Potravinářské zbožíznalství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Advertisements

CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.15
VY_32_INOVACE_10_GAS_592_Mel
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Sortiment nealkoholických nápojů
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Balená voda.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Glukosa a její vznik.
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Studené nápoje Číslo DUM: VY_52_INOVACE_106_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Potraviny pro zvláštní výživu
Pitný režim u seniorů.
Klikněte pro vložení textu DNY ZEMĚ 2015 Zabezpečení pitné vody Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně se sídlem.
Jakost potravin.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Kyslíkaté kyseliny.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_NNA_442 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholické nápoje.
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kationty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Nealkoholické nápoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod.
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Škrob a výrobky ze škrobu
Výskyt vody v přírodě II.
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Potravinářské zbožíznalství
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
BALNEOLOGIE Léčebná výživa - jaro 2017
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Regulační funkce spotřebních daní
Biopotraviny.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Vejce Vejce – pouze slepičí
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potravinářské zbožíznalství
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Potravinářské zbožíznalství Nápoje

Základní dělení pitná voda * balené vody Zákon č. 258/2000 Sb. = Zákon o ochraně veřejného zdraví Vyhláška č. 252/2004 Sb. = Vyhláška Min. zdravotnictví, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody balené vody nealkoholické nápoje a koncentráty k jejich přípravě pivo révová vína ovocná vína, ostatní vína a medovina konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje * = voda z vodovodní sítě (vodovodu), ale i například voda z výdejních automatů – z hlediska legislativy se nejedná o potravinu (= nespadá do oblasti zákona 110/1997 Sb. = zákona o potravinách) 2

Nápoje Význam ve výživě

Pozitiva zdroj vody ??? 4

Možná rizika 1 5

Možná rizika 2 příjem ethanolu možný obsah methanolu (viz ) široké spektrum rizik (viz doplňkový materiál) + významný zdroj energie (29 kJ/g) x mírný příjem působí pozitivně v prevenci vzniku a rozvoje kardiovaskulárních chorob + prostředek uvolnění  tolerovatelný příjem ethanolu muži – 20 g/den ženy – 10 g/den možný obsah methanolu (viz ) 6

Methanol v alkoholických nápojích přirozená přítomnost rizikové alkoholické nápoje methanolová aféra 7

Nápoje Balené vody 8

Základní dělení (dané platnou legislativou) balená přírodní minerální voda = z uznaných zdrojů (ČR = zákon č. 164/2001 Sb. *), upravená pouze povolenými způsoby (viz níže) = Mattoni, Magnesia, Hanácká kyselka, Korunní, Ondrášovka, Poděbradka, … balená pramenitá voda = z chráněného podzemního zdroje, upravená pouze povolenými způsoby (= filtrace, dekantace, … – ne bakteriostatické látky, …) balená kojenecká voda = viz předchozí, neupravovaná (s výjimkou UV ozařování) + některé limity (viz dále) přísnější balená pitná voda = splňující podmínky na pitnou vodu ** = proti vodě z vodovodní sítě nepřináší žádné benefity = pro zajištění nouzového zásobování apod. ne ochucené vody – viz nealkoholické nápoje minerální vody z léčivých zdrojů = léčivé minerální vody (zákon č. 164/2001 Sb. *) = Vincentka, Bílinská kyselka, Rudolfův pramen, Šaratica, … * - Zákon č. 164/2001 Sb., o přírodních léčivých zdrojích, zdrojích přírodních minerálních vod, přírodních léčebných lázních a lázeňských místech (lázeňský zákon) ** - Vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody 9

Detailnější dělení minerální vody ostatní balené vody velmi slabě mineralizované = celková mineralizace do 50 mg/l (Evian, …) slabě mineralizované = celková mineralizace 50 až 500 mg/l (Dobrá voda, Rajec, …) středně mineralizované = celková mineralizace 500 až 1500 mg/l (Ondrášovka, Magnesia, …) silně mineralizované = celková mineralizace 1500 až 5000 mg/l (Poděbradka, Hanácká, …) velmi silně mineralizované = celková mineralizace nad 5000 mg/l (Šaratice, Vincentka, …) přirozeně sycená x obohacená x sycená x dekarbonovaná x nesycená ostatní balené vody … x sycená (perlivá x neperlivá)

