REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOUS – činnost Koordinačního uskupení v letech
Advertisements

Podpora meziobecní spolupráce
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel.
CESTA K PŘIJETÍ ZÁKONA A JEHO ZÁKLADNÍ PARAMETRY Jarní konference Pražského seniorátu „Restitučně – odlukový zákon: Past nebo šance? 16. března 2013, Roman.
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Bratrská jednota baptistů
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
PLÁNOVÁNÍ Vrcholným úkolem podnikového řízení je určování konkrétních podnikových cílů, jejichž prostřednictvím má být dosažen konečný cíl, dlouhodobá.
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
ISSS 2003 BusinessInfo.cz Portál státní správy pro malé a střední podnikatele Miloslav Marčan, Ministerstvo průmyslu a obchodu Michal Sontodinomo, CzechTrade.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
Sbor Církve bratrské v Ostravě sborová oznámení SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina Slovo: Daniel.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Andrea Brožová Doubková
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
PNP Střípky z minulosti. na seminář „Příspěvek na péči“
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Je záležitostí nás všech. 1. Z dokumentů EU : Amsterodamská smlouva, Smlouva v Nice Z dokumentů ČR : Usnesení vlády ČR č. 824 z 1/9/2004, Zákon.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategický plán města Vodňany Setkání představitelů partnerských měst na téma plánování rozvoje Vodňany
21. října 2009 expozice 21. budovy Zlínského kraje.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Program školení a v Husově domě, Jungmannova 9, Praha Grantový systém ČCE Představení výzev na rok 2017 Vyplňování formuláře žádosti.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Ochrana obyvatelstva v podmínkách MSH Praha
Strategie regionu, obce
Osobní prodej Osobní forma komunikace s 1 nebo více zákazníky
Tři zaručené způsoby, jak ve sboru vybrat více peněz a nabít si nos
Česká reformace Český reformátor mistr Jan Hus – upálen
ORP a NNO Petr Holý.
REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické
TÉMA: KAPLANI, DIAKONIE, EVANGELICKÉ ŠKOLSTVÍ
Andrea Brožová Doubková
TÉMA: Církev mluví srozumitelně a je misijně otevřená
REFORMANDA 2030: Úvodní SWOT analýza strategické komise
TÉMA: Rozhodování, řízení, pracovní kultura
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
REFORMANDA 2030: Úvodní SWAT analýza strategické komise
SDRUŽENÍ NERATOV,o.s.
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Téma 5 - Struktura sborů i koordinace jejich činností v přechodu k samofinancování ► Církev žije všude tam, kde se neuzavírá do sebe, a současně dokáže.
Transkript prezentace:

REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické

PROČ VZNIKÁ STRATEGICKÝ PLÁN ČCE?

PROČ VZNIKÁ STRATEGICKÝ PLÁN ČCE? ► Usnesení synodu z roku 2015 ► Nová situace naprosté finanční samostatnosti po přijetí restitučně-odlukového zákona ► Potřeba širšího rámce pro dílčí rozhodování v církvi ► Potřeba reflektovat nespokojenost přinejmenším části církve s některými aspekty současného stavu jejího života a služby

ŠANCE A HRANICE STRATEGICKÉHO PLÁNU ► Nový nástroj pro vedení a správu církve, který chceme využít pro „inventuru“ jejího života a služby v období přechodu na samofinancování a pro přiměřenou reakci na změny v okolní společnosti. ► Sám o sobě nepřinese řešení všech aktuálních starostí církve, může se však stát pomocníkem pro život a službu jednotlivých sborů (a jejich klíčových osobností) i práci širšího vedení církve. ► Zda se osvědčí a stane se v budoucnosti nastálo průběžně užívaným nástrojem, dokážeme vyhodnotit až po několika letech.

STRATEGICKÁ KOMISE ► zástupci synodní rady a Ústřední církevní kanceláře: Vladimír Zikmund, Daniel Ženatý, Eva Zadražilová, Jaromír Plíšek ► ve sborech a v církvi aktivní a angažovaní laici se zkušeností s řízením v podnikání, politice a ekonomice: Daniel Fojtů, Petr Šilar, Petr Štulc ► bývalí či současní senioři z různých oblastí církve: David Balcar, Michal Kitta, Roman Mazur, Mirek Pfann ► zástupci Diakonie a SPEKu: Miloslav Běťák, Petr Sláma #

CO JE TO STRATEGICKÝ PLÁN? ► Dokument, který vtěluje snahu systematicky a strategicky plánovat do konkrétních úkolů a kroků, a to i v dlouhodobém časovém horizontu (v našem případě na dalších dvanáct let). ► Kvalitní strategický plán... ...je komplexní ...je výsledkem společné práce a porady ...odvozuje podobu organizace od hlavního poslání ...optimalizuje zacházení se zdroji ...stanovuje přiměřené úkoly a cíle ...je otevřený vůči změnám

PROČ „REFORMANDA 2030“? ► Jedna ze základních reformačních ideí: „Ecclesia reformata et semper reformanda (est)” = “Církev (je) reformovaná a stále se reformující” ► Dokument je připravován přibližně s dvanáctiletým výhledem do roku 2030 #

