NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV: VY_32_INOVACE_494_Slovesný způsob
Advertisements

Slovesa a mluvnické kategorie
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
Procvičujeme tvary sloves
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_590_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Druhy vět Michaela Benešová oznamovací rozkazovací tázacípřací Tatínek jezdí do práce autem.
Slovesné kategorie Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Druhy vět Věty podle funkce
Slovesné tvary Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.12 Anotace: Prezentace obsahuje náměty k tvořivé práci žáků, na kterých si procvičí a zopakují básnické formy (kaligram, pásmo).
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
opakování a procvičování
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Podmiňovací způsob, slovesa: osoba, číslo, způsob, čas
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Slovesa (verba).
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Slovesný.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
PODMIŇOVACÍ ZPŮSOB -procvičování
Opakujeme Slovesa.
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
Slovesný způsob Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_134, 7. sada, ČJ2
III/2 III C
Věta.
Jazykový rozbor všestranný
Číslo a název šablony klíčové aktivity
MATEMATIKA pro 1. třídu ZŠ
85.1 Slovesný způsob Mlč! mlčel bych….. Mlčme! mlčel bys… mlčím…
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s mluvnickými kategoriemi sloves.
Slovesa modální a fázová
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_739_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0113 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
TVARY PODMIŇOVACÍHO ZPŮSOBU
Slovesné kategorie praktické opakování 1. OSOBA a ČÍSLO 1.os. JÁ - nesu1. os. MY - neseme 2. os. TY - neseš2. os. VY - nesete 3. os. ON – nese3. os.
VY_32_INOVACE_03-11 Ročník: 6., 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Tvarosloví.
OB 21 – VVP – HUM – CJL – PAV – M – MLUVNICKÉ KATEGORIE U SLOVES.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Druhy vět Věty podle funkce
  Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor : Mgr. Jitka Kolářová
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
S L O V E S A Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
RISKUJ!.
19 mluvnické kategorie sloves
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
SLOVESA Staň se kouzelníkem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_20
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_02_3A02Čj9_Větné členy
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
SLOVESA – SLOVESNÉ KATEGORIE
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV AUTOR: Mgr. Hana Halamová NÁZEV:VY_32_INOVACE_11_ČJ5_Jen mít oči- jazykový rozbor TÉMA: Slovesa ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

Anotace Materiál je určen pro výuku českého jazyka v 5. ročníku ZŠ. Úvodní část se zabývá významem veršů s důrazem na environmentální výchovu. Druhá část materiálu je zaměřena na jazykové jevy. Žáci si procvičí tyto gramatické kategorie sloves: osoba, číslo, způsob a čas.

Jen mít oči k vidění Jan Čarek Jen mít uši k slyšení, slyšet hlasy sebetišší, které každý neuslyší, slyšet, slyšet zlatohlávka chodit po lupínku, slyšet, kterak cinkla vážka o zvoneček – vlnku, v modřínovém háji slyšet tikat modřinky, tik, tik tikají si tiše jako hodinky. Jen mít oči k vidění, uvidět,co každý z lidí nevidí a neuvidí, vidět, že si slunce češe zlatozlatý vlas, vidět, že má sedmikráska vskutku sedm krás a že voda – ať už ….

Co všechno může člověk v přírodě spatřit ? Je básnička o přírodě ? Co všechno může člověk v přírodě spatřit ? A teď pár obrázků. Vyberte jen obrázky přírodnin, které jsou v básni uvedené. http://www.ireceptar.cz/zvirata/ptaci/ptaci-na-krmitku-ii-sykora-modrinka/

Je to těžké ? Tak ještě jednou. Všechny přírodniny si podtrhneme. Jen mít uši k slyšení, slyšet hlasy sebetišší, které každý neuslyší, slyšet, slyšet zlatohlávka chodit po lupínku, slyšet, kterak cinkla vážka o zvoneček – vlnku, v modřínovém háji slyšet tikat modřinky, tik, tik tikají si tiše jako hodinky. Jen mít oči k vidění, uvidět,co každý z lidí nevidí a neuvidí, vidět, že si slunce češe zlatozlatý vlas, vidět, že má sedmikráska vskutku sedm krás a že voda – ať už ….

Poznali jste ? Označte jen přírodniny, o nichž se píše v básni. ANO ANO ANO ANO ANO http://www.ireceptar.cz/zvirata/ptaci/ptaci-na-krmitku-ii-sykora-modrinka/

V Š Í M A V Ý _ Š _ M _ _ _ V N Í M A V Ý V _ Í _ A _ _ C _ _ L _ V _ Jak se má chovat člověk v přírodě? Domyslete přídavná jména. Jaký by měl být člověk, aby mu bylo dopřáno uvidět a uslyšet to, co každý z lidí nevidí a neuslyší ? V Š Í M A V Ý _ Š _ M _ _ _ V N Í M A V Ý V _ Í _ A _ _ C _ _ L _ V _ C I T L I V Ý P O Z O R N Ý _ _ Z _ R _ _ T I C H Ý _ I _ C H _ Pro kontrolu klikni na šišku.

slyšet hlasy sebetišší, které každý neuslyší, Čeká vás další úkol. Podtrhejte všechna slovesa Který slovesný tvar převažuje ? Jen mít uši k slyšení, slyšet hlasy sebetišší, které každý neuslyší, slyšet, slyšet zlatohlávka chodit po lupínku, slyšet, kterak cinkla vážka o zvoneček – vlnku, v modřínovém háji slyšet tikat modřinky, tik, tik tikají si tiše ... Jen mít oči k vidění, uvidět,co každý z lidí nevidí a neuvidí, vidět, že si slunce češe zlatozlatý vlas, vidět, že má sedmikráska vskutku sedm krás

vidět Tvořte slovesné tvary podle zadání. - os.1., č. mn., čas min., zp. ozn. - os. 3., č. j., čas bud., zp. ozn. - os. 2., č. mn., čas přít., zp. ozn. - os. 2., č. j., zp. rozk. - os. 2., č. mn., zp. rozk. - os. 1., č. mn., zp. podm. viděli jsme budou vidět vidíš viz vizte viděli bychom Pro kontrolu klikni na vážku.

chodit - os. 2., č. mn., čas bud., zp. ozn. - os. 1., č. j., čas min., zp. ozn. - os. 2., č.j., čas přít., zp. ozn. - os. 2., č. mn., zp. podm. budete chodit chodil jsem chodíš chodili byste Určete osobu, číslo, způsob. choď - choďme - choďte - Můžete utvořit tvary rozkazovacího způsobu i v jiné osobě ?

Přepracujte básnický text, vytvořte přání určené kamarádovi – kamarádce. Jak začít ? Máme řadu možností. Malá nápověda : Přál bych ti… Chtěl bych ---- Ráda bych …… Kéž bys ---- Ať máš …… Jakým způsobem své přání vyjádříte? podmiňovací způsob přací věta

Zdroje http://office.microsoft.com http://www.ireceptar.cz/zvirata/ptaci/ptaci-na-krmitku-ii-sykora-modrinka