M-Ji-CU053-Slovni_ulohy_se_zlomky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovní úlohy řešené rovnicí
Advertisements

Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Slovní úlohy se zlomky a procenty
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
POMĚR Prezentace je zaměřená na výklad a procvičení slovních úloh na poměr. Autor: Mgr. Věra Benáková, 2. ZŠ Dobříš 7 : 4 1 : : :
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Za předpokladu použití psacích potřeb
Slovní úlohy Obr. 1 (řešené pomocí rovnic) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického.
Slovní úlohy (s procenty v zadání řešené pomocí rovnic)
Oprava úvodní písemné práce
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Matematika - 1. stupeň ZŠ Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_03_15.
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Název Slovní úlohy řešené soustavou rovnic 2 Předmět, ročník
Hravá matematika. Seřaď čísla od nejmenšího k největšímu 99, 15, 100, 58, 85, 56, 44, 31, 2, 94, 26, 5 23, 0, 55, 89, 77, 14, 65, 50, 41, 69, 17, 8 55,
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Poradíš si ? Lenka má 18 pastelek. Jana má o 5 pastelek méně. Kolik pastelek má Jana? 1. Nakresli: Lenka…………………………………………… Jana …………………………………………… Vypočítej:
Slovní úlohy se zlomky - řešte následující slovní úlohy samostatně
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Co už umím Jana má 18 korálků. Eva má o 5 méně. Kolik korálků má Eva? 1. Nakresli: Jana…………………………………………… Eva …………………………………………… Vypočítej: ………………………………………………………
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – rovnice, procenta 2 VY_42_INOVACE_24 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Slovní úlohy Dělitelnost
Matematika 7.ročník ZŠ P r o c e n t a % IV. Základ Creation IP&RK.
P r o c e n t a % II. Procentová část Matematika 7.ročník ZŠ Creation IP&RK.
Matematika nám jde L I O A E K V C =
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SLOVNÍ ÚLOHY řešené pomocí lineární rovnice MATEMATIKA 8.ročník Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova 1289 Ostrov Klíčová slova: s lovní úloha, rovnice, řešení,
3.3 SLOVNÍ ÚLOHY - lineární rovnice Mgr. Petra Toboříková.
Slovní úlohy – procvičování 1. 6) Z odlitku byly zhotoveny tři součástky. Na první byla spotřebována polovina odlitku, na druhou dvě třetiny zbytku a.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_076.MAT.01 Hospodářské výpočty 5 – PROCENTOVÝ POČET.
Zlomky a procenta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Přirozená čísla – slovní úlohy Výukový materiál pro 6.ročník Autor materiálu: Mgr. Martin Holý Další šíření materiálu je možné pouze se souhlasem autora.
Slovní úlohy HRA. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum: 14.
Krátké slovní úlohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
MATEMATIKA Lineární rovnice ve slovních úlohách I.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 1.8 – 1.14 Množiny, slovní úlohy, dělitelnost N čísel Název sady: Matematika.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Autor: Mgr. Martina Durinová SLOVNÍ ÚLOHY.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
VY_32_INOVACE_07M_Zlomek, výpočet více částí z celku - 3
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Jméno autora výukového materiálu
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Užití aritmetického průměru ve slovních úlohách
Řešení slovních úloh rovnicemi
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 4. ročníku, je určen k procvičování učiva. Materiál obsahuje prezentaci s učivem o zlomcích. Doplněno řešením. Žáci.
Řešení slovních úloh rovnicemi
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_20 Slovní.
Opakování 2. písemná práce
POČÍTÁME S DESETINNÝMI ČÍSLY
Název školy, adresa: Základní škola a mateřská škola Kamenný Přívoz,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_MATEMATIKA 3. ROČNÍK ZŠ TÉMA:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ČÍSLOVKY Vyjadřují množství čtyři (koně), tři (mušketýři) pořadí
Slovní úlohy na společnou práci
Opakování na závěrečnou písemnou práci 7.ročník
Opakování na závěrečnou písemnou práci 7.ročník
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Slovní úlohy na soustavy rovnic
Slovní úlohy na procenta
VY_32_INOVACE_10 10 KP slovní úlohy autor: Miroslav Ševčík
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Transkript prezentace:

M-Ji-CU053-Slovni_ulohy_se_zlomky Slovní úlohy se zlomky cvičné úlohy

V prodejně měli žlutá, červená, modrá a zelená trička V prodejně měli žlutá, červená, modrá a zelená trička. Žlutých byla celkového počtu, modrých byla celkového počtu, zelených byla celkového počtu a červených bylo 95 ks. Vypočítej kolik triček bylo celkem v prodejně a kolik kterých barev. řešení

2. Na infekčním oddělení byla pacientů s AIDS, měla syfilis a 25 pacientů mělo kapavku. Vypočítej kolik pacientů leželo na infekčním oddělení s AIDS a kolik mělo syfilis. řešení

3. Tomáš utratil z ušetřených peněz za ovoce a za čokoládu. Zůstalo mu 21 Kč. Kolik Kč utratil za ovoce a kolik za čokoládu? 4. Jedna čtvrtina délky pilíře je zaražena v zemi, dvě třetiny jeho délky jsou ve vodě a nad hladinu vyčnívá část dlouhá 1,20 m. Jak dlouhý je pilíř?

5. Čtyři chlapci se dělili o 144 bonbónů. Jirka dostal z celého množství , Martin , Tomáš a Radek . Který z chlapců dostal nejvíce a který nejméně bonbónů? Kolik bonbónů každý dostal?

