Změny skupenství látek
Tání a tuhnutí Teplota tání je teplota, při níž krystalická pevná látka přechází ze skupenství pevného do kapalného. U těchto látek je stejná i teplota tuhnutí. Velmi dobře známe na příkladu vody a ledu. Tání i tuhnutí se děje při teplotě 0°C (bod mrazu). Na tuto teplotu má vliv i tlak. Látka tt / °C vodík -259,2 voda olovo 327 líh -115 vosk 38-56 ocel 1350 rtuť -38,83 cín 232 uhlík 3642
Vypařování probíhá při každé teplotě Vypařování – unikání molekul jen z povrchu kapaliny (např. schnutí prádla) Rychlost vypařování se zvýší 1) větší teplotou kapaliny, 2) zvětšením volného povrchu, 3) odstraňováním vzniklých par nad kapalinou
Var Var – přeměna kapaliny v plyn (páru) v celém svém objemu při teplotě varu určité hodnoty, charakteristické pro každou kapalinu a významně závislé na vnějším tlaku. S rostoucím tlakem se teplota varu kapaliny zvyšuje (Papinův hrnec).
Kapalnění (kondenzace) ranní rosa, orosení skel, mlha
Sublimace a desublimace sušení prádla v zimě, námrazy a jinovatka Ilustrace: Kliparty Office a archiv autora