Udržitelný turismus v kontextu poznávání regionů ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Památky Unesco Česká republika.
VY_32_INOVACE_ICT2.5_3-50 Anotace
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
P REZENTACE MAS K RÁLOVSKÉ STEZKY O. P. S. Cestovní ruch a formy podpory Chotěboř
CESTOVNÍ RUCH A REKREACE
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Prezentace (hodnocení dle zadaných podmínek hodnocení prezentace učitelem) 40´ Práce ve skupinách 30´ Seznámení s tématem 10´
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_13 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
SLUŽBY Nevýrobní složka hospodářství. Nejdynamičtěji se rozvíjející sektor hospodářství (za 10 let vzrostl o 15% podíl na HDP na 55%). Maloobchod, peněžnictví,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_19
Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce UNESCO plní úkoly v oblasti.
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Památky UNESCO v České republice
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, UNESCO,
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Turistická sezona, cestovní ruch a služby ve Středočeském kraji Ing. Miloš Petera, hejtman Středočeského kraje.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Projekty na území Mariánské a Valdštejnovy zahrady Prezentace kulturního dědictví Mariánské a Valdštejnovy zahrady –Fiche 1 - Zahrada s historií je zahradou.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Sdružení Český ráj Destinační management v TR Český ráj.
Marketingové aktivity sdružení České dědictví UNESCO.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Systém trvale udržitelného rozvoje podnikání pro město Aš Skupina 4.
VY_32_INOVACE_Vac_III_12 Památky UNESCO v ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Památky UNESCO v České republice České dědictví UNESCO.
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Udržitelný turismus v kontextu poznávání regionů ČR
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Značka „Českosaské Švýcarsko
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
UNESCO Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_UNESCO.
Předmět:Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Transkript prezentace:

Udržitelný turismus v kontextu poznávání regionů ČR Doc.PaedDr.RNDr.Milada Švecová, CSc. Klub ekologické výchovy, z.s. Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta 2017

Mezinárodní rok udržitelného cestovního ruchu 2017 Mezinárodní rok udržitelného cestovního ruchu

Návaznost na strategické dokumenty Agenda 2030 Cíle udržitelného rozvoje (viz týden UR)

Cíle vyhlášeného tématu zvýšit efektivitu využívání přírodních zdrojů, zdůraznit dopady turismu na životního prostředí informovat o změnách klimatu a jejich dopadech na přírodní ekosystémy i společnost, prezentovat kulturní  hodnoty, jejich rozmanitost a dědictví tradic a zvyků.

Cíle vyhlášeného tématu zatraktivnit regiony ČR pro tuzemské i zahraniční turisty, zlepšit image ČR a propagovat značku Česko, medializovat specifika a jedinečnost ČR, posílit dopady na regionální politiku.

Česko – vyhledávaná destinace bezpečí – přední místo v rámci světa, dostupnost v rámci Evropy i dalších kontinentů, bohatství kulturních památek i přírodních lokalit, vytvořená síť informačních center, marketingový servis ve 40 zemích světa.

Zvolené strategie v oblasti cestovního ruchu cílit na bonitní návštěvníky, podpořit potenciál opakovaných návštěv, upřednostnit dlouhodobější pobyty, zajistit turistický rozptyl (nepřetěžování lokalit).

Zvolené strategie v oblasti cestovního ruchu podpora méně vytížených lokalit, preference dopravy s nižším ekologickým dopadem (nízkouhlíkové cestování), Programy měst a obcí s využitím jejich potenciálu např.: Žatec – město chmele

Programy roku 2017 Rok udržitelného turismu (kulturní hodnoty regionů, diverzita, dědictví) Česko – země příběhů Rok baroka (baroko jako součást kulturní krajiny Tradice má smysl

Koordinace a konzultace k vyhlášenému tématu Agentura Czech Tourism (CT), p.o (spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj) CT - člen Světové organizace cestovního ruchu Výstup: metodika využití turistických zdrojů a hospodaření s nimi.

Programy k podpoře cestovního ruchu Příklady: Kudy z nudy Česko země příběhů - zvýšení zájmu Čechů o objevování atraktivních destinací a trávení dovolené v Česku,www.ceskozemepribehu.cz

Přírodní a kulturní dědictví program UNESCO vyhlášen pod patronací UNESCO v roce 1972 dlouhodobý program, zaměřený na posilování povědomí v kontextu přírodního a kulturního dědictví regionů ČR, každoroční aktualizace informačního materiálu World Hertige (viz ukázka při prezentaci)

Nástroj ochrany přírodního a kulturního dědictví Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví - stát zavazuje zajišťovat ochranu vybraných jedinečných objektů na svém území

Kulturní dědictví UNESCO - hmotné památky přírodního dědictví (přírodní jevy, geologické útvary, lokality s přirozeným výskytem ohroženého druhu živočichů nebo rostlin, památky kulturního dědictví (jedinečné budovy, celá města, sochařská díla apod.) nebo památky smíšeného charakteru. památky jedinečné hodnoty z hlediska celého světa.

