Elektroskop, jeho elektrování a uzemnění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Advertisements

Elektroskop, elektrometr a zdroje elektrického náboje
Měření el. náboje – elektroskop, elektrometr a zdroje el. náboje
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Vnitřní energie těles Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Elektroskop, jeho elektrování a uzemnění Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Skrývačky nerostů Anotace : Žáci ve třech.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Atmosféra Použité zdroje a materiály.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Kateřina Klánová 26. května 2010 F4110: Kvantová fyzika atomárních soustav TUNELOVÝ JEV A ŘÁDKOVACÍ TUNELOVÝ MIKROSKOP.
Rozložení náboje na vodiči
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Elektrické vodiče a izolanty
Grafické znázornění síly
Optické klamy VY_32_INOVACE_57_Optické klamy Autor: Pavlína Čermáková
Rozklad světla optickým hranolem.
Polohová energie, výkon – úlohy 2
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
VZTLAKOVÁ SÍLA VY_32_INOVACE_29_Vztlakova_sila_ulohy
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Chování těles v kapalině
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
VY_32_INOVACE_29_Deleni_se_zbytkem Matematika - 3. ročník
Autor: Veronika Biskupová, Základní škola a Mateřská škola Jivina
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
Zatmění Slunce a Měsíce
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
VY_32_INOVACE_32_Zavedeni_nasobeni Matematika - 2. ročník
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Úlohy na výpočet práce VY_32_INOVACE_02_Úlohy na výpočet práce
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
VY_32_INOVACE_35_Nacvik_deleni Matematika - 2. ročník
Polohová energie VY_32_INOVACE_07_Polohová energie - zavedení pojmu
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ELEKTRICKÝ PROUD.
Kmity.
Světelné jevy -shrnutí
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Vedení proudu v kapalinách
Vedení proudu v kapalinách
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ELEKTROSKOP = zařízení, které zjišťuje, zda má těleso el. náboj.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Měření elektrického proudu a napětí
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Siločáry elektrického pole
VY_32_INOVACE_22 Člověk a jeho svět, Prvouka – BESIP I ročník
Transkript prezentace:

Elektroskop, jeho elektrování a uzemnění VY_32_INOVACE_43_Elektroskop Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Elektroskop Elektrický náboj zjišťujeme ELEKTROSKOPEM. Je to kovová tyč upevněná v hrdle baňky, na horním konci je destička, na dolním 1 nebo 2 proužky vodivé fólie.

Vnitřní stavba kovových vodičů - + - - - - - - Uvnitř kovů jsou kladné ionty, které se nepohybují – jsou pevně umístěné v krystalické mřížce a volné elektrony, chaoticky se pohybující všemi směry. Po přiblížení záporně zelektrované tyče se budou volné elektrony od tyče odpuzovat a umístí se co nejdále od ní. Tomuto jevu se říká elektrostatická indukce.

Části elektroskopu Kovová deska Prstenec z izolantu Kovová tyčka Kovová ručka Stojan z izolantu

Chování elektroskopu po přiblížení zelektrované tyče + 1. Kladně zelektrovaná tyč - Po přiblížení kladné tyče se budou přesouvat volné elektrony z kovové části elektroskopu co nejblíže k tyči. - + - + - - Deska elektroskopu bude záporná, tyčka a ručka budou kladné. Proto se ručka vychýlí. VÝCHYLKA BUDE DOČASNÁ

Chování elektroskopu po přiblížení zelektrované tyče - 2. Záporně zelektrovaná tyč Po přiblížení záporné tyče se budou přesouvat volné elektrony z kovové desky co nejdále od tyče. + - - - - - - Deska elektroskopu bude kladná, tyčka a ručka budou záporné. Proto se ručka vychýlí. VÝCHYLKA BUDE DOČASNÁ

Chování elektroskopu po dotyku zelektrované tyče + 1. Kladně zelektrovaná tyč Po dotyku kladné tyče se budou přesouvat volné elektrony z kovové části do tyče. + - - + + Deska, tyčka a ručka budou kladné, neboť elektrony přešly do tyče. - Proto se ručka vychýlí. VÝCHYLKA BUDE TRVALÁ. Ručka bude vychýlena i po oddálení tyče. Aby vymizela, musíme elektroskop uzemnit.

Chování elektroskopu po dotyku zelektrované tyče - 2. Záporně zelektrovaná tyč Po dotyku záporné tyče se budou přesouvat volné elektrony z tyče do desky, tyčky a ručky elektroskopu. - - - - - - Deska, tyčka a ručka budou záporné, neboť počet elektronů v nich bude větší než počet kladných iontů. Proto se ručka vychýlí. VÝCHYLKA BUDE TRVALÁ. Ručka bude vychýlena i po oddálení tyče. Aby výchylka vymizela, musíme elektroskop uzemnit.

