Index exportu (potenciální troublemakers českého exportu)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Advertisements

Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
Konkurence schopnost českého zemědělství se stále snižuje Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
EGAP- spolehlivý partner českého exportu Tomáš Krampera Ředitel pro akvizice a koordinaci procesů.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Teritoriální setkání Švédsko (ICC, )
Vývoj zahrani č ího obchodu Č R od r do r Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Prognóza potřeby pracovních sil v odvětví stavebnictví Praha Ing. Pavel Ševčík, Ph.D. viceprezident.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
Společná obchodní politika Mgr. Oldřich Hájek. Obecná charakteristika SOP: Obecná charakteristika SOP: 7% populace, 24% světového produktu, 21% světového.
ČESKÁ AGENTURA NA PODPORU OBCHODU 8. ročník soutěže pro malé a střední exportéry Exportní cena DHL Nejúspěšnější klient CzechTrade 10. listopad 2005 Jitka.
Kongresová turistika v ČR, podpora jejího rozvoje.
EGAP – Spolehlivý partner českého exportu Ing. Jan Procházka
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Základní tendence demografického, sociálního a ekonomického vývoje Středočeského kraje.
Východiska pro administraci ROP Střední Morava Semináře: Olomouc Zlín
REGULACE LÉKOVÉHO TRHU A POTŘEBNÉ LEGISLATIVNÍ ZMĚNY – DISPENZAČNÍ POPLATEK ZA VÝDEJ LÉKU V LÉKÁRNÁCH Mgr. Marek Hampel – Předseda představenstva Grémium.
Zpráva o kriminalitě na území hlavního města Prahy za rok 2011.
5. října 2005GfK GroupROČENKA ČESKÉHO A SLOVENSKÉHO OBCHODU INCOMA Research Zdeněk Skála INCOMA Research.
EGAP a podpora exportu do Běloruska Marek Dlouhý 5. října 2016.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV.Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Pojišťování exportu do Iránu
Index exportu
Index exportu
Česko-čínské obchodní a ekonomické vztahy
Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD.
Autor: Ing. Alice Horáčková
Prognóza vývoje české ekonomiky
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
PODPORA AGROEXPORTÉRŮ
Obchodní příležitosti v Nigérii Velvyslanectví ČR Abuja
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Index exportu
Pardubický kraj.
Index exportu
Aljaška Leona Šteflová.
Snížení nákladů na vytápění budov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
INFLACE.
Index Exportu Ing. Otto Daněk – místopředseda AE.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Finanční gramotnost Inflace ZŠ Hejnice Mgr. Jan Kašpar.
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Nelegální migrace na území České republiky
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Lexikon veřejné správy ČR
© 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Teritoriální setkání - Finsko
Statistika kriminality za rok 2017 Plzeň – město
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
ICC - Teritoriální setkání Kuvajt a Katar
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Pojištění českého exportu do ZEMÍ SNS
CUBA KUBA Business on the Largest Island in the Caribbean
Index exportu Ing. Otto Daněk – místopředseda AE.
Pojišťování exportu do ruska
ČVUT, Fakulta stavební | 126MSFN - Český stavební trh
AČMN, 1. LF UK Praha, FHS UK Praha, LRS Chvaly
Úvod do makroekonomie.
Seminář o stavebním spoření
Podnikový dluh a podnikový úpadek: analýza vývoje v roce 2012
Index Exportu Chladnoucí poptávka v zahraničí a nevyužitý potenciál některých teritorií Ing. Otto Daněk – místopředseda AE.
Index exportu Školství, průmysl a ZO USA
Transkript prezentace:

Index exportu 2018-10 (potenciální troublemakers českého exportu) Ing. Otto Daněk – místopředseda AE 04.10.2018

SRN je pro ČR dlouhodobě největší exportní teritorium Loňský export činil 1,38 bil. Kč, tj. 32,8 % z celk. exportu Snížením exportu o 10 % do SRN, klesne celkový export o 138 mld. Kč Poprvé od r. 2013 došlo ke stagnaci exportu do SRN Meziroční propad v exportu os. automobilů za 1. pol. 2018 činí 3,2 mld. Kč (4,6 %) Podíl exportu osobních aut. ČR z celk. exportu je pod 10 % Podíl exportu dle komodit: Stroje a dopr. prostř. 59,7 %, tržní výr. 15,1 %, spotř. zb.14,6 % Celkový export ČR do SRN činil 16 834 Kč/obyvatele SRN (3. místo) Celkový průměr exportu ČR v r. 2017 činil 583 Kč/obyv. exportního teritoria Export SRN v roce 2017 činil 1,279 bil.€ (tj. cca 32 bil. Kč) = 7,6 více než ČR