Dědictví nehmotné tradice a zvyky, mistrovská díla ústního a nemateriálního dědictví lidstva, od roku 1992 existuje registr „Paměť světa“, jehož prostřednictvím mají být zachovány hodnotné archiválie a knižní díla v kameni, písemně, či na audionahrávkách. V současné době zahrnuje 283 položek nových dokumentů a sbírek. .

Poznávání regionů ČR vzdělávací a výchovný význam z hlediska posílení sounáležitosti regionů ČR s celou planetou Zemí zdůraznění specifik regionů z celosvětového hlediska, uchování diverzity regionů

Příklady hmotného kulturního dědictví ČR Český Krumlov (historický střed města) Praha (historické jádro města) Telč (historický střed města) Zelená Hora (poutní kostel sv. Jana Nepomuckého)

Příklady hmotného kulturního dědictví ČR II Kutná Hora (historický střed města s gotickou katedrálou Svaté Barbory a chrám Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci) Lednicko – valtický areál Kroměříž (zámek a zahrady) Holašovice (architektura selských staveb) Landek (Národní přírodní památka)

hmotné kulturní dědictví tyto památky Litomyšl (renesanční zámek) Olomouc (sousoší Nesvětější trojice) Brno (vila Tugendhat) Třebíč (židovské město a bazilika Sv. Prokopa)

Monitoring PKD – SWOT analýza Příklady silných stránek Příklady slabých stránek Území významné z mezinárodního pohledu (UNESCO, Natura 2000, biosférické rezervace) Hodnotné a certifikované kulturní dědictví zájmového území (např.NP, CHKO, PR, NPR,PP) Vysoká biodiverzita regionu, jedinečnost (výskyt endemických druhů, relikty apod.) Etnografické hodnoty Specifická lidová architektura Vyznačené turistické trasy a naučné stezky (cyklistické NS) Nabídka méně tradičních forem turistiky (agroturismus, ekoturismus) Multikulturnost regionu Dopravní dostupnost (autobus, vlak) Přiměřená délka trasy ve vztahu k věku žáků Dopravní dostupnost lokalit Nedostačující marketing a propagace regionu (web, informační centrum ) Absentující nabídka programů pro návštěvníky Nabídka regionální osvěty pro školy a veřejnost Nižší jazyková gramotnost a nedostačující přeshraniční spolupráce Zanedbaná péče o kulturní památky Negativní dopady činnosti člověka na životní prostředí (např. těžba surovin a negativní nakládání s přírodními zdroji)

Monitoring PKD – SWOT analýza Příležitosti Hrozby Zvyšující se zájem veřejnosti o poznávání přírodního a kulturního dědictví regionu, ČR, Evropy Zřizování informačních center a školních informačních center s finanční podporou formou projektů Elektronická publicita specifik zájmového území Zájem o alternativní turismus a hledání námětů pro využití volného času Propagace aktivního odpočinku Propagace tradic a zvyků v regionu (nabídky ucelených vzdělávacích programů) Navazování partnerství v rámci tuzemských i mezinárodních programů (zvláště vhodné pro příhraniční oblasti) Nárůst podílu rizikových problémových skupin obyvatelstva v zájmových územích (nepřizpůsobiví, vandalismus) Dostupnost služeb (ubytování, stravování, hromadná doprava) Pracovní vytíženost Nedostatek finančních prostředků, výše vstupného Nízká atraktivnost programů

Výročí roku 2017 – příklady 300 let od narození císařovny Marie Terezie (13.5.1717)  50 let od 1.ročníku festivalu Skupova Plzeň od úmrtí Ondřeje Sekory (4.7.1967)

Další informace na webu Knihovny Česká lípa http://www.knihovna-cl.cz/Vyznamna-kulturni-a-historicka-vyroci-2017/2068.html

turisticky zajímavých míst v obci, městě, regionu i ČR či v Evropě. Děkuji za pozornost a přeji hodně zážitků při objevování turisticky zajímavých míst v obci, městě, regionu i ČR či v Evropě.