Náměty pro vědu, výzkum a inovace v českém lázeňství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Advertisements

Výsledky monitoringu kvality v České republice Pavel Kožený.
Faktory prosperity Tvrdé a měkké faktory.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
GEOLOGIE, GEOLOGICKÉ VĚDY
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základy zdravého životního.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Pohled samosprávy na eHealth
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_121_Předmět chemie AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 5.
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
Kvalita péče v českých psychiatrických léčebnách z hlediska práv pacientů LUCIE RYBOVÁ 22 dubna, 2009.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Faktory ovlivňující využívání ložisek. Faktory – rizika, vnitřní faktory interní (geologická rizika) externí (technologická, ekonomická, strategická,
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
Konference let Czechmed 22.Března. Otevření konference Uslyšíme – O HTA – O zákonu o ZP – O úhradových systémech zdravotnických prostředků a jejich.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_10.
 Minerální prameny jsou vývěry podzemní vody z hlubin zemské kůry. Jedná se o přírodní léčivé zdroje, vyskytující se po celém světě. Minerály obsažené.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Definice, základní pojmy
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
1 Národní akční program BOZP 2013 – 2014 problematika vědy a výzkumu Podpora vědy a výzkumu Priorita II. Zajištění financování oblasti BOZP – opatření.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
VVI – nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Léčebné lázeňství a jak dál ?
Transkript prezentace:

Náměty pro vědu, výzkum a inovace v českém lázeňství RNDr. Jiří Schlanger Náměty pro vědu, výzkum a inovace v českém lázeňství Konference SLM, Velké Losiny 23. 11. 2017

Hlavní motivy pro tento svět udržitelný rozvoj, tradiční hodnoty, respekt a návrat k přírodě, subsidiarita odpovědnost za sebe a k sobě a k druhým individualizace

Medicína se vrací k přírodě původně přírodní látky, deriváty přírodních látek, syntetické substance, imunologie a biologická léčba, znovu přírodní látky, trend od skupin k individualitě

Odraz vývoje medicíny v balneo-medicíně medicína založená na důkazech podpora imunity v prevenci i léčbě u pitných kůr sledování efektu jednoduché, u minerálních vod a peloidů spor, pro jehož vyřešení chybí důkazy a pro provedení důkazů chybí peníze Pozn.: osud prvního pokusu o excelentní výzkum v balneo-medicíně

Hydrogeologie udržitelná exploatace PLZ a jejich preventivní ochrana, znalosti o zásobách PLZ a zdrojů PMV, jejich genezi, o vlivu přírodních dějů a dopadech antropogenní činnosti- přeshraniční problém vyžadující monitoring a management, rozhodování na základě znalostí, Identifikace léčivých faktorů u klimatických lázní na základě atmo-geochemických průzkumů a ověření vlivu poruch zemské kůry na zdraví člověka (terapeutická krajina),

Balneotechnika, technologie a metodik využívání PLZ zpřístupnit lázeňskou péči dalším skupinám pacientů = poprat se s kontraindikacemi, nastavit správné postupy sdílení metod rehabilitace, fyzikální medicíny a užití PLZ jako podpory procesů

Internacionalizace prostředek proti marginalizaci VVI v ČR sdružování finančních a lidských zdrojů pro pokrytí práce ve více oborech geologie PLZ je z povahy věci přeshraniční a vyžaduje přeshraniční management

Kdo tu má podporovat VVI ? stát, zdravotní pojišťovny, poskytovatelé lázeňské péče (privátní investoři) beze změny politik v rezortu zdravotnictví a role vědy a výzkumu v lázeňství nebude ani jeho udržitelnost

Závěr ….. musíme se všichni více snažit ….