálních, biochemických a mikrobiologických procesů v potravinách skladování a transport: teploty výrobku -18 C a nižší (kromě povolených výjimek) * zmrazování: obvykle při teplotách -30 C a nižších ** musí být označeno: „po rozmrazení znovu nezmrazujte“ specifikace podmínek skladování v domácnosti * - týká se manipulace, přebalování potravin apod., kdy teplota potraviny smí krátkodobě vzrůst na minus 15 C, resp. minus 5 C ** - v legislativě není předepsána teplota zmrazování, ale je předepsáno: „proces zmrazování probíhá tak, aby byla co nejrychleji překonána zóna maximální tvorby krystalů a dosažena konečná teplota po tepelné stabilizaci minus 18 C nebo nižší ve všech částech výrobku“ 4

Další konzervační metody 5

Srovnání s ostatními konzervačními metodami 6

Hlavní změny probíhající ve zmrazených potravinách a související opatření 7