3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Chráněné bydlení, osobní asistence Lucie Valouchová, FN Plzeň Podzimní setkání, EPI-RODINA Praha, Hotel Globus,
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Farní charita Litomyšl
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Terénní sociální práce
Plánovaný rozvoj služeb
Farní charita Prachatice
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
ohroženým domácím násilím
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Mgr. Tereza Kloučková, MPSV
Minimální preventivní program školy
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Na Liščině 2 Ostrava - Hrušov ÚMOb Slezská Ostrava odbor sociálních věcí oddělení sociálních služeb.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. poskytují ambulantní, popřípadě terénní služby dětem ve věku od 6 do 26 let ohroženým společensky nežádoucími.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Denní stacionáře.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Pečovatelská služba.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Týdenní stacionáře.
Nastavení spolupráce mezi obecním úřadem a pobočkou ÚP
Terénní programy.
Terapeutické komunity
Sociální šetření a legislativa
Krizová pomoc.
OBLASTNÍ CHARITA MOST Sociálně aktivizační služby pro
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Azylový dům pro rodiny s dětmi
Terénní a ambulantní Pečovatelská služba
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Transkript prezentace:

3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_128/006104 ,,Profesionalizace sociální práce v Litvínově“ 3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace Workshop Standardy činností sociální práce ve veřejné správě Praha 12.6.2018

Krizová pomoc – popis činnosti Zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách § 60 (1) Krizová pomoc je terénní, ambulantní nebo pobytová služba na přechodnou dobu poskytovaná osobám, které se nacházejí v situaci ohrožení zdraví nebo života, kdy přechodně nemohou řešit svoji nepříznivou sociální situaci vlastními silami. (2) Služba podle odstavce 1 obsahuje tyto základní činnosti: poskytnutí ubytování, poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy, sociálně terapeutické činnosti, pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

Krizová pomoc – výkon činnosti Jak se o nás klienti dozví? letáčky služby sociální práce, terénního pracovníka, koordinátora sociální podpory, v rámci depistáže webové stránky města Litvínova – www.mulitvinov.cz, v rámci výborné spolupráce s ostatními institucemi. Jak se o klientech dozvíme? při výkonu sociální práce – například depistáže interdisciplinární, multidisciplinární setkání, setkání NNO – nestátní neziskové organizace, v rámci výborné spolupráce s ostatními institucemi – ÚP, MěP, PČR, zdravotní a pobytová zařízení.

Krizová pomoc – výkon činnosti

Krizová pomoc – výkon činnosti

Krizová pomoc – výkon činnosti

Krizová pomoc – výkon činnosti, návrh možných důkazů Jak postupujeme: depistážní činnost, předání podnětů nebo oslovení klientem, sociální šetření, zjištění potřeb klienta, individuální plánování, stanovení cílů spolupráce, vyhodnocení cílů, zhodnocení spolupráce. Všechny záznamy (dokumentace) týkající se sociální práce s klientem jsou vedeny v OK systému (SZSP).

Krizová pomoc v Litvínově Spolupráce v rámci městského úřadu: OSP, OSPOD, Organizační složka První krok Spolupráce s ostatními institucemi: Městská policie Litvínov, Policie ČR, Úřad práce, sociální služby - nejčastěji, nutné je doplnit, že se na sociálního pracovníka může s podnětem / oznámením obrátit i zdravotnické, či školní zařízení a v rámci řešení krizové situace klienta není vyloučena ani spolupráce s psychiatrií či psychologem Potravinová pomoc Materiální pomoc (sociální šatník, hygiena) Finanční pomoc Prostupné bydlení Sociální bydlení

Krizová pomoc – rizika, limity, překážky Závislost klienta na službě Nedostatek sociálních pracovníků Potřebné kompetence sociálního pracovníka a možnost zajištění vhodného dalšího vzdělávání Časová náročnost

Sociální rehabilitace – popis činnosti zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách § 70 – viz níže vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, kde je v § 35 popsán výkon sociální rehabilitace v sociálních službách. § 70 Sociální rehabilitace (1) Základní činnosti při poskytování sociální rehabilitace se zajišťují v rozsahu těchto úkonů: nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucích k sociálnímu začleňování, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti, pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.  

Sociální rehabilitace – příklady výkonu činností pomoc při prosazování práv a zájmů, pomoc při řešení dluhů a hospodaření s penězi, doprovod při jednání na úřadech, pomoc s listinami, formuláři, asistence při získávání zaměstnání, zprostředkování kontaktů s dalšími institucemi, organizacemi, pomoc, zprostředkování s bydlením.

Sociální rehabilitace – výkon činnosti, návrh možných důkazů Jak postupujeme: depistážní činnost, předání podnětů nebo oslovení klientem, sociální šetření, zjištění potřeb klienta, individuální plánování, stanovení cílů spolupráce, vyhodnocení cílů, zhodnocení spolupráce. Všechny záznamy týkající se klienta jsou vedeny v OK systému.

Sociální rehabilitace – výkon činnosti Jak se o nás klienti dozví? letáčky služby sociální práce, terénního pracovníka, koordinátora sociální podpory, webové stránky města Litvínova – www.mulitvinov.cz, v rámci výborné spolupráce s ostatními institucemi. Jak se o klientech dozvíme? interdisciplinární, multidisciplinární setkání, setkání NNO – nestátní neziskové organizace, v rámci výborné spolupráce s ostatními institucemi – ÚP, MěP, PČR, zdravotní a pobytová zařízení.

Sociální rehabilitace – sociálně vyloučené lokality na území Litvínova

Sociální rehabilitace – Janov

Sociální rehabilitace – Janov Organizační složka Městského úřadu Litvínov Sociální služby První krok Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Terénní programy Dluhová poradna

Sociální rehabilitace – městská ubytovna UNO

Sociální rehabilitace– rizika, limity, překážky osobnostní předpoklady sociálního pracovníka garantující etický přístup ke klientům sociální rehabilitace, potřebné kompetence sociálního pracovníka a možnost zajištění vhodného dalšího vzdělávání, personální nedostatek sociálních pracovníků, závislost klienta na sociálním pracovníkovi, poskytované sociální službě, sociálních dávkách časová náročnost.

Děkuji Vám za pozornost  Město Litvínov se sídlem Městský úřad Litvínov Odbor sociálních věcí a školství – oddělení sociální práce Mgr. Veronika Strkáčová Tel: 476 767 980 E-mail: veronika.strkacova@mulitvinov.cz Jana Vodičková, DiS. Tel: 476 767 947 E-mail: jana.vodickova@mulitvinov.cz