Potravinářské zbožíznalství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_4664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

VEJCE 293, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, 2.ročník,
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
VY_52_INOVACE_ZBP1_4564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
„EU peníze středním školám“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_52_INOVACE_ZBP1_4064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_08
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Suroviny Ročník: I. –
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
TĚSTOVINY Lucie Machačová.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_52_INOVACE_ZBP1_3964VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Nejčastější závady v označování
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_543 Spotřeba potravin a výroba mouky - Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. T Ě STOVINY SUROVINY SUROVINY ZÁKLADNÍ:  semolinová pšenice /tvrdá/  vejce  voda  sójová mouka (pro bezvaječné) DOPLŇKOVÉ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Skladování vajec  špičkou dolů, v suchých, větratelných prostorách, v chladu  Před uskladněním oddělíme vejce silně znečištěná trusem, popřípadě.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potravinářské zbožíznalství
Škrob a výrobky ze škrobu
NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Potravinářské zbožíznalství
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Těstoviny Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
TĚSTOVINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Identifikátor materiálu: ICT Předmět - Téma sady
Potravinářské zbožíznalství
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Problematika potravinových odpadů v ČR
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené hmoty.
Potravinářské zbožíznalství
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Potravinářské zbožíznalství
Mlýnské obilné výrobky
Potravinářské zbožíznalství
Vejce Vejce – pouze slepičí
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Potravinářské zbožíznalství
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Potravinářské zbožíznalství Těstoviny 1

Základní legislativa (stav k 22.7.2017) Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 333/1997 Sb., kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta (ve znění pozdějších předpisů) 2

Výroba těstovin suroviny: technologie: 3

Základní třídění (dle platné legislativy) Druh Skupina Podskupina těstoviny vaječné sušené nesušené bezvaječné plněné semolinové zmrazené nebo hluboce zmrazené celozrnné balené vakuově nebo v modifikované atmosféře ostatní instantní 4

Třídění – vysvětlení některých pojmů vaječné těstoviny – obsah vajec není předepsán (dříve bylo předepsáno použití minimálně 2 vajec na kg mouky) semolinové těstoviny = vyrobené bez použití vajec + vyrobené (pouze) z krupice (semoliny) z pšenice Triticum durum sušené těstoviny = obsah vlhkosti může být nejvýše 13 % nesušené těstoviny = obsah vlhkosti musí být nejméně 20 % = po tvarování jsou jen mírně osušeny = skladování při teplotě max. 8 C + trvanlivost v řádu dnů instantní těstoviny = před konzumací se nevaří = pouze se rehydratují ve vodě (výroba?) kuskus = pojem nedefinovaný v legislativě (samostudium) 5

Legislativní požadavky na jakost – hlavní parametry obsah vlhkosti – viz dříve podíl zlomků maximálně 10 % Těstoviny se při dodržení podmínek uvedených v návodu nesmí rozvařovat, nesmí být lepkavé a musí si zachovat svůj tvar. Rozvářivost je obecně nižší u těstovin. 6

Význam ve výživě obecně – viz běžné pečivo a chléb + i zde bychom měli preferovat celozrnné výrobky semolinové a vaječné těstoviny – vyšší obsah bílkovin? vaječné těstoviny – obsah cholesterolu? glykemický index 7