Co můžeme očekávat v české energetice v nejbližších letech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Ústav jaderné fyziky AVČR a Nezávislá energetická komise II
Výroba a distribuce elektrické energie
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
10. září 2008 Situace na evropském trhu s elektrickou energií David Kučera Generální sekretář Energetické burzy Praha.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Chytré sítě Smart grids.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR , Žofínské fórum Ing. Jiří Gavor, CSc. jednatel ENA ředitel ANDE.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Současný stav a očekávaný vývoj cen energetických komodit 26. května 2016 – Most Hornická společnost 2016 Ing. Jiří Gavor, CSc. Ředitel ENA a ANDE.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Energetická (ne)bezpečnost
Přehled současných a budoucích problémů teplárenství
Vývoj v energetice jako hnací motor pro ESCO
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Transkript prezentace:

Co můžeme očekávat v české energetice v nejbližších letech Jiří Gavor ředitel ENA a ANDE KOTLE A ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ 2019 12. 3. 2019

Jiří Gavor ENA s.r.o. březen 2011 gavor@ena.cz Jak přežít s limity Jiří Gavor ENA s.r.o. březen 2011 gavor@ena.cz

Pozice uhlí v energetice Nedostatek uhlí rozhodně nehrozí. Konverze uhelných zdrojů mají na svědomí jiné faktory – vesměs environmentální tlak. V EU jsou již země bez ohlášeného uhelného exitu výjimkou, to se projeví v každém dalším rozhodování a hlasování o záležitostech typu BREF a BAT. Přechod na plyn: Spolana, Etanol Energy, Teplárna Náchod, do r. 2027 i nyní ekologizovaný T700 Unipetrol. Desítky malých kogenerací ročně, možnost i velkých výkonů. Přechod na biomasu (odpady): ŠkoEnergo – nyní poměr HU/biomasa 70/30, do roku 2025 požadavek na CO2 neutralitu. Problémy s udělováním výjimek z BAT – posledním příkladem záporné stanovisko Poděbrad ke Chvaleticím. Ale hlavním otazníkem jsou Počerady… 3 3

Uhelnou energetiku čekají těžké časy… Zpřísnění emisních limitů i pro zdroje do 50 MW už od 1.1.2018. A další rány mohou přijít... 4 4

Zápas tepláren o přežití Již neplatí, že cena z uhelných CZT je nejnižší. Vyšší ceny povolenek kontra snížená DPH, vyšší příspěvek na kogeneraci, energetické daně (?), přibrzděná akumulace. Přesto dojde (už dochází) ke snižování nejméně efektivního elektrického výkonu a výroby. Povolenky: 4. obchodovací období s úpravou podmínek (roční pokles přidělování bezplatných EP se zrychlí z 1,74 % na 2,2 % apod.) Evropa je jediným regionem, kde se očekává mírný pokles celkové spotřeby plynu 5 5

Co nás čeká v legislativě Nový EZ + POZE (integrovaný a nezávislý agregátor, flexibilita, její stanovení a fakturace, aukce POZE). Zápas s EU o národní závazné cíle v NEKIP. Směrnice EU o OZE: nejen elektřina, ale i teplo! Indikativní cíl zvyšování podílu tepla z OZE o 1,1 % ročně z úrovně roku 2020. Zatím se nám dařilo zvyšovat cca o 1%. V r.2016 v teple 19,87 % z OZE. Směrnice o energetické účinnosti: závazný cíl úspor ve výši 0,8 % roční konečné spotřeby energie. Neplníme ani cíl 2020. Evropa je jediným regionem, kde se očekává mírný pokles celkové spotřeby plynu 6 6

SEK ČR – aktualizace v r.2020. Odlišná proti většině EU s kombinací úspory + OZE + plyn 7 7

A co na to jádro? Staví se hlavně v Číně a rozvojových zemích, ve vyspělých zemích převažuje útlum, celkově stagnace. Westinghouse – vzpamatovává se z bankrotu Areva – téměř bankrot, záchrana přes státní EDF Jihokorejský APR 1400 - Jižní Korea vyhlásila odchod z jaderné energetiky Čínský Hualong One – bez referencí ze států mimo Čínu, lze čekat obtíže při získání licence Rosatom – nejlepší reference, ale Rusy tu nechceme… 8 8

