VÁŽENÍ STUDENTI 2. – 5. ROČNÍKU! BUĎTE „IN“!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Volitelné předměty pro 3. ročník 2012/13. Každý student současného 2. ročníku obchodní akademie si zvolí pro druhou polovinu svého studia volitelný blok.
Advertisements

Učební plán. Rámcový učební plán rámcový učební plán uvádí vzdělávací obory, ze kterých škola vytváří ve školním učebním plánu vyučovací předměty rámcový.
Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
CZ.1.07/2.2.00/ KA1 - Inovace laboratoří Geotechniky využívaných v rámci praktické výuky studentů Fakulty stavební a Hornicko-geologické fakulty.
Milada Teplá, Helena Klímová
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK Jak připojit přenosný počítač do.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU KATEDRA ATLETIKY Název kreditní práce Název práce v angličtině Kondiční atletika Kreditní práce.
Specializační vzdělávací program
1 Chromosom Milada Roštejnská Helena Klímová. Obsah Chromosom Stav chromosomů se během buněčného cyklu mění Eukaryotní DNA je sbalena do chromosomu Interfázový.
Mezipředmětové vztahy Aplikace anglického jazyka do jiných předmětů s využitím moderních metod.
Elektrotechnika v hodinách anglického jazyka
Omnis cellula e cellula (každá buňka je z buňky)
BIOCEV Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy.
Virologie Obecně o virech +++ Vlastnosti Replikace.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
 Slavomír Horák  IMS, UK FSV  Pracovitost, poctivost a serióznost  Zájem o Vaše problémy  Zahraniční zkušenosti Přijďte k volbám tuto středu, čtvrtek.
Práce vyjadřuje osobní názory autorů. Práce vznikla v rámci výuky. Práce v žádném případě nevyjadřuje stanoviska Českého vysokého učení technického v Praze.
SYNERGICKÁ INTEGRACE VÝUKY NA LF UP Milan Kolář LF UP v Olomouci.
Tematická oblast: laboratorní a terénní cvičení
Rozmnožování buněk.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
Fyziologie reprodukce a základy dědičnosti FSS 2009 zimní semestr D. Brančíková.
Buněčné dělení Základy biologie
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Didaktika učiva biologie člověka
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Přednáška 2hod, ukončení : kolovium – psaní testu Teorie bude použita z odborných knih kombinovaná s vlastní praxí a zkušeností jednotlivých firem a s.
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
Zápatí prezentace1 IV. celofakultní pedagogická konference
Základy informatiky Přednášející: Ing. Jana Krutišová Cvičící: Ing. Jan Štěbeták.
BIOKYBERNETIKA Organizace výuky BIO/LS Kontakty Ing. Lucie Houdová, Ph.D. – přednášející, cvičící Místnost: UN526 Konzultační.
Aktuální výzkum kmenových buněk: ze zkumavky k terapeutickému využití. Aktuální výzkum kmenových buněk: ze zkumavky k terapeutickému využití. PŘIHLASTE.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Lektorát češtiny Slezská univerzita Katowice - Polsko.
Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU – SEMINÁRNÍ PRÁCE Nesplněná docházka Ing. Patricia Jakešová
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Vzdělávání v laboratorní medicíně – prezenčně i virtuálně Marie Karlíková, Daniel Rajdl, Ondřej Topolčan Lékařská fakulta UK Plzeň.
ICT ve výuce přírodopisu a biologie.  Školení proběhne v termínu od do pokud se přihlásí alespoň 10 zájemců.  Školení bude probíhat.
Marketing I.  Monika Horehleďová  kabinet 307 Pod lesem  konzultační hodiny: čtvrtek 12:40 kabinet 307 Pod lesem 
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_BUŇKA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Zkoušky z jazyků a jazyková příprava do programu Erasmus+
Seminární práce – splněná docházka
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
! ! ! Aktuální výzkum kmenových buněk: ze zkumavky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Moderní metody v ekotoxikologii Bi5596
E-learningový kurz e-learningu
Informatika 1 (IN1, INN1)
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Ivana Eštočinová, Pavla Fabulová, Markéta Formánková
Imunologie seminář 1 Imunologie seminář 1 J. Ochotná
Přírodovědecká fakulta UJEP
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
Kreditní systém studia
Sociální ekonomika PhDr. Jaroslava Šťastná, PhD.
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
KURZY ČESKÉHO JAZYKA pro tzv. STÁŽISTY a POSTGRADUANTY
Stavba buňky.
Fakulta zdravotnických studií
Transkript prezentace:

VÁŽENÍ STUDENTI 2. – 5. ROČNÍKU! BUĎTE „IN“! Vyzýváme a povzbuzujeme vás k diskuzi, návrhům a připomínkám týkajících se níže uvedených PVP. Neváhejte a zapojte se! Do 16.9.2005 máte možnost navrhovat odborná i metodická témata z oboru biologie buňky, která vás zajímají a o kterých se chcete více dozvědět nebo diskutovat v rámci našich přednáškových a praktických kurzů! Z organizačních důvodů uvítáme vaše předběžné nezávazné přihlášky do níže uvedených PVP. Přihlášky, návrhy, dotazy či připomínky posílejte na: jcmar@lf1.cuni.cz. 1. lékařská fakulta UK v Praze ÚSTAV BUNĚČNÉ BIOLOGIE A PATOLOGIE Vypisuje v roce 2005/2006 povinně volitelný předmět: Pokroky v biologii buňky (kód 832). Jedná se o přednáškový kurz, který bude probíhat v zimním semestru každou lichou středu formou čtyřhodinových přednášek. Rozsah kurzu je 24 hodin. Podmínkou pro zápočet je účast (minimálně 20 hodin). Předmět je určen pro studenty od 3. ročníku výše a bude přednášen v českém jazyce. Přednášet budou nejenom odborníci z našeho ústavu, ale i přední fakultní a mimofakultní odborníci. Tématicky podává kurz přehled současného stavu poznání ve vybraných oblastech buněčné biologie a patologie. Zahrnuje např. přednášky o funkční organizaci buněčného jádra, buněčném genomu a epigenetice, buněčném cyklu, cytoskeletu, kmenových buňkách, buněčných a virových onkogenech, vybraných genetických onemocněních, nádorech a imunitním systému. Doporučená literatura: Alberts et al.: Molecular Biology of the Cell. Vypisuje v roce 2005/2006 povinně volitelný předmět: Současné metody v buněčné biologii (kód 1251). Jedná se o týdenní kurz v zimním semestru v rozsahu 40 hodin (pondělí až pátek) pro české i zahraniční studenty. Výuka bude probíhat po skupinách v českém nebo anglickém jazyce formou praktických cvičení. Kurz je určen pro studenty od 3. ročníku výše. Maximální počet studentů je 16. Obsah kurzu: Základní metody buněčné biologie se speciálním důrazem na mikroskopické techniky: Bakteriální a buněčná kultivace - izolace DNA - příprava hybridizačních prób - transfekce savčích buněk - imunocytochemická detekce proteinů v buňce - in situ hybridizace - příprava DNA a mitotických roztahů - konfokální mikroskopie - příprava vzorků pro elektronovou mikroskopii (metoda zalití do pryskyřice a metoda kryořezů) - moderní přístupy 3D rekonstrukce buněk a buněčných organel. Příklad využití DNA roztahů je ukázán na obrázku. DNA vlákna s dvěma replikačními pulsy (zeleně a červeně). Tato metoda umožňuje stanovit rychlost replikace a určit replikační počátky. Měřítko je 10 μm.