Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. 23. dubna 2018

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Realizace Národní strategie informační bezpečnosti ČR Mgr. Marie Svobodová Ministerstvo informatiky ČR Hradec Králové, ISSS 2006.
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou 2. Setkání Řídícího výboru 21. června 2016, MÚ Kralupy nad Vltavou.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Společné setkání „minitýmů“
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Analýza potřeb v území.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
UNGC Bělorusko na MPO – 5. prosince 2017 Společenská odpovědnost organizací (CSR) Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. ředitel Odboru podnikatelského prostředí.
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D., ředitel odboru podnikatelského prostředí
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Vyhodnocení dotazníkového průzkumu CSR
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
ESF – JPD3 Grantové schéma 4
Transkript prezentace:

Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. 23. dubna 2018 Návrh nového akčního plánu společenské odpovědnosti organizací v ČR na léta 2019 - 2023

Společenská odpovědnost organizací CSR MPO je gestorem problematiky CSR od roku 2013 MPSV je spolugestorem První Národní akční plán CSR v ČR - byl schválen vládou ČR dne 2. dubna 2014 usnesením č. 199 Aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR – vypracován v návaznosti na Usnesení vlády ČR ze dne 2. dubna 2014, č. 199. Schválen Vládou ČR dne 25. ledna 2016 usnesením č. 49. Je platný na období let 2016 – 2018.

Aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR Aktualizovaný NAP CSR v ČR – může být určitým vodítkem k odpovědnému a udržitelnému podnikání. Cílem materiálu je přispět k rozvoji konceptu společenské odpovědnosti organizací v České republice a jeho pozitivních dopadů na konkurenceschopnost ČR. Smyslem není posílení regulace, CSR je v principu dobrovolnou aktivitou. http://www.mpo.cz/dokument169121.html

Příprava nového Národního akčního plánu CSR v ČR Do 30. září 2018 má být vládě ČR předložena zpráva o plnění Akčního plánu CSR se stavem ke dni 30. června 2018 a návrh nového akčního plánu. Návrh nového akčního plánu je již zpracováván.

Příprava nového Národního akčního plánu CSR v ČR Při tvorbě nového NAP CSR budou využity: Některé výstupy z konference „Společenská odpovědnost organizací ve spojitosti s operačními programy“ Veřejná on-line konzultace formou dotazníkového šetření Veřejná on-line konzultace k návrhu nového „Národního akčního plánu společenské odpovědnosti organizací v České republice na léta 2019 – 2023“ Zapojení (setkání) Platformy zainteresovaných stran CSR – náměty, připomínky Zapojení (setkání) soukromého sektoru – podnikatelů Spolupráce s odborníky CSR Příklady nejlepší praxe Zapojení stakeholderů Připomínkové řízení

Příprava nového Národního akčního plánu CSR v ČR Některé výstupy z konference „Společenská odpovědnost organizací ve spojitosti s operačními programy“, která se konala v říjnu 2017 Propagace Měřitelnost dopadu v čase Vzdělávání a výchova Zvážení bonifikace firem, realizace poradenství v rámci CSR

Příprava nového Národního akčního plánu CSR v ČR Veřejná on-line konzultace formou dotazníkového šetření. Veřejná konzultace probíhala od poloviny prosince 2017 do konce března 2018. Dotazník obsahoval 22 otázek. Výstupy z této veřejné konzultace jsou již analyzovány a dle uvážení budou využity pro přípravu nového akčního plánu společenské odpovědnosti organizací v České republice na roky 2019-2023. Vyhodnocení dotazníkového šetření bude umístěno ke stažení na webových stránkách MPO, sekce Podnikání, Společenská odpovědnost organizací a na Národním informačním portále o CSR.

Příprava nového Národního akčního plánu CSR v ČR Veřejná on-line konzultace k novému návrhu materiálu „Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice na léta 2019 – 2023“ Veřejná konzultace probíhá od 12. dubna 2018 do 13. května 2018. Veřejná on-line konzultace je umístěna na webových stránkách MPO (sekce Podnikání, Společenská odpovědnost organizací) a na Národním informačním portále o CSR. Do on-line konzultace můžete přispívat prostřednictvím emailů: simkova@mpo.cz, naimannova@mpo.cz, miroslav.svoboda@mpo.cz . Výstupy z této veřejné konzultace budou dle uvážení využity pro přípravu nového akčního plánu společenské odpovědnosti organizací v České republice na roky 2019-2023.

Návrh obsahu nového Národního akčního plánu CSR v ČR Úvod Pojetí CSR Udržitelný rozvoj Aktéři CSR Mezinárodní spolupráce Vzdělávání Veřejné zakázky Podniky, příklady dobré praxe – kapitola bude doplněna Ochrana spotřebitele Oceňování

Aktivity nového Národního akčního plánu CSR v ČR Kapitola Úvod – stručné shrnutí přípravy nového NAP + nejdůležitější aktivity z předchozích NAP (Národní informační portál o CSR, Platforma zainteresovaných stran CSR, Newsletter CSR atd.). Kapitola Pojetí CSR – definice CSR, vymezení CSR – „CSR je odpovědnost podniků za jejich dopady na společnost“. - V ČR je CSR chápána jako dobrovolná aktivita.

