Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český spisovatel, novinář,
Advertisements

Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Sourozenci Čapkovi.
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
Karel Čapek.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_02 TÉMA: SLAVNÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Karel Čapek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Spisovatelé a ilustrátoři. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Fukalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Karla Čapka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Stát ve kterém žiji – Česká republika
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_06 Název Josef Kajetán Tyl Téma hodiny Josef.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 2. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.04_KAREL ČAPEK NÁZEV:
VZINIK ČESKÉHO STÁTU A VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČESKÁ HYMNA
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MALÁ KAPITOLA O ČASE Název: VY_32_inovace_01 Vlastivěda-starší české dějiny.
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
PRVNÍ HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Spisovatelé a ilustrátoři
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Česká poválečná literatura I.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PODNEBNÉ PÁSY Název : VY_32_inovace_15 - PŘ – PODNEBNÉ PÁSY.
Název školy:. Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
SLUNCE Název : VY_32_inovace_06 - PŘ – SLUNCE Autor: Denisa Štelzigová
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
PŮDY – 2.ČÁST Název : VY_32_inovace_05- PŘ – PŮDY -2.ČÁST
Karel Svoboda AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Procenta - úvod Název : VY_32_inovace_01 Matematika – procenta úvod
MLÁDÍ VÁCLAVA HAVLA
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Život na vesnici Název: VY_32_inovace_08 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Osově souměrné útvary Název : VY_32_inovace_16 Matematika - osově.
VY_52_INOVACE_24_ Dělení kvetoucích rostlin podle stonku
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH 2
VY_32_INOVACE_20_ Jednotky objemu
Český jazyk JOSEF KAJETÁN TYL.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_10
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
Středově souměrné útvary
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: : VY_32_INOVACE_10_PRVOUKA_RODINA.
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Směřujeme k samostatnosti 2
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy neskončí Autor: Iveta Loumová Období: Leden 2012 Věková skupina: 9. ročník Tematická oblast: Český jazyk a literatura – česká literatura 1. poloviny 20. století Anotace: Představení problematiky života K. Čapka.

Karel Čapek 9.1.1890 v Malých Svatoňovicích – 25. prosince 1938 v Praze) byl český spisovatel, intelektuál, novinář, dramatik, překladatel a fotograf, 1. předseda československého PEN klubu roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze (PhDr.) pro svou nemoc nebyl odveden do armády a nemusel se účastnit bojů v první světové válce po ukončení studia krátce působil jako vychovatel, brzy však přešel k novinařině

Karel Čapek působil jako redaktor v Národních listech, Lidových novinách a v časopise Nebojsa byl dramaturgem i režisérem Vinohradského divadla ke konci života se oženil se svou dlouholetou přítelkyní herečkou a spisovatelkou Olgou Scheinpflugovou Mnichovská dohoda a po ní následující kapitulace znamenaly pro Karla Čapka zhroucení jeho dosavadního světa a osobní tragédii

Karel Čapek (Zajímavosti) pocházel z rodiny lékaře jako nejmladší ze tří dětí , dětství prožil v Úpicích bratr Josef vynikl jako malíř a spisovatel, sestra Helena kromě několika próz je autorkou vzpomínkové knihy Moji milí bratři roku 1995 mu byl in memoriam propůjčen Řád T. G. Masaryka ( přítel T.G. Masaryka) byl mimořádně dobrým amatérským fotografem

Karel Čapek V roce 1989 byl uveden do kin jeho životopisný film Člověk proti zkáze, který režíroval Štěpán Skalský a Jaromír Pleskot.

Karel Čapek zabývá se posledním obdobím Čapkova života Filmové zpracování Čapkova života zabývá se posledním obdobím Čapkova života postavu Karla Čapka ztvárnil Josef Abrhám Hana Maciuchová ztvárnila postavu Olgy Scheinpflugové Karel Čapek zemřel na zápal plic, je pochován na Vyšehradě

Zdroj použité literatury: NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 8. ročník ZŠ: Výpravy do světa literatury. 2. vyd. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 80-7168-453-8. KOVALČÍK, Zdeněk. Čítanka pro 9. ročník ZŠ a příslušné ročníky VG. Všeň: Alter, s.r.o., 2006. ISBN 80-7245-017-4. Zdroj obrázků: Galerie Microsoft Office