Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_VI_3_20 Baroko, prezentace Šablona číslo: VI Sada číslo: Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr. Radmila Smolíková

2 Anotace: vznik baroka, barokní kultura
Očekávaný výstup: žáci si osvojí pojem baroko – doba a místo vzniku tohoto uměleckého slohu, barokní architektura a její prvky, hudba, malířství a sochařství Druh učebního materiálu: prezentace Typická věková skupina: 12– 13let Klíčová slova: baroko, barokní architektura, barokní hudba, opera, barokní malířství a sochařství Pomůcky a materiál: interaktivní tabule, sešit, psací potřeby Potřebný čas pro výuku DUM: 35 minut Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Učitel žákům prezentuje látku na interaktivní tabuli a žáci poté ústně rekapitulují získané vědomosti. Žáci si učiní krátký zápis do sešitu.

3 zdroje Mandelová, H., Kunstová, E., Pařízková, I. Dějiny středověku a počátků novověku. 2. vydání. Liberec: Dialog, 2010.

4 Baroko

5 Baroko (barok) Umělecký sloh, který se utvářel na přelomu 16. a 17. století v Itálii. Název „baroko“ je pravděpodobně odvozen od portugalského slova „barocco“ – nepravidelná perla. Baroko zdůrazňovalo citovou stránku působení uměleckých děl .

6 slovníček Balustráda – zábradlí z ozdobných sloupků.
Boží muka – drobná stavba v krajině s motivem Krista na kříži. Loreta – kaple napodobující svatou chýši v italském Loretu. Morový sloup – dílo s bohatou sochařskou výzdobou, poděkování za ukončení morové epidemie. Sala terrena – stavba v podobě síně, často arkádami otevřená do zahrady.

7 Barokní architektura Barokní stavby bývaly bohatě zdobené – sochy a sloupy, kopule, bohatá výzdoba kolem oken. Uvnitř staveb bývaly vázy, balustrády, štuky a zlacení, nástropní malby. Světské stavby bývaly obklopené rozlehlými zahradami, které byly krášleny fontánami, umělými jeskyněmi, sochami, …….

8 Architektura světská a náboženská
Architektura náboženská Obytná – paláce, domy zámky Veřejná – radnice, zahrady, opevnění, mosty Hospodářská – sýpky, statky Chrámy a kaple Drobné stavby – křížové cesty, boží muka Kláštery Poutní místa, lorety, hřbitovy

9 Divadlo a hudba Divadlo se stalo oblíbenou zábavou šlechty. Divadelní sály vznikaly ve šlechtických sídlech, zřizovala se však i veřejná divadla. Kromě divadelních her se hrála také operní představení s baletem. Mezi významná hudební skladatele patřili Claudio Monteverdi, Johann Sebastian Bach a Georg Friedrich Händl. V Čechách patřili k nejvýznamnějším P.J.Vejvanovský a J.D.Zelenka. Baroko je obdobím rozvoje varhanní hudby.

10 Barokní malířství Převažují náboženská témata a portréty.
Významným tématem se stává zátiší. Samostatným námětem se stává krajina. J. Arcimboldo, B. Spranger, H. von Aachen, Caravaggio, Rembranddt van Rijn, D. velasquez, V. Hollar, K. Škréta.

11 Česká barokní architektura
Svatá hora u Příbrami klášter v Břevnově zámek Mnichovo Hradiště divadlo na zámku v Českém Krumlově lékárna v Klatovech kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou Kuks kostel sv. Jakuba v Jičíně Libosad s lodžií (Sedličky u Jičína)

12 Selské baroko Barokní architektur a móda šlechty a měšťanů působila i na venkov. Baroko mělo vliv na stavbu venkovských obydlí, hospodářských budov, kapliček či božích muk, na výrobu nábytku, šití krojů, malování obrázků i zdrobení nádob. Obdivován je malovaný nábytek, vyšívané kroje i jihočeské statky, které jsou postaveny v tzv. „selském baroku“.


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google