Aktivity nového Národního akčního plánu CSR v ČR Kapitola Udržitelný rozvoj – veškeré aktivity k této kapitole budou realizovány v souladu se stávajícími dokumenty např. Strategický rámec Česká republika 2030. Kapitola Aktéři CSR - aktivity Aktivita Realizátor aktivity Termín 1) Zvážit možnosti podpory CSR z fondů EU MPSV, MPO, MŠMT + další zainteresované resorty 2020 2) Podpořit vyhotovení a sdílení nástrojů firemního poradenství (odborné materiály, školící a vzdělávací moduly) pro stimulaci zapojení firem do CSR. MŠMT, MPO ve spolupráci s odbornými poradenskými organizacemi

Aktivity nového Národního akčního plánu CSR v ČR Kapitola Mezinárodní spolupráce – aktivity Aktivita Realizátor aktivity Termín 1) Identifikace relevantních mezinárodních projektů pro zapojení ČR MPO, Rada kvality ČR, MZV, ÚV 2019 2) Zapojení v rámci mezinárodních iniciativ Národní síť Global Compact v ČR, další průběžně 3) Aktivní účast na zahraničních jednání, kulatých stolech Zástupci ČR 4) Propagace a implementace mezinárodních standardů MPO, Národní kontaktní místo ČR pro implementaci Směrnice OECD pro nadnárodní podniky

Aktivity nového Národního akčního plánu CSR v ČR Kapitola Vzdělávání – aktivity Aktivita Realizátor aktivity Termín 1) Projekty CSR do MŠ, ZŠ, SŠ, VOŠ i VŠ MŠMT, zřizovatelé ve spolupráci s NÚV (Národní ústav pro vzdělávání) bude doplněno 2) Projekty vzdělávání státních úředníků v oblasti CSR a UR Vláda, MV ve spolupráci s NIDV (Národní institut pro další vzdělávání) a dalšími uznávanými vzdělávacími organizacemi 3) Průzkumy povědomí dětí a mladé generace o CSR MŠMT, zřizovatelé ve spolupráci s organizacemi provádějícími výzkumy 4) Oceňování výsledků studentských aktivit (Cena Františka Egermayera, Personální certifikáty atd.). MŠMT, Česká společnost pro jakost, VŠ

Aktivity nového Národního akčního plánu CSR v ČR Kapitola Veřejné zakázky – aktivity Aktivita Realizátor aktivity Termín 1) Zajišťování pravidelných školení k zákonu o zadávání veřejných zakázek, na kterých jsou zadavatelé upozorňováni na možnosti, jak odpovědně veřejně zadávat MMR Průběžně, po celou dobu realizace NAP CSR

Aktivity nového Národního akčního plánu CSR v ČR Kapitola Ochrana spotřebitele – aktivity Aktivita Realizátor aktivity Termín 1) Dotační politika zaměřená na podporu informovanosti spotřebitelů a poradenství při řešení problémů a sporů s obchodníky MPO, případné další ministerstva Průběžně 2) Kulaté stoly se zástupci spotřebitelných organizací a podnikatelských svazů MPO, spotřebitelné organizace, podnikatelské svazy průběžně 3) Zvyšování povědomí o mimosoudním řešení spotřebitelských sporů MPO, spotřebitelné organizace, profesní organizace a asociace

Aktivity nového Národního akčního plánu CSR v ČR Kapitola Oceňování – aktivity Aktivita Realizátor aktivity Termín 1) Rozšířit oceňování SDGs o oceňování přínosu firem při naplňování cílů SR 2030 MŽP ve spolupráci s dalšími spolupořadateli cen SDGs, příp. dalšími resorty 2019 2) Zvážit do udělování cen SR 2030 zainteresovat vhodnou formou další resorty (např. přítomnost příslušného ministra za danou oblast při udílení cen, resp. Udělení „Ceny ministra X za příspěvek k udržitelnému rozvoji v té a té oblasti“ apod.). MŽP – projednat se zainteresovanými resorty 3) Zvážit zvýraznění zájmu státu a vhodnou formou nabídnout ocenění za CSR/příspěvek k UR v té a té oblasti (např. „Cena ministra“, „Cena MPO“, „Cena Rady vlády pro udržitelný rozvoj“ apod.)…. Zainteresované resorty dle svých věcných oblastí 2020 4) Zvážit doporučení krajům („Cena hejtmana“) jednotnou metodiku, resp. Doplnit metodiku hodnocení (sebehodnocení) CSR o prvky, spojené s byznys řešeními, inovacemi a propojením na trendy a cíle UR (SR ČR 2030)…. MPO ve spolupráci s Asociací krajů při zapojení odborných poradenských firem

Newsletter CSR Newsletter CSR je vydáván několikrát do roka. Zprostředkovává přehled významných událostí z oblasti společenské odpovědnosti a informuje o aktivitách členů Platformy zainteresovaných stran CSR.

Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. e-mail: vinkler@mpo.cz tel.: 224 853 518 Děkuji za pozornost Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. e-mail: vinkler@mpo.cz tel.: 224 853 518