Život v době baroka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1314 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_03_Česká historie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Advertisements

Románská kultura.
Významné památky ČR.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Baroko.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM12 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
Gotická kultura.
Baroko a rokoko Věk nové zbožnosti.
Baroko v českých zemích
Baroko Život v barokní době.
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
Život v barokní době 17. st. a 1. polovina 18. st. VY_32_INOVACE_143
Autor: Mgr. Ilona Nováková
BAROKO Doba protikladů.
1/ Barokní architektura
Kultura.
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_568_Václav a Boleslav AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK,
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
České země za třicetileté války
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
Bílá hora Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Povstání proti Habsburkům  v českých zemích nárůst nespokojenosti  v Praze vládli úředníci, kterým byl osud.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_1 63 Předmět: Český jazyk – Náš svět (Člověk a jeho svět)
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_Český jazyk
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tovární výroba a stroje v 19. století
Druh učebního materiálu
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
VY_32_INOVACE_203_Baroko Šablona Identifikátor školy:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
BAROKO sochařství, malířství, literatura
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
Historické památky Zlínského kraje
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Totalitní vláda komunistické strany
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Život v pobělohorské době
Porozumění jednoduchému textu 2
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_02_Život v baroku
Soužití Čechů a Němců Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_12_Česká historie.
TŘÍDÍME ODPAD Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
VY_32_INOVACE_20_Slabiky začínající písmeny M, L, P, S
Druh učebního materiálu
základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín
Dělení se zbytkem 6-9 (puzzle)
Transkript prezentace:

Život v době baroka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1314 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_03_Česká historie   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět – 5.ročník Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Vzdělávací okruh: Lidé a čas Autor: Mgr. Renata Sušňová Anotace: Žáci doplňují do textu slova tak, aby dával smysl, skládají z písmen poutní místa, dopisují typické znaky baroka.

Doplň vynechaná místa. Po bitvě na B--- hoře začali Habsburští panovníci tvrdě prosazovat k-------- náboženství. Šlechtici a měšťané, kteří nechtěli přestoupit na katolické vyznání, byli nuceni o------ české země. Poddaní museli z----- a stát se katolíky.

Doplň vynechaná místa. Po bitvě na Bílé hoře začali Habsburští panovníci tvrdě prosazovat katolické náboženství. Šlechtici a měšťané, kteří nechtěli přestoupit na katolické vyznání, byli nuceni opustit české země. Poddaní museli zůstat a stát se katolíky.

Baroko byl nový umělecký směr, který se k nám dostal z I-----. Stavěly se církevní stavby, např. ch----, k------, k----, k-------. Bohatě zdobené s-----, sochy a malby s-----, varhanní h---- měly působit na city věřících.

Baroko byl nový umělecký směr, který se k nám dostal z Itálie. Stavěly se církevní stavby, např. chrámy, kostely, kaple, kláštery. Bohatě zdobené stavby, sochy a malby svatých, varhanní hudba měly působit na city věřících.

Na zámcích vznikaly kapely . Začaly se skládat o----. Pořádaly se p------ a p---- na významná poutní místa.

Na zámcích vznikaly kapely . Začaly se skládat opery. Pořádaly se procesí a poutě na významná poutní místa.

Ze slabik poskládej nejznámější poutní místa. TÝ KO ČEK SVA PE TÝN HOS LE ZE NÁ RAHO RA SVA HO TÁ VY KLA TO SLAV RÁ LE STA BO

Ze slabik poskládej nejznámější poutní místa. TÝ-KO-ČEK-SVA-PE TÝN-HOS LE-ZE-NÁ-RA-HO RA-SVA-HO-TÁ VY-KLA-TO SLAV-RÁ-LE-STA-BO SVATÝ KOPEČEK HOSTÝN ZELENÁ HORA SVATÁ HORA KLATOVY STARÁ BOLESLAV

Doplň chybějící písmena typických barokních znaků. É Y S CH A Ů O F

Doplň chybějící písmena typických barokních znaků. Á S T Ě É L B Y CH V Ý D Ů Z U P F E K

Citace: Celý text je dílem autorky.