A co na to jádro? Hra o čas. Pozice státu ve stylu „chytrá horákyně“ Kalkulace celkových nákladů (EGÚ, jádro/OZE/plyn) kontra tržní realita pro výrobce – provozovatel nových JE dostane zaplaceno jen německé ceny… Finanční náklady na výstavbu určují banky, nikoliv vláda. Ta je jen může snížit převzetím případné výstavby do vlastní režie. 9 9

Ale plyn je drahý a ještě k tomu z Ruska! „Můžeme postavit plynové elektrárny, ale budeme závislí na dovozu plynu. V mírových časech to funguje, ale co když přijde těžká doba a nikdo plyn nebude chtít dodat?“ Německo se tak moc ruského plynu nebojí, viz zápas o Nord Stream 2… 10 10

Odmítavý postoj k OZE je stejně pošetilý jako pionýrské nadšení. Zdroj: Peggy Zeppei, GIE 2017 11 11

Sluneční a větrné elektrárny už nejsou tak drahé… U větru se výsledky aukcí v Evropě dostaly na cenu 43 EUR/MWh (Německo). Přibývají projekty nevyžadující žádnou dotaci, Nizozemí, Španělsko, Německo, Itálie a UK. SLUNCE Velká fotovoltaika dorovnala větrníky, ceny na 43 EUR/MWh (2/2018, Německo). EnBW oznámila, že postaví až 400 MW bez dotací. 12 12

Baterie zlevňují také, i když nevyřeší vše. Odhady situace r Baterie zlevňují také, i když nevyřeší vše.... Odhady situace r.2030 a dále na základě současných vstupů jsou proto problematické a mohou vést k nesprávným závěrům. 13 13

Příležitosti pro byznys už tu jsou… Akumulace je v ČR trochu přibrzděna, ale trend je nezvratný – na trh vstoupí noví hráči. Prozíravější teplárny se již připravují. Především primární regulace (FCR) je dobře návratná. V ČR jednotky MW, v zahraničí stovky MW, včetně virtuálních zdrojů. Desítky žádostí o připojení v ČR (jen EON registruje 27 žádostí, přes 130 MW) Akumulace do tepla (včetně horkovodní sítě, viz 2 kogenerace v Brně) nepodléhá žádným omezením, závisí jen na aktivitě tepláren. Pro spotřebitele možnost ořezávání špiček a snížení platby za rezervovanou kapacitu. 14 14

Co tradičním energetikům vadí? Cenové signály jsou silně zkreslené (cenové i necenové výhody pro OZE), nicméně to je realita současné energetiky. A ta se pak projevuje v energetickém byznysu. Miliardové investice v EU mají větší váhu než národní SEK. 15 15

Co nás čeká na trzích s elektřinou Integrace trhů se silovou elektřinou i podpůrnými službami. Úbytek výroby v CEE kolem 140 TWh v JE a UE potáhne silovku nahoru. Přesto potřeba podpůrných služeb a jejich ceny budou celkově v regionu spíše klesat, ale možnost uplatnění v zahraničí. 15minutová zúčtovací perioda – ČR požádalo o posun z r.2021 na 2025. To dále zlepší pozici OZE na trhu – a sníží potřebu podpůrných služeb. 16 16

Už je toho nového trochu moc… Cross-border intraday coupling (XBID), připojení ČR už letos. Propojíme se tak se západem EU, Polsko a SR zatím mimo. Umožní zobchodovat vnitrodenní pozice napříč jednotlivými trhy EU bez nutnosti explicitní alokace přenosové kapacity. Regulační energie: Zavedení standardních produktů pro všechny TSO. Aktivace podle ceny přes všechny TSO. Implementace nových platforem pro balancing: IGCC, Picasso, Mari, Terre, což v praxi znamená vzájemnou výměnu a krácení odchylek jednotlivých TSO a společné platformy pro podpůrné služby. 17 17

A na závěr něco povzbudivého: Energetika se mění, energetici zůstávají! Děkuji za pozornost Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE gavor@ena.cz 18 18