Základní leg. požadavky na jakost a označování musí být čiré a bezbarvé, s výjimkou minerálních vod, které mohou být nejvýše slabě nažloutlé nebo se slabým zákalem či sedimentem nesmí vykazovat senzorické závady nesmí obsahovat původce onemocnění nebo organismy indikující jejich možnou přítomnost limity pro další mikroorganismy limity pro obsah vybraných prvků a aniontů nesmí obsahovat, s výjimkou balené pitné vody, cizorodé organické látky ve zjistitelném množství minerální vody – na obalu údaje o složení a provedených úpravách pramenité vody – údaje o provedených úpravách kojenecké vody – údaje o složení a případném použití UV záření s výjimkou balené pitné vody – údaje o lokalitě a zdroji  11

NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE A KONCENTRÁTY K JEJICH PŘÍPRAVĚ

Základní dělení (dané platnou legislativou) Druh Skupina Podskupina Nealkoholický nápoj ovocná nebo zeleninová šťáva nektar nealkoholický nápoj ochucený ovocný nebo zeleninový nápoj limonáda minerální voda ochucená pitná voda ochucená pramenitá voda ochucená sodová voda Koncentrát k přípravě nealkoholických nápojů ovocný nebo zeleninový koncentrát nápojový koncentrát sirup nápoj v prášku sušená ovocná nebo zeleninová šťáva

Základní definice (výběr z platné legislativy) nealkoholický nápoj = nápoj obsahující nejvýše 0,5 % objemových ethanolu (měřeno při teplotě 20 °C) koncentrát k přípravě nealkoholických nápojů = výrobek obsahující, po úpravě naředěním ke konečné spotřebě ve výrobcem doporučeném poměru, nejvýše 0,5 % objemových ethanolu

Základní definice (výběr z platné legislativy) základní dělení = podle obsahu ovocné složky ovocná / zeleninová šťáva, ovocný / zeleninový koncentrát (koncentrovaná ovocná / zeleninová šťáva) a sušená ovocná / zeleninová šťáva = výrobky získané pouze z ovoce / zeleniny = veškerá sušina pochází z ovoce nektar = minimální předepsaný podíl ovocné šťávy (nebo dřeně) ve výrobku je 25 až 50 % (podle druhu ovoce – viz dodatky)

Základní definice (výběr z platné legislativy) ovocný nebo zeleninový nápoj = musí obsahovat ovocnou / zeleninovou šťávu limonáda, minerální voda ochucená a pramenitá voda ochucená = nemusí obsahovat ovocnou / zeleninovou šťávu – liší se vodou použitou pří výrobě (= pitná x přírodní minerální x pramenitá) pitná voda ochucená = obsahuje pouze přídavek látek určených k aromatizaci a případně též potravní doplněk sodová voda = vyrobená z pitné vody, obsah oxidu uhličitého minimálně 4 g/l nápojové koncentráty = přítomnost a podíl ovocné složky nejsou předepsány 16

Detailnější dělení ovocná nebo zeleninová šťáva: z koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy (= z koncentrátu – musí být uvedeno na obalu) x … nektary, ...: slazené cukrem (cukry, medem) x náhradními sladidly všechny nealkoholické nápoje: sycené x nesycené (= oxidem uhličitým – hranicí je obsah 2 g/l)

Další legislativní požadavky na jakost (výběr) ovocné a zeleninové šťávy z koncentrátů: předepsána minimální refraktometrická sušina všechny nealkoholické nápoje a koncentráty k jejich přípravě: smyslové požadavky (= vzhled a chuť a vůně)  Jsou-li ovocné nebo zeleninové šťávy zpracovávány z ovoce nebo zeleniny s jádry, peckami a kůrou, nesmějí být části jader, pecek a kůry obsaženy ve šťávě. První věta se nevztahuje na případy, kdy části jader, pecek nebo kůry nelze odstranit vhodným výrobním postupem. Ovocná nebo zeleninová šťáva z koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy musí vykazovat přinejmenším organoleptické, fyzikální, chemické a výživové vlastnosti odpovídající průměrným hodnotám šťávy získané z téhož druhu ovoce nebo zeleniny.  - vzhled – příklad – nektar: čirý až kalný, případně s obsahem protlaku, dřeně nebo kousků ovoce nebo zeleniny, bez cizích příměsí chuť a vůně – typicky: odpovídající použitým složkám, bez cizích příchutí a pachů 18