Perspektivita zpracování odpadů v biorafineriích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aspekty kogenerační výroby z OZE
Advertisements

KONFERENCE OZE Vyhodnocení energetických a ekonomických efektů zdrojů na biomasu Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP, s.r.o.
Instalace pilotní jednotky zplyňování kontaminované biomasy a TAP
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Sofistikované výpočtové nástroje pro koncepční návrh spaloven a jejich praktické aplikace M. Pavlas, R. Šomplák Sekce energetických systémů a simulačních.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
Použitelné druhy biologických odpadů
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Točivá redukce pomocí parní turbíny
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
BIOTRIN, Kulatý stůl 2006 Zelené suroviny pro chemický průmysl Jaroslav Drobník presentace je ke stažení na
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
4-17 ENET, VŠB-TU Ostrava.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
Využívání druhotných zdrojů energie
technologie využití biomasy
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
AUTOR : PATRIK MAHNERT SŠ EDUCHEM A.S. OKRUŽNÍ 128 MEZIBOŘÍ
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Základy chemických technologií 2009 SUROVINY PRO ORGANICKÉ TECHNOLOGIE 1)NEOBNOVITELNÉ – FOSILNÍ 2)OBNOVITELNÉ – RECENTNÍ.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Prosper Golf Resort Čeladná | Hodnocení energetické účinnosti procesů pomocí faktoru primární energie Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko, Ing.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energie budoucnosti: suchá fermentace
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Využití energie Slunce
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Právní režim nakládání s odpady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Moderní trendy předúprav pro ekonomicky rentabilní biorafinerie Ing. Lukáš Krátký, Ph.D. ODPADOVÉ FÓRUM 2016 – ODPADY České vysoké učení technické v Praze,
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Nové oděvní materiály Další možnosti vývoje materiálů.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Zahušťování průmyslových odpadních vod s využitím odpadního tepla
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

Perspektivita zpracování odpadů v biorafineriích Fakulta strojní, Ústav procesní a zpracovatelské techniky Doc. Ing. Lukáš Krátký, Ph.D. TVIP 2017, Odpadové fórum – Energetické využití odpadů, 23.03.2017

TROCHA HISTORIE 20. století = hlavní pozornost věnována rozvoji technologiím zpracovávajících ropu, uhlí, zemní plyn a uran = využití levných, dostupných fosilních surovin Využití fosilních surovin k výrobě paliv, chemikálií, farmaceutických látek, detergentů, syntetických vláken, plastů, pesticidů, hnojiv, olejů a maziv, rozpouštědel, vosků, atd.

POPULAČNÍ BOOM rostoucí populace rostoucí poptávka po chemických produktech a energiích 1 miliarda obyvatel rostoucí produkce odpadů

ODPAD - KAM S NÍM ? Evropa > 1,8∙109 tTS odpadů (2014) …zemědělské odpady, odpady z potravinářského a zpracovatelského průmyslu, biologicky rozložitelné komunální odpady, odpady z údržby zeleně, kaly z čistíren odpadních vod, odděleně sbírané odpady z domácností a zahrad, nebo o odpady z restaurací a jídelen, důlní a povrchové těžby

KOMUNÁLNÍ ODPAD - KAM S NÍM ? komunální odpad skladován nebo spálen -> znečištění vod a ovzduší roční produkce biologicky rozložitelného odpadu 2.0·106 tTS v Čr typické komponenty: papír, bavlna, zahradní a kuchyňské odpady, plasty snížení skládkování BRKO o 35 % do roku 2020 (European Commission, EU 99/31/ES)

ODPAD - KAM S NÍM ? odpadní biomasa = energeticky bohatý a nevyužitý zdroj obnovitelných surovin pro výrobu alternativních zdrojů energií (biometan, biovodík, bioetanol, pyrolýzní olej, syntézní plyn) a chemických látek (oligosacharidy, furany, alkoholy, kyseliny, vlákna, antioxidanty, esenciální látky, oleje,…) PŘÍKLADY ? vylisované zbytky hroznů – bohaté na amylalkoholy po zkvašení (amylalkoholy = změkčovadla při výrobě plastů) celulózová vlákna – vyztužení bioplastů a biokompozitů rýžové slupky – bohaté na SiO2 –> výroba křemičitých karbidových vláken -> keramická výztuž kompozitů

