Změny na trhu práce?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Prezentace pracovního portálu R. Cerkal
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Personální plán pro podnikatelský plán
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
Predikce trhu práce KOMPAS
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační strategie
Místní akční plán vzdělávání MČ Praha 3
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Polytechnické vzdělávání v praxi
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Setkání kariérových poradců
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Změny na trhu práce?

Práce 4.0? Změny na trhu práce v důsledku procesů digitalizace, automatizace, zavádění nových technologií Změny budou přicházet postupně, ale dotknou se většiny pracovních pozic Některá pracovní místa zaniknou, místo nich vzniknou úplně jiná, s jinými nároky na zaměstnance, celkově však dojde ke snížení počtu pracovních míst Konkrétní příklad https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/robot-stavba-zednik-cvut_1712121201_pj)

Velikost a rychlost změn? Studie Pricewaterhouse Coopers (29 vyspělých zemí): Automatizace může do roku 2035 nahradit až 30 % lidské pracovní síly Více ohrožené budou osoby s nízkým vzděláním (může dojít k náhradě až 44 % lidské pracovní síly) (citováno podle Czechinvestu)

Příklady ohrožených profesí: Všechny profese, v nichž převládají jednoduché a opakující se úkony, které lze zautomatizovat Administrativa Málo kvalifikovaní dělníci, obsluha strojů a zařízení Pokladní a prodavači Pracovníci v zemědělství Řidiči a strojvedoucí

Příklady profesí, o které bude nově nebo nadále zájem: Pozice vyžadující samostatné rozhodování, koordinaci, kontrolu, jednání s lidmi, kreativitu, znalost nových technologií IT specialisté, analytici a vývojáři software, specialisté na databáze a počítačové sítě, specialisté v elektrotechnice Lékaři a zdravotní sestry Odborníci v oblasti biotechnologií Řídící pracovníci Učitelé, sociální pracovníci, právní specialisté Mechanici, opraváři, údržbáři Odborníci na aplikaci technologií ve výrobě

Jak se udržet na trhu práce? Technické dovednosti Progresívní myšlení Flexibilita Komunikační dovednosti Marketingové a prodejní dovednosti Ochota učit se novým věcem, celoživotní vzdělávání Sledování trhu práce, včasná adaptace

Jak se udržet na trhu práce? Technické dovednosti Progresívní myšlení Flexibilita Komunikační dovednosti Marketingové a prodejní dovednosti Ochota učit se novým věcem, celoživotní vzdělávání Sledování trhu práce, včasná adaptace

Jak přípravu na změny podpoří společnost (příklady)? Strategie digitální gramotnosti ČR do roku 2020 a návazný Akční plán Orientace na vzdělávání (změny ve školském vzdělávacím systému, v systému dalšího vzdělávání, podpora vzdělávání ve firmách, ještě větší propojení škol a firem při vzdělávání) Prognózování vývoje na trhu práce – včetně regionálního trhu práce (projekt KOMPAS)

V rámci projektu spolupracují Projekt Predikce trhu práce - KOMPAS V rámci projektu spolupracují Nositel projektu: Ministerstvo práce a sociálních věcí Partneři projektu: Úřad práce České republiky Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, v. v. i. Národní vzdělávací fond, o.p.s. 4. Krajské platformy

Projekt Predikce trhu práce - KOMPAS Co je cílem projektu? Vytvořit udržitelný systém spolehlivých predikcí trhu práce na národní i regionální úrovni; predikční systém postavit na existující datové základně doplněné o specifické informace z regionů; zdokonalit existující podobu monitoringu trhu práce, aby přinášel potřebné informace o regionální zaměstnanosti; vytvořit regionální sítě aktérů trhu práce za účelem získání specifických informací z regionů.

Průběh a dosavadní výstupy z projektu Projekt Predikce trhu práce - KOMPAS Průběh a dosavadní výstupy z projektu Právě probíhá monitoring trhu práce v rámci projektu KOMPAS – dotazníkové šetření Přehled monitoringu za rok 2017 v Olomouckém kraji viz Predikce trhu práce na portálu MPSV Jsou zpracovány Regionální profily krajů a finalizovány k zveřejnění Probíhá zadávací řízení na webové rozhraní pro širokou uživatelskou veřejnost

Děkuji za pozornost.