6. Petr spotřeboval při vaření celkového množství brambor, zůstalo mu kg brambor. Kolik kg spotřeboval a kolik bylo celkem kg brambor? 7. Z kovové tyče byly zhotoveny tri součástky. Na první byla spotřebována polovina tyče, na druhou dvě třetiny zbytku a třetí mela hmotnost 3 kg. Jakou hmotnost měla celá tyč? řešení

8. Písemná práce z matematiky dopadla takto: 8. Písemná práce z matematiky dopadla takto: Polovina žáků vyřešila jen část úloh, všechny úlohy vyřešilo 8 žáků, čtvrtina žáků nevyřešila nic. Kolik žáků psalo písemnou práci? 9. Čtyři spolužáci si rozdělili 1 500 Kč tak, že druhý dostal o polovinu méně než první. Třetí dostal o méně než čtvrtý a čtvrtý o 100 Kč méně než první. Kolik dostal každý? řešení

10.V teplárně spotřebovali první den pětinu zásoby uhlí, druhý den spotřebovali třetinu zbytku. Třetí a čtvrtý den spotřebovali zbývajících 6 400 tun uhlí. Jakou zásobu uhlí mela teplárna původně? 11.Ve škole studují kuchaři, číšníci, cukráři. Kuchařů je polovina celkového počtu, číšníků jsou celkového počtu a cukrářů je 80. Kolik je celkem žáků ve škole a kolik je kuchařů a kolik číšníků?

12. Žáci ušli na školním výletě za tři dny 36 km 12.Žáci ušli na školním výletě za tři dny 36 km. První den ušli cesty, druhý den zbytku. Kolik kilometrů ušli třetí den? 13.Žáci při úpravě okolí školy vysázeli první den celkového počtu stromků, druhý den zbytku a třetí den 144 stromků. Kolik jich celkem vysázeli? řešení

V prodejně měli žlutá, červená, modrá a zelená trička V prodejně měli žlutá, červená, modrá a zelená trička. Žlutých byla celkového počtu, modrých byla celkového počtu, zelených byla celkového počtu a červených bylo 95 ks. Vypočítej kolik triček bylo celkem v prodejně a kolik kterých barev. [ celkem 150, Ž-15, M-10, Z-30, Č-95 ] další

2. Na infekčním oddělení byla pacientů s AIDS, měla syfilis a 25 pacientů mělo kapavku. Vypočítej kolik pacientů leželo na infekčním oddělení s AIDS a kolik mělo syfilis. [ A-15, S-20 ] další

3. Tomáš utratil z ušetřených peněz za ovoce a za čokoládu. Zůstalo mu 21 Kč. Kolik Kč utratil za ovoce a kolik za čokoládu? [ 24 Kč; 15 Kč] 4. Jedna čtvrtina délky pilíře je zaražena v zemi, dvě třetiny jeho délky jsou ve vodě a nad hladinu vyčnívá část dlouhá 1,20 m. Jak dlouhý je pilíř? [ 14,4m ] další

5. Čtyři chlapci se dělili o 144 bonbónů. Jirka dostal z celého množství , Martin , Tomáš a Radek . Který z chlapců dostal nejvíce a který nejméně bonbónů? Kolik bonbónů každý dostal? [ J-18; M-18; T-60; R-48 ] další

6. Petr spotřeboval při vaření celkového množství brambor, zůstalo mu kg brambor. Kolik kg spotřeboval a kolik bylo celkem kg brambor? [ 2,25 kg; 3 kg ] 7. Z kovové tyče byly zhotoveny tri součástky. Na první byla spotřebována polovina tyče, na druhou dvě třetiny zbytku a třetí mela hmotnost 3 kg. Jakou hmotnost měla celá tyč? [ 18 kg ] další

8. Písemná práce z matematiky dopadla takto: 8. Písemná práce z matematiky dopadla takto: Polovina žáků vyřešila jen část úloh, všechny úlohy vyřešilo 8 žáků, čtvrtina žáků nevyřešila nic. Kolik žáků psalo písemnou práci? [ 32] 9. Čtyři spolužáci si rozdělili 1 500 Kč tak, že druhý dostal o polovinu méně než první. Třetí dostal o méně než čtvrtý a čtvrtý o 100 Kč méně než první. Kolik dostal každý? [ 500, 625, 375 ] další

10.V teplárně spotřebovali první den pětinu zásoby uhlí, druhý den spotřebovali třetinu zbytku. Třetí a čtvrtý den spotřebovali zbývajících 6 400 tun uhlí. Jakou zásobu uhlí mela teplárna původně? [ 12 000 t ] 11.Ve škole studují kuchaři, číšníci, cukráři. Kuchařů je polovina celkového počtu, číšníků jsou celkového počtu a cukrářů je 80. Kolik je celkem žáků ve škole a kolik je kuchařů a kolik číšníků? [ celkem 800, K-400, Č-320] další

12. Žáci ušli na školním výletě za tři dny 36 km 12.Žáci ušli na školním výletě za tři dny 36 km. První den ušli cesty, druhý den zbytku. Kolik kilometrů ušli třetí den? [ 6 km ] 13.Žáci při úpravě okolí školy vysázeli první den celkového počtu stromků, druhý den zbytku a třetí den 144 stromků. Kolik jich celkem vysázeli? [ 360 ] konec

Zdroje:  F. Běloun a kol. Sbírka úloh z matematiky pro základní školu Zdroje:  F.Běloun a kol. Sbírka úloh z matematiky pro základní školu. 8.upravené vydání.Prometheus. 2005.  M.Dytrych, I.Dobiasová,L.Livňanská. Sbírka úloh z matematiky pro nižší ročníky víceletých gymnázií a pro 2. stupeň základních škol.1.vydání.Fortuna 1998.