Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Advertisements

Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Nástroje územního plánování
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Legislativa v ochraně ovzduší Směrnice o průmyslových emisích
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Energetika Most 2015 Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Ing. Martin Hájek, Ph.D. 2. června 2015, Hotel.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Několik poznámek k zahraničnímu obchodu a k průmyslu ČESKÉ ZÁVISLOSTI.
Revize BREF, jejich implementace a výhled do budoucna Ing. Jan Slavík, Ph.D. Horský hotel Sepetná, –
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Proces výměny informací o BAT na evropské a národní úrovni Zkušenosti a praxe v České republice Ing. Jan Slavík, Ph.D. Fórum pre vymenu informácii o BAT.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Problematika implementace IED - Aktuality z národní legislativy Ing
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Česká inspekce životního prostředí
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Data z kontrolní činnosti ČIŽP
Nový zákon o ochraně ovzduší
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
BAT - BREF Jejich rozsah
Ekologická politika EU
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl
Přínos studijních návštěv pro experty ve vzdělávání
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Praktické zkušenosti z kontrol provozovatelů významných zdrojů znečišťování ovzduší Ing. Radomír Štěrba ENVIRO 2016, Ostravice.
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Harmonogram přezkumů integrovaných povolení, BREF a závěrů o BAT Ing
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Transkript prezentace:

Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph.D. XXVIII. jednání pracovní skupiny „Kraje a integrovaná prevence“ 18.06.2014, Praha 1

Obsah Stav transpozice IED Reporting členských států Vyhodnocování efektu regulace a související studie Aktualizace FAQ stránek Evropské komise Ostatní 2

Stav transpozice IED Členské státy mají povinnost transponovat směrnici o průmyslových emisí do 07.01.2013 Na jednání expertní skupiny Evropské komise 06.05.2014 bylo oznámeno, že plnou transpozici provedla pouze část členských států a to: BE, CZ, DE, DK, EE, EL, ES, FR, IE, LV, MT, NL, PT, RO, SK, UK Nedostatečná transpozice, případně probíhá podrobný rozbor transpozice: AT, BG, CY, HR, FI, HU, IT, LT, LU, PL, SE, SI 20.11.2013 bylo rozhodnutím kolegia Evropské komise bylo zastaveno infringementové řízení č. 2013/0100 ve věci včasného neprovedení směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) v České republice 3

Reporting členských států Evropská komise vážně zvažuje postupnou integraci všech ohlašování v oblasti E-PRTR a směrnice o průmyslových emisí (IPPC, LCP, spalování odpadů a VOC). Základním kamenem systému ohlašování budou data z E-PRTR. Nepředpokládají se v této souvislosti žádné zásahy do stávající evropské legislativy. Další termín reportingu proběhne v září 2014 a nebude změnami významně ovlivněn. Propojení IED a E-PRTR se předpokládá v roce 2017 (na základě reportingu IED z roku 2016 a E-PRTR za rok 2015). Na národní úrovni se možnost propojení informačního systému integrované prevence (IS IPPC) a IRZ analyzuje. 4

Vyhodnocení efektu regulace a související studie Evropská komise plánuje sjednotit rámec pro vyhodnocování efektů regulace na zdraví a životní prostředí. Úkolem je identifikovat potenciál k snížení emisí prostřednictvím konkrétních závěrů o BAT a nově vznikajících technik a zjistit podíl průmyslových zdrojů na znečišťování. Jako první krok byla zpracována studie AMEC, která řešila podíl průmyslových a zemědělských aktivit na znečišťování a analyzovala nedostatky aktuálně dostupných dat. kategorie i – IED kategorie ii – evropská legislativa mimo IED kategorie iii – neregulováno evropskou legislativou kategorie iv – emise z jiných než průmyslových a zemědělských aktivit 5

Vyhodnocení efektu regulace a související studie Emise do ovzduší 6

Aktualizace FAQ stránek Evropské komise Evropská komise aktualizovala své stránky, kde zveřejňuje odpovědi na některé otázky k provádění IED – nejzásadnější bod se týká přechodného národního plánu a dalších flexibilních mechanismů, transponovaných zákonem o ochraně ovzduší. Zařízení, která aplikují časově omezené a zvláštní přechodné mechanismy podle čl. 32 – 35 IED (tj. přechodný národní plán, zdroje s omezenou životností, malé izolované soustavy a centrální zdroje tepla) neaplikují na vymezené polutanty čl. 15 (3) a u těchto zařízení není požadován pro tyto polutanty soulad s požadavky čl. 15 (4). Na národní úrovni se týká § 14 odst. 4 a 5 zákona o integrované prevenci a § 37 – 39 zákona o ochraně ovzduší. Postup v případě polutantů, které nejsou přímo uvedeny v přechodném mechanismu, bude dále diskutován a analyzován. (http://ec.europa.eu/environment/industry/stationary/ied/faq.htm#ch3) 7

Ostatní 06.05.2014 byly schváleny výborem podle čl. 75 IED závěry o BAT pro průmysl papíru a celulózy, zatím nebyly publikovány v Úředním věstníku EU. Týká se v České republice cca 20 zařízení. 24.06.2014 budou schvalovány stejným postupem závěry o BAT pro rafinérie. Předběžně lze očekávat schválení. Nejintenzivnější vyjednávání probíhají k závěrům o BAT pro velká spalovací zařízení. Česká republika je aktivní v oblasti specifických BAT pro lignitická paliva. V Úředním věstníku Evropské unie, ze dne 6. května 2014 byly zveřejněny Pokyny Evropské komise týkající se základních zpráv podle čl. 22 odst. 2 směrnice 2010/75/EU o průmyslových emisích. Podle našich rozborů nevyžadují změnu již ustavené metodiky, nicméně nejsou s ní v úplném souladu. 8

Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost Kontaktní údaje: Ing. Jan Slavík, Ph.D. vedoucí oddělení integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65, 100 10 Praha 10 tel. +420 267 122 808, +420 724 030 693 jan.slavik@mzp.cz www.mzp.cz/ippc 9