Kristián Petr Šulista, Jan Stejskal, Šimon Kubeš

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Ozonová díra & Skleníkové plyny
Ozónová vrstva Dagmar Trhlínová.
Registrační číslo projektu:
Ozón Ozónová vrstva Ozónová díra
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
Ozonová díra.
OZON.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Ozon – ochránce a zabiják
Vypracovala Barbora Rechtoriková
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Ozonová vrstva.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Vrstvy atmosféry.
Světlo.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Alternativní zdroje energie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
KYSLÍK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
ATMOSFÉRA.
 člověk vypouští zplodiny do ovzduší, ty potom brání odchodu slunečního záření a působí jako skleník, pokud by se znečištění nesnížilo, tak hrozí oteplení.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Nové Hrady Přírodní chemická laboratoř
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
její znečištění a důsledky
Vznik a vývoj atmosféry Země
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Vypracoval: Adam Olejníček Obor: Technické lyceumTřída: 2.L Předmět: BiologieŠkolní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Kašpar LudvíkDatum vypracování:
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : duben 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
je to elektromagnetické vlnění s vlnovou délkou kratší než světlo fialové barvy nejkratší vlnové délky zasahují do oblasti rentgenového záření přirozeným.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra.
VY_32_INOVACE_Slo_I_08 Ozon ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
UV ZÁŘENÍ našlo cestu - - OZONOVÉ DÍRY
Ozónová vrstva Země Vypracoval: Adam Zacpal Obor: Technické lyceum
Atmosféra Země.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Problémy Ozónové vrstvy.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Transkript prezentace:

Kristián Petr Šulista, Jan Stejskal, Šimon Kubeš Ozon Kristián Petr Šulista, Jan Stejskal, Šimon Kubeš

Ozon Tříatomová molekula kyslíku - O3 Vzniká působením el. výbojů nebo krátkovlnného UV záření na klasickou molekulu kyslíku, každý ze dvou atomů se spojí s další dvouatomovou molekulou kyslíku Namodralý plyn s intenzivním zápachem https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7a/Ozon_01.jpg/330px-Ozon_01.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/Ozone_molecule.svg/420px-Ozone_molecule.svg.png

Ozonová vrstva Část stratosféry Stratosféra: 10 – 50 km n. mořem Ozonová vrstva: 25 – 35 km n. zemským povrchem Zvýšený poměr ozonu vůči běžnému kyslíku (2 – 8 částic v milionu -> ozonová vrstva je velmi tenká) Význam Absorbuje UV záření lépe než běžný kyslík https://edu.techmania.cz/sites/default/files/styles/large/public/encyklopedie/insert/6_15.gif?itok=4cU2Wyjn

UV záření Pochází ze Slunce Obrovská energie fotonů Způsobuje mutace DNA (působí i na rostliny) Kdyby prošly UV paprsky na zemský povrch bez ztráty energie, vedlo by to ke vzniku rakovinných nádorů kůže nebo poškození zraku U rostlin má na svědomí nádory nebo zmenšování plochy listů Díky ozonové vrstvě se člověk pouze opálí (pokud nebude vystaven slunečnímu záření příliš dlouho)

Dobsonova jednotka - DU Vyjadřuje množství ozonu v atmosféře 1 DU = 2,69×1020 molekul ozonu na 1 m² za standardních podmínek, což představuje vrstvu tenkou 0,01 mm Průměrné hodnoty: 350 – 450 DU, což za daných podmínek odpovídá vrstvě o tloušťce 1 mm Pojmenována po Gordonu Dobsonovi, jenž vynalezl spektrofotometr, kterým lze měřit množství ozonu ve stratosféře

Ozonová díra Oblast, kde je menší koncentrace ozonu ve stratosféře V 60. letech 20. st. si Mario J. Molina a Sherwood Rowland všimli, že ozon se rychleji ničí než tvoří Vzniká kvůli chloru, fluoru a bromu, které blokují reakci vzniku ozonu, protože reagují s atomy kyslíku; Také reagují i s molekulami ozonu Halogeny se do atmosféry dostávají proto, že jsou součástí freonů, které se používaly např. jako hnací plyny ve sprejích. (V r. 1987 bylo jejich užívání zakázáno Montrealským protokolem) https://g.denik.cz/1/e5/freon-ozonova-dira-031-clone_galerie-980.jpg

Největší ozonová díra Nad Antarktidou Poprvé byla pozorována v 80. letech 20. st. Vzniká i kvůli speciálním podmínkám, které jsou pouze na jižním pólu a v okolí V období polární zimy je vzduch izolován, takže reakce s fluorem, chlorem a bromem probíhají bez přerušení V období polárního léta se vzduch smíchá se vzduchem z nižších zeměpisných šířek, kde je ozonu dost https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Antarcitc_ozone_layer_2006_09_24.jpg/330px-Antarcitc_ozone_layer_2006_09_24.jpg

Otázky 1. Co je to ozon a jak vzniká? 2. Co je to ozonová vrstva, kde se nachází a proč je tak důležitá? 3. Co určuje Dobsonova jednotka a po kom je pojmenována? 4. Co je to Montrealský protokol? 5. Kde se nachází největší ozonová díra a proč?

Zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/Ozon https://cs.wikipedia.org/wiki/Ozonov%C3%A1_vrstva https://cs.wikipedia.org/wiki/Ozonov%C3%A1_d%C3%ADra https://www.eon.cz/radce/co-je-ozonova-dira https://cs.wikipedia.org/wiki/Dobsonova_jednotka https://cs.wikipedia.org/wiki/Ultrafialov%C3%A9_z%C3%A1%C5%99en%C3%AD http://www.converter.cz/jednotky/dobson.htm https://en.wikipedia.org/wiki/Dobson_unit https://cs.wikipedia.org/wiki/Gordon_Dobson http://www.geology.cz/mujkousekzeme/veda/dira-do-sveta/ozonova-dira https://edu.techmania.cz/cs/encyklopedie/fyzika/meteorologie/atmosfera/vrstvy-v-atmosfere