TŘI PATRA CÍRKVE I. ŽIVÝ A OTEVŘENÝ SBOR II. JEDNOTLIVCI A SKUPINY VE SBORU III. CÍRKEVNÍ NADSTAVBA

TŘI PATRA CÍRKVE I. ŽIVOT SBORU: 1. Bohoslužby / 2. Katechetická setkání / 3. Neformální a jednorázová setkání / 4. Pracovní setkání / 5. Pastorace / 6. Místní Diakonie a diakonie / 7. Sbor v obci / 8. Misijní otevřenost / 9. Zbožnost / 10. Správa a organizace / 11. Minulost a tradice sboru / 12. Místní ekumena a partnerství / 13. Hospodaření, budovy / 14. Přechod na samofinancování II. LIDÉ VE SBORU: 1. Členové / 2. Rodiny / 3. Presbyteři / 4. Kurátoři / 5. Kazatelé / 6. Rodiny kazatelů / 7. Zaměstnanci / 8. Dobrovolníci / 9. Výpomocní kazatelé / 10. Generace (děti, mládež…) / 11. Aktivní nečlenové / 12. Odcházející členové III. CÍRKEVNÍ NADSTAVBA: 1. Senioráty / 2. Povšechný sbor / 3. Ústřední církevní kancelář / 4. “Velká” ekumena / 5. “Velká” Diakonie / 6. Evangelická akademie / 7. Vztah k ETF UK / 8. Strategická a podporovaná místa / 9. Vztah k veřejné správě / 10. Vyjádření k veřejným tématům / 11. Kaplani / 12. Mezináboženský dialog / 13. Hospodaření povšechného sboru / 14. Přechod na samofinancování

HLOUBKOVÉ SONDY ► Popsat aktuální situaci ► Představit si lepší/kýžený/ideální stav za 10-12 let ► Navrhnout konkrétní kroky na cestě k lepšímu stavu #

→ 0. Ukotvenost/Identita I. ŽIVOT SBORU: 1. Bohoslužby / 2. Katechetická setkání / 3. Neformální a jednorázová setkání / 4. Pracovní setkání / 5. Pastorace / 6. Místní Diakonie a diakonie / 7. Sbor v obci / 8. Misijní otevřenost / 9. Zbožnost / 10. Správa a organizace / 11. Minulost a tradice sboru / 12. Místní ekumena a partnerství / 13. Hospodaření, budovy / 14. Přechod na samofinancování II. LIDÉ VE SBORU: 1. Členové / 2. Rodiny / 3. Presbyteři / 4. Kurátoři / 5. Kazatelé / 6. Rodiny kazatelů / 7. Zaměstnanci / 8. Dobrovolníci / 9. Výpomocní kazatelé / 10. Generace (děti, mládež…) / 11. Aktivní nečlenové / 12. Odcházející členové III. CÍRKEVNÍ NADSTAVBA: 1. Senioráty / 2. Povšechný sbor / 3. Ústřední církevní kancelář / 4. “Velká” ekumena / 5. “Velká” Diakonie / 6. Evangelická akademie / 7. Vztah k ETF UK / 8. Strategická a podporovaná místa / 9. Vztah k veřejné správě / 10. Vyjádření k veřejným tématům / 11. Kaplani / 12. Mezináboženský dialog / 13. Hospodaření povšechného sboru / 14. Přechod na samofinancování

I. ŽIVOT SBORU: 1. Bohoslužby / 2. Katechetická setkání / 3 I. ŽIVOT SBORU: 1. Bohoslužby / 2. Katechetická setkání / 3. Neformální a jednorázová setkání / 4. Pracovní setkání / 5. Pastorace / 6. Místní Diakonie a diakonie / 7. Sbor v obci / 8. Misijní otevřenost / 9. Zbožnost / 10. Správa a organizace / 11. Minulost a tradice sboru / 12. Místní ekumena a partnerství / 13. Hospodaření, budovy / 14. Přechod na samofinancování II. LIDÉ VE SBORU: 1. Členové / 2. Rodiny / 3. Presbyteři / 4. Kurátoři / 5. Kazatelé / 6. Rodiny kazatelů / 7. Zaměstnanci / 8. Dobrovolníci / 9. Výpomocní kazatelé / 10. Generace (děti, mládež…) / 11. Aktivní nečlenové / 12. Odcházející členové III. CÍRKEVNÍ NADSTAVBA: 1. Senioráty / 2. Povšechný sbor / 3. Ústřední církevní kancelář / 4. “Velká” ekumena / 5. “Velká” Diakonie / 6. Evangelická akademie / 7. Vztah k ETF UK / 8. Strategická a podporovaná místa / 9. Vztah k veřejné správě / 10. Vyjádření k veřejným tématům / 11. Kaplani / 12. Mezináboženský dialog / 13. Hospodaření povšechného sboru / 14. Přechod na samofinancování

REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické: → 0. Ukotvenost / Identita → 1. Živý a otevřený sbor → 2. Zbožnost jako „péče o víru“ → 3. Srozumitelnost a misijní otevřenost → 4. Klíčové osobnosti ve sborech → 5. Přechod na samofinancování → 6. Kaplani, EA, Diakonie → 7. Efektivní řízení a zdravá pracovní kultura #

ÚČEL KONFERENCE: Podle zadání synodu konzultovat koncept připravovaného strategického plánu se zájemci z celé církve. Další konzultace, především se zástupci seniorátních výboru, budou následovat v únoru a březnu 2019.