Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin (aldehydů nebo ketonů).
Jacob Christoph Rad Vynálezce kostkového cukru Cukr se v té době prodával ve velkých homolích, které se přes svůj elegantní tvar velmi špatně porcovaly. Jeho manželka Juliana Radová vedla bohatý společenský život a cukr k čaji či kávě podávala často, až si jednou při porcování zranila prst. Se zavázaným prstem došla za manželem a vyčinila mu, že by mohl vymyslet něco menšího
Cukry Struktura Základní stavební jednotkou všech sacharidů jsou tzv. cukerné jednotky, kterými jsou monosacharidy, které jsou samy o sobě nejjednoduššími cukry vůbec. Existují ve dvou základních strukturních formách, mezi nimiž se ustavuje chemická rovnováha, a to lineární a cyklické. .
Cukry Maltóza Laktóza Oligosacharid sladový cukr vznik spojením 2 glukosových jednotek získává se štěpením škrobu (v potravě enzymem ptyalinem) enzym maltasa – štěpí maltosu na glukosu mléčný cukr vznik spojením glukózy a galaktózy v mléce savců u některých lidí chybí laktáza → špatné trávení laktózy Laktóza
Cukry Sacharóza Oligosacharid řepný, třtinový cukr je obsažena ve všech rostlinách získává se z cukrové třtiny a cukrové řepy bezbarvá, krystalická, dobře rozpustná ve vodě, zahříváním karamelizuje med je směs glukózy + fruktózy, dále obsahuje minerály, vitamíny výroba cukru: řepa → čištění → řezání → difúze sacharosy do vody → čištění → vyvářka, krystalizace
Cukry Význam Sacharidy jsou jedny ze základních přírodních látek v rostlinných i živočišných organismech. Rostliny a ostatní autofototrofní organismy je dokáží vyrábět procesem zvaným fotosyntéza z vody a oxidu uhličitého pomocí sluneční energie. Ostatní organismy jsou závislé na jejich příjmu v potravě. Při krátkodobém nedostatku je mohou syntetizovat z aminokyselin a glycerolu. Sacharidy mají v organismech důležité funkce: zdroj a krátkodobá zásoba energie (glukóza, fruktóza) zásobní látky (škrob, glykogen, inulin) stavební materiál (celulóza, chitin) složka některých složitějších látek (nukleových kyseliny, hormonů, koenzymů) průmyslový význam, jsou přírodními surovinami pro výrobu papíru, textilních vláken, ethanolu, výbušnin
Zajímavosti Od roku 2012 se z důvodu nižší poptávky se u nás nevyrábí kostkový cukr Vyrábí se ve Francii nakupuje ve společnosti ve Francii balíme ho do našeho obalu následně ho prodáváme v ČR Vznik cukru se uskutečnil v České Republice