GB je pro ČR dlouhodobě 4.-5. největší exportní teritorium Loňský export činil 209,4 mld. Kč, tj. 5,0 % z celk. exportu Podíl exportu osobních aut. z celk. exportu se pohybuje mezi 23 – 28 % (nejvyšší z TOP 5) Od vyhlášení Brexitu se zde český export meziročně propadá (pol.18/17 o 3,4 %, automobilový průmysl dokonce o téměř 20 %) Podíl exportu dle komodit: Stroje a dopr. prostř. 71,5 %, tržní výr. 11,0 %, spotř. zb.11,6 % Celkový export ČR do GB činil 3 314 Kč/obyvatele GB (20. místo) GB je pro SRN 5. největším exportním teritoriem 84,4 mld. € (tj. 6,6 % němec. exportu) Největší riziko je datum 29. 3. 2019 – BREXIT Riziko spočívá ve vnitropolitické nedohodě mezi Konzervativci, Labouristy a Liberály Dále hrozí další satelizace GB (Skotsko, aj.?) Pro export ČR velké riziko napřímo, přes Německo a pro automob. prům.

RF je pro ČR opakovaně 13. největší exportní teritorium Loňský export činil 82,2 mld. Kč, tj. 2,0 % z celk. exportu Podíl exportu osobních aut. z celk. exportu se pohybuje kolem 1,5 % Do r. 2016 se export ČR propadal, od té doby mírně roste Podíl exportu dle komodit: Stroje a dopr. prostř. 65,1 %, tržní výr. 11,2 %, spotř. zb.11,1 % Celkový export ČR do RF činil 577 Kč/obyvatele RF (52. místo) RF je pro SRN 14. největším exportním teritoriem 25,9 mld. € (tj. 2,0 % němec. exportu) Riziko spočívá v sankcích mezi EU a RF, kolísavé ceně ropy, devalvaci rublu Pro export ČR menší riziko napřímo, velké přes Německo

Turecko je pro ČR 18. největší exportní teritorium Loňský export činil 53,1 mld. Kč, tj. 1,3 % z celk. exportu Podíl exportu osobních aut. z celk. exportu se pohybuje mezi 25 – 30 % (jeden z nejvyšších) Trendy vývoje exportu jsou nestabilní Podíl exportu dle komodit: Stroje a dopr. prostř. 75,1 %, tržní výr. 11,5 %, spotř. zb.5,6 % Celkový export ČR do TUR činil 684 Kč/obyvatele TUR (48. místo) TUR je pro SRN 16. největším exportním teritoriem 21,5 mld. € (tj. 1,7 % němec. exportu) Riziko spočívá v těžko predikovatelné polit. situaci, šíření „nákazy“ do bank zejména v ES, IT, FR (velcí věřitelé), zavedení cel pro USA, nedořešená Adularya Devalvace liry/$ o 40 %, inflace 16 %, úroková sazba 17,7 %, deficit bilance b.ú.6,3 % Pro export ČR riziko napřímo i přes Německo a pro automobilový prům.

USA je pro ČR 12. největší exportní teritorium Loňský export činil 87,7 mld. Kč, tj. 2,1 % z celk. exportu Podíl exportu osobních aut. z celk. exportu se pohybuje pod 0,1 % (jeden z nejnižších) Trend vývoje exportu v posledních 3 letech je klesající Podíl exportu dle komodit: Stroje a dopr. prostř. 55,2 %, tržní výr. 17,6 %, spotř. zb. 15,2 % Celkový export ČR do USA činil 268 Kč/obyvatele USA (70. místo) USA je pro SRN největším exportním teritoriem 111,5 mld. € (tj. 8,7 % němec. exportu) – skvělá teritoriální diverzifikace oproti ČR Riziko spočívá v těžko predikovatelných nápadech amer. prezidenta, budování celních bariér, tvorbě obchodních sankcí Pro export ČR riziko napřímo i přes Německo

Místopředs. Asociace exp. danek@atas.cz Děkuji za pozornost Ing. Otto Daněk Místopředs. Asociace exp. danek@atas.cz (statistická data čerpána z ČSÚ)