Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ANIMACE škol Šumperk, Slovníček pojmů „bruselština“ MAS – „místní akční skupina“ IROP – „integrovaný regionální operační program“ OP VVV –
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
1 Změny financování regionálního školství Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Individuální projekt národní – „K2“ Kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD VY_32_INOVACE_15_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Proč je dobré požádat o prostředky ze šablon. Je to jednoduché Není to souboj o peníze – vyjdou na každou školu Žádost o podporu i zprávy o realizaci.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP Vzdělávání ředitelů středních škol Kraje Vysočina Téma: Prezentuje: Ing. Josef Crha, ředitel SŠT Žďár nad.
Modernizace OV Vzdělávání 4.0
Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Dokument KAP MSK - obsah
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Ing. Kateřina Lichtenberková
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Šablony pro SŠ a VOŠ 21. září 2017 Doksy Mgr. Lucie Ptáková
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Podpora krajského akčního plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Název vzdělávacího materiálu
Název projektu: Moderní škola
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Příspěvek na konferenci
Průběh čerpání - Šablony pro SŠ/VOŠ I..
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra - ředitelka sekce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Stipendia a Krajský akční plán rozvoje vzdělávání
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Co dělá Olomoucký kraj pro podporu polytechnického vzdělávání?
Seminář ke kódování studijních programů
Kódování studijních programů
Krajský metodický kabinet STROJÍRENSTVÍ
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Krajský metodický kabinet MATEMATICKÉ GRAMOTNOSTI
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Dotační program Ministerstva vnitra k ochraně škol a školských zařízení 12. prosince 2018 Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského.
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Realizace projektu na 7. základní škole a mateřské škole Plzeň
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
Klíčové aktivity projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Počítač ve škole a MŠMT Mgr. Jaroslav Faltýn
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
ZŠ Ostrava-Hrabůvka, Klegova 27 příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha 19. 11. 2018 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 • tel.: +420 234 81 260 msmt@msmt.cz • www.msmt.cz

Vzdělávání k ochraně spotřebitele Cílem vzdělávání je výchova zodpovědného a poučeného spotřebitele. Vzdělávání žáků a studentů v oblasti Ochrany spotřebitele je vázáno na strategické dokumenty: Priority spotřebitelské politiky 2015 – 2020 Podporovat spotřebitelské vzdělávání ve školách s cílem zvýšit úroveň znalostí žáků a studentů v oblasti spotřebitelských práv a povinností. Podporovat spotřebitele v informovaných rozhodnutích. Podporovat vzdělávací aktivity zaměřené na posilování finanční gramotnosti občanů Národní strategie finančního vzdělávání Finanční vzdělávání je nástrojem ke zvýšení úrovně finanční gramotnosti, umožňující občanům ČR jako spotřebitelům adekvátně pracovat s informacemi na finančním trhu k zajištění svých potřeb a potřeb své rodiny s ohledem na měnící se životní situace.

Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Standardy finanční gramotnosti zahrnující problematiku ochrany spotřebitele byly zahrnuty do Rámcových vzdělávacích programů pro základní a střední vzdělávání. Standardy popisují konkrétní znalosti a dovednosti, jichž by mělo být v příslušné cílové skupině žáků dosaženo. Výuka podle Rámcových vzdělávacích programů: ve středním vzdělávání od roku 2009 v základním vzdělávání od roku 2013 Inovativní modul Ochrany spotřebitele je připravován v rámci řešení Projektu Modernizace odborného vzdělávání. Vzdělávací oblast Ochrany spotřebitele je součástí zadání povinné jednotné závěrečné zkoušky u oborů vzdělání s výučním listem.  

Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Podpůrné materiály: - Inspirativní dílčí příklady z Metodického portálu www.rvp.cz https://digifolio.rvp.cz/view/view.php?id=2939 - PISA 2012 – rozbor úlohy Na trhu https://clanky.rvp.cz/clanek/c/Z/21193/komentar-k-uloze-na-trhu-pisa-2012-.html/ - CLIL: Práva spotřebitele https://clanky.rvp.cz/clanek/c/Z/18011/clil-prava-spotrebitele.html/ - Metodické komentáře ke Standardům Výchova k občanství pro ZŠ https://clanky.rvp.cz/wpcontent/upload/prilohy/21287/metodicke_komentare_a_ulohy_je _standardum_zv_vychova_k_obcanstvi.pdf, příklad na straně 90-94 - FBI varuje před hračkami připojenými k internetu https://clanky.rvp.cz/clanek/s/Z/21710/FBI-VARUJE-PRED-HRACKAMI-PRIPOJENYMI-K- INTERNETU.html/

Finanční podpora z prostředků OP VVV V rámci projektové výuky připravují školy aktivity, které žákům vštěpují zábavnou formou zkušenost, jak  nakládat s penězi, správně hospodařit, investovat, kam se obrátit o radu a jak nést odpovědnost za vlastní rozhodnutí. V rámci OP VVV je realizována finanční podpora dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a výuky oblasti Ochrany spotřebitele a Finanční gramotnosti. Šablony pro ZŠ, SŠ a VOŠ I a II Cílem výzev je podpořit školy formou projektů zjednodušeného vykazování. Výzvy podporují osobnostně profesní rozvoj pedagogů prostřednictvím dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, vzájemné setkávání a sdílení zkušeností pedagogů, aktivity zaměřené na spolupráci škol a sdílení zkušeností, aktivity rozvíjející ICT a doučování žáků ohrožených školním neúspěchem.

Děkuji Vám za pozornost Mgr. Václav Pícl, náměstek ministra pro řízení sekce vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5 118 12 Praha 1 E-mail: vaclav.picl@msmt.cz www: http://www.msmt.cz   Děkuji Vám za pozornost