BIORAFINERIE termochemické (zplyňování, pyrolýza) a biochemické postupy (alkoholové kvašení, výroba bioplynu, biovodíku,…) zpracování odpadní biomasy neexistuje energeticky efektivní, ekonomicky rentabilní a ekologicky šetrná technologie komplexního velkoobjemového zpracování odpadů na BIOPALIVA A bioprodukty biorafinerie = TAKOVÁ TECHNOLOGIE, KDE DOCHÁZÍ K paralelní konverzi odpadní biomasy na biomateriály, biochemikálie a biopaliva souběžně s výrobou elektrické energie či tepla

EKONOMIKA BIORAFINERIE PLYNY pro kogeneraci SYNTÉZNÍ PLYNY KAPALNÁ PALIVA EKONOMICKÁ HODNOTA PRODUKTU VODÍK METAN PRODUKTY BIORAFINERIE ODPAD POTRAVINÁŘSKÉ DOPLŇKY CENNÉ CHEMICKÉ LÁTKY PŘÍSADY DO POLYMERŮ A NANOKOMPOZITŮ ČETNOST

KONCEPT BIORAFINERIE pyrolýza, zplyňování hydrolýza fermentace

TYPY BIORAFINERIÍ

KONVENČNÍ BIORAFINERIE

LIGNOCELULÓZOVÁ BIORAFINERIE

ZELENÁ BIORAFINERIE

ZPLYŇOVACÍ BIORAFINERIE

ŘASOVÁ BIORAFINERIE

ZPRACOVÁNÍ V BIORAFINERIÍCH předúpravy, separační, a extrakční technologie = klíčové technologie Odborná veřejnost nabízí tisíce studií v laboratorním měřítku, ne všechny LZE aplikovat v průmyslovém měřítku realizace biorafinerie = nutné věnovat se technicko-ekonomickým analýzám a přenosu laboratorních výsledků do praxe modifikaci stávajících a vývoji zcela nových efektivních technologií, strojů a zařízení vysoké hodnoty a kolísání pracovních tlaků a teplot, pH v průběhu procesu, fázové změny zpracovávané suroviny, změny v jejím reologickém chování, abrazivní či erozivní potenciál chybí informace o energetických bilancích, ekonomické rozvaze, recyklačních technologiích, posouzení vlivu na životní prostředí A definování scale-up procesu

ZPRACOVÁNÍ V BIORAFINERIÍCH Požadavky na technologie zpracování aplikovatelnost A vysoká účinnost ZPRACOVÁNÍ VSTUPNÍ SUROVINY jednoduchý proces, tj. minimalizace předzpracování suroviny před samotným procesem, např. složitá přEDÚPRAVA zamezení degradace meziproduktů a produktů minimální tvorba odpadů minimalizace energetické náročnosti využívání sekundární energie (odebírané teplo při ochlazování vsádky, teplo z parního kondenzátu, aj.) minimální využívání chemikálií, případně využívat cenově dostupné

ZPRACOVÁNÍ V BIORAFINERIÍCH Požadavky na stroje a zařízení jednoduchá a uživatelsky přívětivá konstrukce aparátů korozní odolnost aparátu minimalizace použití drahých materiálů a speciálních dílů zvážení kompromisu – pracovní objem aparátu versus cena zařízení finanční nenáročnost technologie z hlediska provozních a investičních nákladů přívětivá ekonomická bilance technologie v porovnání s náklady pořizovacími, výrobními a cenou suroviny

PERSPEKTIVITA BIORAFINERIE projektování BIOrafinerií = efektivní, energeticky nenáročné, ekonomicky přívětivé a ekologicky šetrné transformace odpadů na alternativní zdroje energie a chemické látky Nároky na surovinu výhled dostupnosti odpadů a udržitelnosti produkce v dané lokalitě energeticko-ekonomická náročnost sběru a třídění odpadu skladování odpadů a jejich časová degradace, chemická stálost maximální omezení výroby biopaliv z potravinářsky užitných komodit Nároky na technologie zvýšení rozložitelnosti suroviny pomocí různých metod předúprav suroviny zpracovávat surovinu s vyšším zatížením vsádky, tj. při vyšších koncentracích zvýšení účinnosti technologie při přeměně suroviny na bioprodukt

PERSPEKTIVITA BIORAFINERIE Nároky na technologie snížení investičních a provozních nákladů technologie simultánní výroba biopaliv s ušlechtilými chemickými produkty kompatibilita produktů v současné infrastruktuře hospodářská politika cenově dostupná surovina využití lokálního ekosystému fondy pro podporu vývoje nových technologií zpracování odpadních surovin, efektivní rozmístění průmyslových technologií vzhledem k dostupnosti suroviny daňové zvýhodnění průmyslových provozů a spotřebitelů využívajících biopaliva