Vybrané kapitoly ze sociologie 4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální interakce, sociální komunikace (druhy a význam)
Advertisements

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK. -zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada43 AnotaceKomunikace.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
Doprava PROSTOROVÁ ORIENTACE 2 PRVNÍ Které auto jede první?
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zdravá škola Křižánky Dotace Kraje Vysočina – MA 21, Zdraví 21
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Sexual harassement, mobbing
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sociální interakce a komunikace
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Poměr.
Příčiny a funkce deviací PhDr.Hana Pazlarová, ph.d
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ARTE POVERA Tematická oblast
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
EMPATIE - JAK SE MAMINKA CÍTÍ… CO BY SE STALO KDYBY…
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Náboženství a násilí Stereotypy a každodenní klasifikace: Identita, dehumanizace a veřejný prostor.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Dětský klub Malý drak.
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
ÚVOD - ETIKETA Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
9. Heterogenní a homogenní skupiny
K SOCIALIZACI – VLČÍ DĚTI
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Goethe-Institut Praha S knížkou do života (Bookstart) 23. října 2017
Styl prostěsdělovací Jde o oblast běžné každodenní komunikace v rodině, na pracovišti, mezi přáteli. Produktor navazuje kontakt s příjemcem,podává mu informace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
vnímání, pozornost, soustředěnost
ZDRAVÍ JAKO HODNOTA.
Lidská společnost a je obnovovaná sexuální reprodukcí
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Životní cyklus.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
LIDSKÉ RASY.
Lenka Slepičková Sociologie pro speciální pedagogy (podzim 2015)
Psychologie test.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vybrané kapitoly ze sociologie 3
Digitální gramotnost Informatické myšlení
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Poznatky ze života zvířat
ADAPTACE NA ŽIVOT VE ŠKOLE
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
BROUČCI A POČÍTADLO Pro skřítka Ticháčka.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
SLOVO ŽIVOTA Duben 2019.
Estetická výchova Jak rozvíjet estetické vnímání světa u dětí předškolního věku. Propojení hry a umění estetického vnímání, hledání významů uměleckých.
Život bez střeva , Praha.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
VÁNOCE Jak pomáháme mamince?.
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Transkript prezentace:

Vybrané kapitoly ze sociologie 4

Kde jsme minule skončili? Co znamená sociální stratifikace? Jaké stratifikační systémy si pamatujete? Co je sociální mobilita?

Sociální interakce jako před zkoumání sg.

Co by na této situaci zkoumala Psychologie Pedagogika Sociální práce Sociologie?

Studium každodennosti Zkoumání každodenních sociálních interakcí přináší informace o nás i společnosti Zvyklosti tvoří valnou část naší sociální aktivity „stejně jako obvykle“ Každodenní zvyky a interakce utvářejí a strukturují naše chování Studium interakcí osvětluje společenské systémy a instituce (např. zdvořilá nevšímavost)

Jaké příklady „stejně jako obvykle“ vás napadají?

Neverbální komunikace pohledem sg. Neverbální komunikace je forma sociální interakce Vrozené univerzálie vs. kulturní odlišnosti Univerzálie – štěstí, smutek, hněv, znechucení, strach, překvapení (experimenty na Nové Guineji a s hluchoslepými dětmi) Vs. kulturní odlišnosti – všichni se smějí, ale každý jinak a v jiném kontextu Gesta a postoje těla kulturně podmíněné (bulharské ano/ne, pozdravy) Neverbální komunikace může podpořit nebo zpochybnit verbální projev

Verbální komunikace a sg. Řeč je základem společenského života Sg. zkoumá, jak lidé používají jazyk: Společenský kontext (A: Mám syna. B:OK. A: Mám taky psa. B: Tak to lituji) Sdílené znalosti (Co jsi včera dělal?) Slova nemají přesný význam, reagujeme na nevyslovené předpoklady Formy rozhovoru reálné rozhovory jsou útržkovité, zajíkavé, gramaticky nesprávné vs. psaný text Více např. Erving Goffman a Harold Garfinkel

Intenzita interakce Zdvořilá nevšímavost – druhého registrujeme a neverbálně dáváme najevo, že se nepodezíráme ze špatných úmyslů (vzájemné míjení na ulici, v dopravním prostředku) Nezaostřená interakce – ve větší skupině lidí dáváme najevo vědomí vzájemné přítomnosti. Neverbálně na druhé reagujeme vzezřením, pohyby, postojem, mimikou. Vzbuzujeme dojem. Zaostřená interakce – „setkání“ s druhými, kdy vzájemně sledujeme reakce a dochází k interakci, která má také částečně ritualizovanou podobu.

Setkání Zahájení – přechod od zdvořilé nevšímavosti/nezaostřené interakce k zaostřené interakci („dáme se do řeči“) Interakce – verbální i neverbální složka v souladu x v rozporu Orientační body – oddělují epizody zaostřené komunikace Neformální orientační body – hlouček na večírku Formální orientační body – zvonění v divadle

Osobní prostor při interakci Kulturní rozdíly V naší kultuře - 0,5 m intimní prostor – velmi blízké vztahy dovolující fyzický kontakt (rodiče- děti, partneři) - 0,5-2 m osobní prostor – přátelé a poměrně dobří známí - 2-3,5 m společenská vzdálenost – formální interakce - nad 3,5 m veřejná vzdálenost Narušení osobního prostoru je vnímáno rušivě Snaha o vytvoření fyzické hranice (sloupek knih knihovně mezi čtenáři)

Interakce v čase a prostoru Velké kulturní a historické proměny Veřejné a soukromé části obydlí Časoprostorové rozdíly – rozdíly v aktivitě v průběhu dne, různé aktivity v různých částech města, aktivita den-noc