Dostupnost bydlení Eva Zamrazilová Národní rozpočtová rada

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční gramotnost: Hospodaření s penězi. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 06 Hospodaření s penězi „Peníze Vás neudělají šťastnými, umožní Vám však být nešťastnými.
Advertisements

Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
„Rekonstrukce chodníku podél silnice III/01152(II/474) km 0,000 – 0,222“ Tento projekt byl spolufinancován z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.
Obsah prezentace 1. Zhodnocení roku 2015: - příjmy, - výdaje, - celkem. 2. Srovnání s minulými lety: - celkem 2008 – ukazatele, rozpočtový výsledek,
Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok Struktura příjmů MČ Brno-Kohoutovice 1. Příjmy z veřejných rozpočtů o příjmy ze státního rozpočtu - postoupené.
Na co se v bance neptají…. Představení společnosti Alexiss Group s.r.o. Po mnoha letech působení na českém finančním trhu jsme se rozhodli v létě roku.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Finanční gramotnost: Zajištění na stáří, renta. 09 Zajištění na stáří DŮCHODY V ČESKU … „Co mají společnýho pařížský a ostravský důchodce? Oba si můžou.
Ing. Veronika Dostálková MBA TRH PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Opatření k zajištění kvalifikované pracovní síly Mgr. Jana Majerová vedoucí oddělení koncepcí a strategií trhu práce Odbor trhu práce MPSV
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Lidská společnost digitálního věku
Hlavní město Praha Protidrogová politika hl. m. Prahy Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
1 R ozpočet města Police nad Metují na rok Rozpočet 2014 Rozpočet je navrhován jako schodkový s celkovými příjmy a výdaji ve výši tis.Kč.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi TD Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování podpořeno z programu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
PROCES Udržitelný rozvoj měst a jeho financování v transformující se společnosti při nárůstu socioekonomických rizik ► Ing. Lubor Hruška, Ph.D. – prostorová.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : květen.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
2 Marketingové koncepce
Obchod, trh Základy hospodaření.
Družstevní bytová výstavba
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.
Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD.
Rozpočtový deficit Veřejná ekonomika 2.
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Místní rozpočtové jednotky
Dějiny daňových teorií
ČESKÉ STAVEBNICTVÍ A LEGISLATIVA
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ekonomická rovnováha Pokud může a dovede národní ekonomika vyrobit tolik, kolik sama spotřebuje, je v ekonomické rovnováze. Je zákonité, že ekonomika se.
INFLACE.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Vzdělávací projekt v prostředí příspěvkové organizace kraje
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Finanční gramotnost Inflace ZŠ Hejnice Mgr. Jan Kašpar.
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Bydlení – nová bytová výstavba
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Tisková konference ČMKOS
Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief).
Liberalizace osobní železniční dopravy
Rozvoj a financování železniční infrastruktury
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Rizika veřejného dluhu
Programy na podporu bydlení
Seminář o stavebním spoření
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
dostupné bydlení z pohledu měst a obcí
Současná situace na trhu s byty konkrétně v Drážďanech
MPSV a nájemní a družstevní bydlení Dny nájemného a družstevního bydlení Mgr. Zuzana Jentschke Stőcklová MPSV.
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Dostupnost bydlení Eva Zamrazilová Národní rozpočtová rada Žofínské fórum 11. prosince 2018

Dostupnost bydlení v EU - celostátní Zdroj: Numbeo Zdroj: Numbeo ČR má v rámci EU nejvyšší počet let potřebných k pořízení bytu (90 m2) k mediánu příjmu domácnosti (PIR – price to income ratio) ČR má v rámci EU 2. nejnižší poměr mezi průměrným příjmem domácnosti a splátkou 20leté hypotéky potřebné k pořízení tohoto bytu (při 100 % LTV)

Dostupnost bydlení v EU – hlavní město Zdroj: Numbeo Zdroj: Numbeo Praha má v rámci EU 5. nejvyšší počet let potřebných k pořízení bytu (90 m2) k mediánu příjmu domácnosti v hlavním městě ČR má v rámci EU 6. nejnižší poměr mezi průměrným příjmem domácnosti a splátkou 20leté hypotéky potřebné k pořízení tohoto bytu (při 100 % LTV)

