Hallandsås tunel a expozice pracovníků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Advertisements

„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU Identifikace studijních oborů pro zavedení programu WBL Karolina Šolcová Medicomp s.r.o.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
NÁSKOK DÍKY INFORMACÍM Creditinfo Czech Republic Poskytujeme informace dříve, než zjistíte, že je potřebujete 8.září 2011.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Personální plánování.
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
Statistická významnost a její problémy
Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA Mapa stránek.
Moderní personalistika Úvod
Genetické riziko chemických látek prof. Ing Václav Řehout, CSc.
Projekt LISp-Miner Milan Šimůnek. Milan Šimůnek – Projekt LISp-Miner2 Obsah Význam databází a uchovávaných informací Proces dobývání znalostí z databází.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Osnova kurzu Modul B6 – Informační podpora projektového řízení Ing. Martina Čaputová VŠB-TUO 1.Cíl kurzu Absolvováním kurzu získáte: a) znalost základních.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Centrum pro klinické doporučené postupy LF UP v Olomouci Radim Líčeník, Kateřina Ivanová Centrum.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Kadmium Potraviny – rizikové hodnocení Aktualizace 2009.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Toxicita AA Akutní toxicita Poruchy chůze, třes, ataxie, svalová atrofie, halucinace LD 50 u krys: mg/kg/t. hm. (Odhadovaný příjem potravou: 1-10μg/kg/t.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 PROGRAMY INSPEKCÍ Robert Mout DCMR – Agentura pro ŽP.
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
1 Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Místní akční plán vzdělávání MČ Praha 3
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 17. 3
SYLABUS K PŘEDMĚTU GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE
SYLABUS K PŘEDMĚTU GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
Inovace pro demenci v podunajském regionu
Transkript prezentace:

Hallandsås tunel a expozice pracovníků NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Hallandsås tunel a expozice pracovníků Prof Margareta Törnqvist Dept of Environmental Chemistry,University of Stockholm Analýza Hb-aduktů reakční produkt akrylamidu and hemoglobinu (Hb-Adduct) měří kmulativní expozici po dobu 4 měsíců neurologické symptomy u pracovníků v tunelu přímá korelace s hladinou aduktů

Akrylamid: Průkaz chemickou analýzou Karl-Erik Hellenäs NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Akrylamid: Průkaz chemickou analýzou Člověk Potkan Smažené pelety Smažené potraviny 1. Akrylamid-Hb-adukt GC-MS-MS 2. Akrylamid (Br derivát) GC-MS 3. Akrylamid LC-MS-MS Mezilaboratorní srovnání University of Stockholm & AnalyCen AB Tareke et.al., 2000, Chem. Res. Toxicol., 13, 517-522. Tareke et.al., 2002, J. Agric. Food Chem. (in press). National Food Administration Rosén and Hellenäs, 2002, The Analyst (submitted)

Souhrn výsledků ze studií akrylamidu National Food Administration Feb-Apr 2002 Karl-Erik Hellenäs NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Typ potraviny Akrylamid ( m g/kg) Median min-max Bramborové lupínky Hranolky Sušenky, cukroví, etc Trvanlivý chléb Cereálie (vločky a j) Kukuřičné lupínky Chléb Různé: smažené (pizza, omelety,, rybí prsty, řízky smaženékuřecí kousky , karbenátky, smažené ryby, smažený květák) 980 330-2300 410 300-1100 280 <30-640 160 <30-1900 <30-1400 150 120-180 50 <30-160 40 <30-60 10 6 11 21 14 3 9 2 1 (mg/kg) N

Odhad expozice Národní dietární průzkum, Riksmaten (Švédsko) 1997/98, 1200 osob, 7-denní záznamy, věk 17-70 Kombinovaný s analytickými studiemi - pilotní studie  Průměrný příjem 25 g/den, maximum 5-6 x vyšší Mnoho potravin ještě neanalyzováno

Řízení rizika - možnosti (Risk management) Nařízení-limity (MRL) Vhodná úroveň ochrany? Hodnocení riziko-užitek Dobrovolná opatření výrobců Výživové poradenství Informace Požadavky na další údaje

ŘÍZENÍ RIZIKA (RISK MANAGEMENT) NATIONAL FOOD ADMINISTRATION ŘÍZENÍ RIZIKA (RISK MANAGEMENT) Dostatek údajů k informaci výrobců a spotřebitelů - všeobecné poradenství Nedostatek údajů pro více specifické poradenství Výzva k získávání nových znalostí - výzkum průmysl a akademické instituce Mezinárodní spolupráce

Řízení rizika - výzkumné úkoly Přemysl Slanina NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Řízení rizika - výzkumné úkoly Mechanizmus vzniku AA Snížení současných hladin, jak v domácnostech, tak v průmyslu Přesnější odhad expozice, národní rozdíly Mechanizmus účinku, karcinogenní riziko pro člověka Rizikové skupiny Ostatní toxikologické parametry

Strategie komunikace Všechny údaje najednou Všem cílovým skupinám výsledky analytických průzkumů potravin odhad-příjmu/rizika doporučení (poradenství) Všem cílovým skupinám domácí: tisková konference mezinárodní: adresář (mailing list) veškeré informace na webových stránkách (švédsky a anglicky)

Pohled do budoucna - spekulace Negativní epidemiologické studie Diskuze metod rizikového hodnocení a vhodné úrovně ochrany Mechanizmus tvorby AA objasněn Hladiny ve výrobcích snížené Poradenství pro domácí vaření Určité reziduální riziko akceptováno Akrylamid zůstane významným problemém ještě mnoho let -”Pštrosí politika” se nedoporučuje