Hallandsås tunel a expozice pracovníků NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Hallandsås tunel a expozice pracovníků Prof Margareta Törnqvist Dept of Environmental Chemistry,University of Stockholm Analýza Hb-aduktů reakční produkt akrylamidu and hemoglobinu (Hb-Adduct) měří kmulativní expozici po dobu 4 měsíců neurologické symptomy u pracovníků v tunelu přímá korelace s hladinou aduktů
Akrylamid: Průkaz chemickou analýzou Karl-Erik Hellenäs NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Akrylamid: Průkaz chemickou analýzou Člověk Potkan Smažené pelety Smažené potraviny 1. Akrylamid-Hb-adukt GC-MS-MS 2. Akrylamid (Br derivát) GC-MS 3. Akrylamid LC-MS-MS Mezilaboratorní srovnání University of Stockholm & AnalyCen AB Tareke et.al., 2000, Chem. Res. Toxicol., 13, 517-522. Tareke et.al., 2002, J. Agric. Food Chem. (in press). National Food Administration Rosén and Hellenäs, 2002, The Analyst (submitted)
Souhrn výsledků ze studií akrylamidu National Food Administration Feb-Apr 2002 Karl-Erik Hellenäs NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Typ potraviny Akrylamid ( m g/kg) Median min-max Bramborové lupínky Hranolky Sušenky, cukroví, etc Trvanlivý chléb Cereálie (vločky a j) Kukuřičné lupínky Chléb Různé: smažené (pizza, omelety,, rybí prsty, řízky smaženékuřecí kousky , karbenátky, smažené ryby, smažený květák) 980 330-2300 410 300-1100 280 <30-640 160 <30-1900 <30-1400 150 120-180 50 <30-160 40 <30-60 10 6 11 21 14 3 9 2 1 (mg/kg) N
Odhad expozice Národní dietární průzkum, Riksmaten (Švédsko) 1997/98, 1200 osob, 7-denní záznamy, věk 17-70 Kombinovaný s analytickými studiemi - pilotní studie Průměrný příjem 25 g/den, maximum 5-6 x vyšší Mnoho potravin ještě neanalyzováno
Řízení rizika - možnosti (Risk management) Nařízení-limity (MRL) Vhodná úroveň ochrany? Hodnocení riziko-užitek Dobrovolná opatření výrobců Výživové poradenství Informace Požadavky na další údaje
ŘÍZENÍ RIZIKA (RISK MANAGEMENT) NATIONAL FOOD ADMINISTRATION ŘÍZENÍ RIZIKA (RISK MANAGEMENT) Dostatek údajů k informaci výrobců a spotřebitelů - všeobecné poradenství Nedostatek údajů pro více specifické poradenství Výzva k získávání nových znalostí - výzkum průmysl a akademické instituce Mezinárodní spolupráce
Řízení rizika - výzkumné úkoly Přemysl Slanina NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Řízení rizika - výzkumné úkoly Mechanizmus vzniku AA Snížení současných hladin, jak v domácnostech, tak v průmyslu Přesnější odhad expozice, národní rozdíly Mechanizmus účinku, karcinogenní riziko pro člověka Rizikové skupiny Ostatní toxikologické parametry
Strategie komunikace Všechny údaje najednou Všem cílovým skupinám výsledky analytických průzkumů potravin odhad-příjmu/rizika doporučení (poradenství) Všem cílovým skupinám domácí: tisková konference mezinárodní: adresář (mailing list) veškeré informace na webových stránkách (švédsky a anglicky)
Pohled do budoucna - spekulace Negativní epidemiologické studie Diskuze metod rizikového hodnocení a vhodné úrovně ochrany Mechanizmus tvorby AA objasněn Hladiny ve výrobcích snížené Poradenství pro domácí vaření Určité reziduální riziko akceptováno Akrylamid zůstane významným problemém ještě mnoho let -”Pštrosí politika” se nedoporučuje