Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_20 Slovní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_20 Slovní."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_20 Slovní úlohy řešitelné rovnicemi TEMA: Matematika 9. roč. ČÍSLO PROJEKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 Anotace Soubor slovních úloh z učebnic lze oživit i úlohami z tohoto materiálu. Ze zkušenosti vím, že žáci mají často snahu řešit úlohy „zkusmo“. Proto i když se jim to podaří, je dobré ukázat i řešení právě pomocí rovnice (rovnic). Řešit úlohu „jinak“ znamená hledat řešení jiné, než žáci použili (jedna rovnice, dvě rovnice, zkusmo). Tento materiál jsem využil , dobré.

3 Slovní úlohy řešitelné rovnicemi
Otci je 38 let, dětem 4 a 9 let. Za kolik let bude otec dvakrát starší než obě děti dohromady?

4 Řešení úlohy: kdy nastane ona situace … x let stav nyní: stav za x let: otec … 38 let (38 + x) let 1. dítě … 9 let (9 + x) let 2. dítě … 4 roky (4 + x) let Rovnice: 38 + x = 2.(9 + x x) Odpověď:

5 2. úloha Číslo 57 rozděl na dva díly tak, aby tři pětiny prvního dílu byly stejné jako dvě třetiny druhého dílu. Nezapomeň na odpověď.

6 Zkus předchozí úlohu jinak
Dělník by sám natřel plot za 6 hodin, druhý sám za 8 hodin. Jak dlouho by natírali tento plot společně?

7 3. úloha V trojúhelníku je jeden úhel 36°, druhý úhel je dvakrát větší než třetí. Urči zbývající úhly tohoto trojúhelníku.

8 4. úloha Jirka a Pavel sbírají poštovní známky. Pavel jich má čtyřikrát více než Jirka. Kolik známek má který, když jich mají dohromady 1200? Řeš jednou i dvěma rovnicemi.

9 5. úloha Součet dvou čísel je 1100, jejich rozdíl 300. Která jsou to čísla?

10 6. úloha Vlak veze uhlí. Některé vagóny jsou „dvacetitunové“, jiné „patnáctitunové“. Na 29 plných vagónech je celkem 525 tun uhlí. Kolik je kterých vagónů?

11 7. úloha Výrobce zhotovil na objednávku celkem 112 skleniček. Některé jsou zabalené v krabici po 4, jiné po 6. Krabic je celkem 22. V kolika krabicích jsou čtyři skleničky?

12 8. úloha Otec je šestkrát starší než syn. Za 20 let bude otec dvakrát starší než syn. Kolik roků jim je nyní?

13 9. úloha Jeden pracovník by sám na svém stroji vyrobil zakázku za 5 hodin, druhý sám za 8 hodin a třetí sám za 6 hodin. Budou-li pracovat společně každý na svém stroji, jak dlouho jim bude práce trvat?

14 Citace Archiv autora.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_20 Slovní."

Podobné prezentace


Reklamy Google