Ceny nájmu k průměrné čisté mzdě   1 ložnice centrum mimo centrum 3 ložnice centrum 3 ložnice Bratislava 0,6 0,5 1,0 0,7 Budapešť 1,2 0,8 Paříž 0,4 1,1 Praha Vídeň 0,3 Zdroj: Numbeo Nejdražší velkoměsta Paříž a Vídeň nabízejí relativně levnější pronájmy než Praha, Budapešť nebo Bratislava Z relace mezi průměrnou čistou mzdou a průměrným důchodem (40 %) je evidentní nedostupnost nájemního bydlení pro populaci důchodců Stárnutí populace rozměr problému dále zintenzivní

Vývoj cen nemovitostí Růst oproti roku 2015 Zdroj: ČSÚ Růst oproti roku 2015 Celkově ČR: 43 % Praha: 50 % ČR bez Prahy: 33 % Růst tažen kombinací silné poptávky a slabé nabídky Poptávka silná Nízké úrokové sazby Nulové zhodnocení úspor na běžných finančních produktech. Nízké úroky na hypotékách. Nemovitosti se staly investičním produktem Nabídka slabá (stavební řízení atd…)

Bytová výstavba v ČR Zdroj: ČSÚ Zdroj: ČSÚ Vzestup cen tažen zejména nesouladem poptávky a nabídky Nabídka dokončených bytů teprve v roce 2018 dosáhne úroveň 2006

Náklady a ceny Zdroj: ČSÚ Náklady na výstavbu se čím dál výrazněji odtrhávají od vývoje cen bytů Cenový faktor na nákladové straně není zásadní

Vklady domácností a nové úvěry na bydlení Zdroj: ČNB, ARAD Od Q4/2012 roste objem nových úvěrů na bydlení Náhodná koincidence se snížením základní úrokové sazby na „technickou nulu“ ?

Obecní bydlení - privatizace Obce do roku 2011 prodaly zhruba 80 % bytů, které na ně stát na začátku 90. let převedl, od té doby podíl obecních bytů na celkovém bytovém fondu dále klesl Jen krajská města takto od revoluce prodala přes 300 tisíc obecních bytů Praha v roce 1991 získala 194 tisíc bytů, do soukromých rukou bylo dosud převedeno 160 tisíc z nich (magistrát i MČ) Z dnešního pohledu se zdá privatizace bytů v ČR příliš zbrklá a rozsáhlá, tehdy ale byla argumentem nákladná údržba a nutnost do bytového fondu investovat Štěpení společnosti na lidi, kteří získali vlastní bydlení relativně levně (restituce a privatizace) a na ty, pro které se stává čím dál méně dostupným - Zdroj: https://ekonom.ihned.cz/c1-66248960-radnice-vetsinu-bytu-prodaly-nyni-s-privatizaci-pomalu-konci, citují Ústav územního rozvoje a KPMG

Obecní bydlení – výstavba a rizika Výstavba obecních bytů je považována jako jedno z možných řešení bytové otázky Relativně levné úvěry, nicméně délka stavebního řízení může znamenat vyšší cenu v době realizace dražší, dalším rizikem je cena peněz při refinancování Obce (i kraje) jako celek nyní hospodaří velmi dobře, ke konci října činil přebytek územních rozpočtů 18 mld. Kč, obce proto mnohdy mají na výstavbu dokonce vlastní peníze Všeobecným rizikem je ale již započaté zpomalování hospodářského růstu. To se projeví i na příjmech a hospodaření obcí Další riziko – situace na trhu práce – zpožďování a prodražování projektových i stavebních prací Při plánování výstavby obecních bytů je proto třeba obezřetné zvažování projektů

Závěrem Silná tendence k vlastnickému bydlení dána historicky Deformační vlivy restitucí a dlouhého období deregulace (vztahy nájemce – majitel) Z pohledu trhu práce sice podvazuje mobilitu ale snižuje emigraci Růst cen bytů pokračuje nepřetržitě od Q1/2013 Volná měnová politika („nezamýšlené důsledky“) podněcovaly nabidku i poptávku Velmi nízké zhodnocení úspor – byty investičním aktivem Stádní chování konzervativní populace („Keep up with the Joneses“) Nájemní bydlení není dostupnou variantou – dominují investoři Omezování hypoték vhodné především u „investičních“ bytů Nižší motivace splácet, vyšší citlivost na hospodářský vývoj Negativní dopady finanční nedostupnosti bydlení - zpětná vazba na veřejné finance Vazba na budoucí demografický vývoj – dle průzkumů nejdříve bydlení - poté rodina

Děkuji za pozornost Eva Zamrazilová eva.zamrazilova@unrr.cz