Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodologie sociologického výzkumu
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM 4b. část Jiří Šafr UK FHS Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích.
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Co má obsahovat prezentace
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Projekt empirického výzkumu
Jak se dělá andragogický výzkum
AV stručná prezentace.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
P5 MARKETINGOVÝ INF. SYSTEM A VÝZKUM TRHU MIS - je cesta, jak se firma dovídá o vlivech působící na její okolí, o měnících se požadavcích zákazníků, nových.
Sociologický výzkum.
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
Tazatelská síť.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok.
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v LS 2014 Jiří Šafr FHS UK jiri.safrATseznam.cz poslední aktualizace 18/2/2014 Historická sociologie, FHS.
Metodologické základy výzkumu veřejného mínění
Úvod: Vytvoření datové matice a pořízení dat Výzkum TV & knihy Jiří Šafr FHS UK, HiSo a ŘS Analýza kvantitativních dat AKD I. (II.) / Praktikum LS 2011,
Sociologie C 2. cvičení Základní informace k organizaci výuky, obsah a průběh cvičení, požadavky k plnění studijních povinností, literatura Vstup do problematiky.
Koncipování empirického výzkumu
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
1 Marketingový informační systém. 2  Systém všech procedur vytvořených za účelem shromažďování, analýzy a vyhodnocování informací nezbytných pro kvalitnější.
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Sociologie C 3. cvičení Tematická rekapitulace 2. cvičení - pojem paradigma a výzkumná paradigmata v sociologii – kvantitativní a kvalitativní metoda.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Design kvantitativního výzkumu 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2011 poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz UK FHS.
Analýza kvantitativních dat I. Vztahy mezi 3 znaky v kontingenční tabulce - úvod Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Analýza kvantitativních dat II. TEST 1 (v LS 2012) Aktualizované verze jsou k dispozici na Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz.
Praktikum elementární analýzy dat Třídění 2. a 3. stupně UK FHS Řízení a supervize (LS 2012) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Základy pedagogické metodologie
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
1.1. Sociologie C Úvodní cvičení v akademickém roce 20011/2012 Vyučující : Mgr. Ondřej Roubal, Ph.D. Fakulta sociálních studií - katedra sociologie.
Metody sociálního výzkumu Kombinované studium ZS 2009.
Úvod: Vytvoření datové matice a pořízení dat Výzkum TV & knihy Jiří Šafr FHS UK, HiSo a ŘS Analýza kvantitativních dat AKD I. (II.) / Praktikum LS 2011,
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Analýza kvantitativních dat I. Vstupní test ze znalostí designu kvantitativního sociologického výzkumu Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz poslední aktualizace.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
Výzkum veřejného mínění
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v ZS 2015
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM
Osm dobrých rad, jak dělat doktorský výzkum
Sociální a kulturní ekologie, FHS UK
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018 Sociální a kulturní ekologie, FHS UK Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018 Jiří Šafr Aktualizace 17.10.2018

Základní osnova kurzu MSV-KVANT 1. Obecné metodologické otázky sociologického výzkumu – procedury, metody a techniky empirického výzkumu. 2. Zdroje dat pro sociologický výzkum – seznámení s dostupnými zdroji dat pro kvantitativní i kvalitativní výzkum. 3. Design sociologického výzkumu – jednotlivé etapy kvantitativního výzkumu. 4. Hypotézy – význam, použití, formulace. + Výzkumné otázky a Model měření Konceptualizace 5. Operacionalizace – převod teoretických pojmů a jevů do konkrétních otázek. 6. Proměnné – typy a charakteristika proměnných využívaných v sociologickém výzkumu. 7. Výběrové procedury v sociologickém výzkumu. 8. Techniky sběru dat – dotazník, standardizovaný rozhovor. 9. Formulace otázek, problematika související se sestavováním dotazníku. 10. Příprava dat ke zpracování a základní postupy při jejich zpracování – kódování, editace, příprava databáze. 11. Etické otázky spojené se sociologickým výzkumem. 12. Základní analýzy získaných dat – třídění II. a dalších stupňů (kontingenční tabulky). 13. Otázky interpretace získaných dat. + zkreslení v datech a ve výsledcích

Platí, ale … Začneme tak trochu odzadu cílem kurzu je pochopit zásady jak dělat teoreticky poučený/informovaný kvantitativní sociálně-vědní výzkum = výzkum, který ověřuje (testuje) myšlenky, resp. porozumět tomu, jak se to dělá prakticky a jakých chyb se přitom vyvarovat. Zaměříme se na design výzkumu Chceme při tom vymýtit rozšířené představy a zaběhané postupy: interpretaci bivariátních vztahů jako kauzálních vazeb (first-order-correlations) a s tím související uvažování „první signální“ → sociální svět je komplexní a vnitřně vzájemně provázaný → multivariační analýza (ta ale potřebuje vstupní data, která dodá pouze dobře připravený model vztahů a promyšlený design výzkumu, pak lze některé vlivy kontrolovat (tzv. „holding constatnt“). Proto se zaměříme na to, jak budovat model vztahů, ale než se tam dostaneme, tak nejprve řemeslo začíná u „měření“.

v ZS 2018 Výuka předmětu MSV-KVANT na SKE FHS = výuka kurzu Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) na KŘS FHS. → http://kmvp.wz.cz

Nová témata, na která (snad) dojde Replikační krize v sociálních vědách Ekologické inference – prostor/kontext Měření post/materialismu Praktická aktuální témata řešená v SOÚ AV ČR (panel žáků ZŠ, mobilita a geografická struktura příležitostí, pro-environmentální postoje/chování, sociální kapitál …)

více na webu http://kmvp.wz.cz