Uzemnění elektroskopu 1. Záporně zelektrovaný elektroskop Po uzemnění záporně zelektrovaného elektroskopu dojde k přechodu nadbytečných elektronů z elektroskopu do země. - Kovové části elektroskopu se stanou neutrální a výchylka vymizí.

Uzemnění elektroskopu 2. Kladně zelektrovaný elektroskop Po uzemnění kladně zelektrovaného elektroskopu dojde k přechodu elektronů ze země do elektroskopu. Kovové části elektroskopu se stanou neutrální a výchylka vymizí. -

Elektrometr Podle úhlu rozevření můžeme odhadovat i velikost náboje. Pokud se elektroskop vybaví stupnicí, tak aby bylo možno odečítat hodnoty náboje, pak se jedná o tzv. elektrometr. [1]

První elektrický generátor V roce 1663 sestrojil německý fyzik Otto von Guericke první elektrický generátor, který pro výrobu elektřiny využíval tření. Rotující sírová koule, s jejíž pomocí vytvářel elektrické jiskry. [2]

Van de Graafův generátor Pomocí něj můžeme získat elektrický náboj Pohybem nabitého pásu se náboj přenese do dutiny velké koule a hrotem je odveden na kouli. Náboj se usadí na vnějším povrchu koule [3]

Elektrický náboj můžeme zjišťovat elektroskopem či elektrometrem. Zápis: Téma: Elektroskop Elektrický náboj můžeme zjišťovat elektroskopem či elektrometrem. Elektrický náboj můžeme získávat pomocí van de Graafova generátoru. Pohybem pásu generátoru se nabije izolovaná koule. elektroskop – jeho části prstenec z izolantu kovová deska kovová ručka kovová tyčka stojan z izolantu

- b) chování elektroskopu po přiblížení kladně zelektrované tyče + c) chování elektroskopu po dotyku kladně zelektrovanou tyčí + Elektrony ze spodní části elektroskopu budou přitahovány k tyči – deska bude mít záporný náboj. V tyčce a ručce elektrony chybí – budou mít kladný náboj. Výchylka bude dočasná. - + + + Elektrony z celého elektroskopu budou přecházet do tyče, dokud nebude elektricky neutrální. V elektroskopu budou elektrony chybět – deska, ručka i tyčka budou mít kladný náboj. Výchylka bude trvalá. + + +

d) uzemnění záporně zelektrovaného elektroskopu - elektrony budou přecházet z elektroskopu do země, dokud nebude elektricky neutrální.

Zdroje: Kreslený elektroskop ze snímků 4 – 10 upraven z: http://abcdimenze.wz.cz/elektrostatika.html [1] http://www.google.cz/imgres?q=elektrometr&start=100&hl=cs&biw=1366&bih=571&gbv=2&addh=36&tbm=isch&tbnid=uZkcx3OOXP-LLM:&imgrefurl=http://www.pomoce-szkolne.pl/sklep/product_info.php%3Fproducts_id%3D513&docid=Yd3uMes9OO1dPM&itg=1&imgurl=http://www.pomoce-szkolne.pl/sklep/images/fizyka/elektrometrzpuszka.jpg&w=195&h=204&ei=AJ3PT5KFJYSo4gSTmZCRDA&zoom=1&iact=hc&vpx=532&vpy=97&dur=75&hovh=163&hovw=156&tx=78&ty=90&sig=101810909943249336466&page=5&tbnh=121&tbnw=109&ndsp=31&ved=1t:429,r:26,s:100,i:125 [2] http://www.google.cz/imgres?q=otto+von+guericke&hl=cs&gbv=2&biw=1366&bih=571&tbm=isch&tbnid=7ndhCvZMTDs0CM:&imgrefurl=http://physics.kenyon.edu/EarlyApparatus/Static_Electricity/Electricity_from_Glass/Electricity_from_Glass.html&docid=TdC0RihM4cwxFM&imgurl=http://physics.kenyon.edu/EarlyApparatus/Static_Electricity/Electricity_from_Glass/Von_Guerickes_Sulphur_Ball.JPG&w=600&h=400&ei=1afPT4OqBYfR4QS-1u21DA&zoom=1&iact=hc&vpx=188&vpy=216&dur=10775&hovh=183&hovw=275&tx=131&ty=111&sig=101810909943249336466&page=1&tbnh=95&tbnw=143&start=0&ndsp=26&ved=1t:429,r:19,s:0,i:108 [3] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/Van_de_graaff_generator_sm.jpg Obrázky elektroskopu uvedené v zápisu hodiny jsou vlastní. Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště