Příprava pěstounů a sociální zabezpečení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Mateřská a rodičovská dovolená
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Systém sociální podpory v ČR
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Podpora v nezaměstnanosti
SYSTÉM STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORY Sociální politika II
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
Náhradní rodinná péče.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Správa sociálního zabezpečení
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení Sociální služby
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
II. pilíř sociálního zabezpečení (ČR) - Státní sociální podpora
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Náhradní rodinná péče -NRP
Právo sociálního zabezpečení
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Aktuální problémy pěstounské péče z pohledu VOP Mgr. Bc. Hana Zaplatílková, Právník v oddělení rodiny, zdravotnictví a práce.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
2. Pilíř sociálního zabezpečení Podpora Státní sociální podpora.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Sociální zabezpečení Státní sociální podpora Rodinná politika Mirka Wildmannová.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
HOSPODÁŘSKÁ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
MUDr. František Schneiberg
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Právo sociálního zabezpečení
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Práva a povinnosti pěstounů, dohody o výkonu PP
Sociální práce s rodinou 10
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Rodičovství biologické a pěstounské
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Příprava pěstounů a sociální zabezpečení Náhradní rodinná péče Příprava pěstounů a sociální zabezpečení

Co by měl pěstoun vědět?

Přípravy pěstounů Organizuje krajský úřad Účast na přípravě je oboustranně důležitá. Žadatelům o pěstounskou péči poskytuje řadu informací Poskytuje prostor, aby si budoucí pěstouni upřesnili svoje představy Pracovníkům umožňuje doplnit celkový obraz o žadatelích

Příprava pěstounů Min. 48 hod. pro osvojení a PP tematické okruhy: sebepoznání fyzických osob vhodných stát se osvojitelem nebo pěstounem, jejich rodinného systému a sociálních kontaktů, poznání a naplňování práv a potřeb dítěte v náhradní rodinné péči, osvojení si spolupráce s dalšími odborníky,

komunikace s dítětem a přístup k dítěti s vědomím jeho důstojnosti a lidských hodnot, rozvoj schopností a zájmů dítěte, uspokojení citových, vývojových, sociálních a vzdělávacích potřeb dítěte a péče o zdraví dítěte, styk dítěte v náhradní rodinné péči s rodiči a dalšími osobami blízkými, práce s dětmi žijícími v rodině žadatele.

Příprava pěstounů na přechodnou dobu Min.72 hod. PP + dovednosti žadatelů potřebné pro spolupráci s rodinou dítěte, proces předání dítěte, obsah a formu pravidelného vyhodnocování situace dítěte.

Forma příprav Individuální 1.motivace k náhradní rodinné péči, 2.fungování rodinného systému, 3.mapování sociálních kontaktů, 4.očekávání od dítěte svěřeného do péče

Skupinová náhradní rodinné péče a související právní úpravy, vývoj a potřeby dítěte včetně specifických potřeb dítěte v náhradní rodinné péči, práva dítěte včetně práv dítěte v náhradní rodinné péči a práva dítěte na udržování a rozvoj rodinných vazeb, podpora dítěte při uplatňování jeho práva vyjádřit svůj názor a účastnit se rozhodování, která se ho týkají, práva a povinnosti rodičů dítěte, práva a povinnosti pěstounů.

Příprava dětí žijících v rodině přiměřeně vzhledem k jejich věku, rozumové vyspělosti a v nezbytném rozsahu. Skupinová i individuální forma Zhodnocení přípravy k přijetí dítěte do rodiny, včetně přípravy k přijetí dítěte pěstounem na přechodnou dobu, je součástí odborného posouzení pro zprostředkování osvojení a pěstounské péče.

Zprostředkování z pohledu dětí Krajský úřad vede evidenci dětí pro NRP Všechny děti, které se ocitnou mimo péči svojí rodiny, by měly být vedeny v této evidenci.

Dokumentace o dítěti základní informace (jméno, datum narození, státní občanství) vyhodnocení situace dítěte vč. informací důležitých v kontextu umístění do náhradní rodinné péče individuální plán ochrany dítěte (IPOD) posouzení zdravotního stavu názor dítěte na náhradní rodinnou péči.

Možné problémové situace v procesu zprostředkování a přípravy Do evidence krajského úřadu nejsou zařazeny všechny děti vhodné do pěstounské péče. Délka procesu zprostředkování je delší, než žadatelé očekávali. Žadatelé a/nebo pracovníci nejsou spokojeni s průběhem zprostředkování. Žadatelé nejsou zařazeni do evidence osob vhodných stát se pěstounem.

Kolik stojí dítě? Předškolní? Školní? Teenager?

Sociální zabezpečení Od 2013 nikoliv podle zákona o státní sociální podpoře, ale podle zákona o sociálně právní ochraně dětí. Vedle dávek pěstounské péče náleží dítěti i pěstounovi i další dávky státní sociální podpory, například přídavek na dítě, rodičovský příspěvek a další vyjma sociálního příplatku. Příspěvek na úhradu potřeb - do zletilosti, nejdéle do 26 let Činí 2,3násobek životního minima dítěte. V případě zdravotně postiženého dítěte se koeficient zvyšuje

Příspěvek na úhradu potřeb dítěte 4 500 Kč pro dítě ve věku do 6 let, 5 550 Kč pro dítě ve věku od 6 do 12 let, 6 350 Kč pro dítě ve věku od 12 do 18 let, 6 600 Kč pro dítě ve věku od 18 do 26 let.

Příspěvek na úhradu potřeb u postižených dětí Dítě ve věku Dítě ve stupni závislosti I (lehká závislost) Kč Dítě ve stupni závislosti II (středně těžká závislost) Kč Dítě ve stupni závislosti III (těžká závislost) Kč Dítě ve stupni závislosti IV (úplná závislost) Kč Do 6 let 4 650 5 550 5 900 6 400 6 – 12 let 5 650 6 800 7 250 7 850 12 – 18 let 6 450 7 800 8 300 8 700 18 – 26 let 6 750 8 100 8 600 9 000

Odměna pěstouna - odměna se pro účely zdravotního pojištění, pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti posuzuje jako plat. 8 tis. – 1 dítě 12 tis. – 2 děti 20 tis. – 3 děti/1 postižené 24 tis. - PPPD Příspěvek při převzetí dítěte – 8-10 tis. Příspěvek na zakoupení motorového vozidla – nejméně 4 děti v péči, nesmí být užíváno k výdělečné činnosti, 70 % pořizovací ceny, max. 100 tis. Kč Příspěvek při ukončení PP – 25 tis., jen jednou, náleží dítěti