Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Specifické metody SP LS 2014
Advertisements

P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Dilemata v online službách Linky bezpečí Mgr. Kateřina Lišková Mgr. Kateřina Schmidová.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
1 Umísťování symbolů a jiných uvítacích zařízení územní samosprávy při pozemních komunikacích Porada Ministerstva vnitra Praha.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Laxus o.s. sociální a zdravotní služby pro uživatele drog CENTRUM TERÉNNÍCH PROGRAMŮ PARDUBICKÉHO KRAJE.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Programy včasné intervence Mgr. Milan Černý Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Centrum na podporu integrace cizinců
Základy automatického řízení 1
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Mgr. Petra Kiššová sociální pracovnice NZDM METRO
Úřad práce České republiky
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.
Doprovázení jako základní postoj služby ve věznici
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
NEVIDITELNÝ ŠKRTIČ Jh*.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Služby následné péče.
Psychologie zdraví.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
RIZIKO.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
VY_32_INOVACE_VVP_8A_7F Rozhodování - metody Název: Škola:
Diagnostika chování Vrstevnické sítě vztahy, interakce kontrolní list
Ošetřovatelský proces v primární péči
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
RIZIKO.
Psychologie test.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Bohumínská 152/25 Ostrava - Muglinov
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Specifické metody SP LS 2016
Digitální gramotnost Informatické myšlení
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, pracovní stres
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Kontakt dětí v PP s původní rodinou
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Základní a odborné sociální poradenství
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
První pomoc.
PRÁVA A POVINNOSTI RODIČŮ
Věda a etika.
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Práce psychologa Úřadu s dítětem v procesu mezinárodního osvojení Brno, Mgr. Ondřej Bouša.
Profesionalita v sociální práci
Terénní krizová služba
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů Součást života každého člověka (i dítěte) Proces, nebezpečí, příležitost Vynucená změna (zlom, už nelze jít dál stejným způsobem) Emocionální náročnost

Příčiny a typy krizí Dlouhodobě trvající, opakovaná stresová situace („poslední kapka“) Nepředvídatelná událost – neštěstí („blesk z čistého nebe“) Typologie krizí (situační, přechodové, vývojové, traumatické, pramenící z psychopatologie,………..)

Ukazatelé krize Emoce Bezmoc, ochromení Nestandardní, nápadné projevy chování („ zhroucení, sesypání, složení se, přerostlo to přes hlavu , je na dně, ……………..“ )

Krizová intervence Specializovaná pomoc osobám, které se ocitly v krizi Dovednost poznat kdy už jde o krizi Schopnost provázet člověka propadem a vynořením KI je provázení člověka procesem krize, pomoc najít stabilitu, ztracený pocit kompetence k řízení vlastního života KI není řešení problému ani poradenství

Principy krizové intervence Aktuálnost, okamžitá pomoc Snadná dosažitelnost Kontinuita a návaznost péče, adekvátní následné odborné služby, (pomoc při vyhledání a navázání kontaktu) Minimální cíle, podpora klienta “aby běžně fungoval“ Kontext klientových vztahů

Prevence možného zhoršení stavu (signály ohrožení, agresivního nebo autoagresivního chování) Aktivní, popř. direktivní pomoc (direktivní postup pokud snižuje riziko ohrožení K) Bezpečné prostředí, okamžitá redukce ohrožení Co nejméně omezující prostředí, respekt k přání klienta Znalost právního rámce Bezpečí pomáhajícího Etická dilemata

Proces a metody KI hlavní pravidlo „být tam, kde je člověk v krizi“ redukce ohrožení ( včetně možnosti ohrožení někoho blízkého jako důsledku krizové situace) nejdůležitější metoda zrcadlení emocí (zmírní chaos, potvrdí, že reakce člověka jsou v pořádku, respektované, srozumitelné, bezpečný prostor, porozumění) Fyzický kontakt, nezvyšovat nejistotu Nekárat, neprojevovat zděšení , odpor

Služby a zařízení krizové intervence z.č. 108/2006 Sb., o sociálních službách : Telefonická krizová pomoc, Krizová pomoc, (Tísňová péče) zařízení pro krizovou pomoc : RIAPS, Linka bezpečí, ……………………………….