Typy promluv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poměrní ukazatelé Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Advertisements

Výběr úkolů pro rozbor divadelní hry po obsahové, literární a jazykové stránce. Prezentace je doplněna ukázkou z internetu a pracovním listem.
Části obličeje VY_52_INOVACE_01 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 2 Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Z obrázků vytvoř věty jednoduché Některé věty napište na tabuli.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Osoba hluchá je nevzdělavatelná. Aristoteles, 400p.n.l.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
1 Copyright © Mercuri International 2001 PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vypravování 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Nácvik vypravování pomocí PředEpisování větných vzorců
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Bůh je moje jistota..
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Slovesa.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
BOŽENA NĚMCOVÁ.
Užitečné závaží.
Znakový jazyk Znakovaná čeština
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_19
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Nevyhnutelné snášej s klidnou myslí
Doplněk (verbální atribut)
Několik rad, jak si udělat život krásnější …
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_20_REC_PRIMA_A_NEPRIMA Název materiálu:
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
VY_52_INOVACE_14_01_stavba srdce
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Viktor Dyk (1877 – 1931) KRYSAŘ.
Slovní úlohy o pohybu Pohyby stejným směrem..
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
Dvourozměrné geometrické útvary
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
9. Rozlišování v modlitbě
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola Karviná Etapy lidského života Mgr. Růžena Blechová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Vypravování.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PROČ BŮH STVOŘIL DĚTI (A NÁSLEDNĚ VNOUČATA).
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
významové poměry mezi souřadně spojenými hlavními větami
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Pořádek slov v české větě
ZÁKLADNÍ PROMLUVOVÁ PÁSMA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jak představit literárně-historický a kulturní kontext
Transkript prezentace:

Typy promluv

základní promluvová pásma: pásmo řeči vypravěče = autorská řeč pásmo řeči postav = přímá řeč postav Rozlišení pásma vypravěče (autora) a pásma postav (ti, co se baví, nebo vnitřní monolog) je základním znakem výstavby epického díla.  

Přechodná promluvová pásma 1. nevlastní přímá řeč – přímá řeč, která nemá uvozovky 2. polopřímá řeč – též vnitřní řeč, obsahově patří k řeči postav, formálně k řeči autora 3. smíšená řeč – vše dohromady

Řeč vypravěče a řeč postav Řeč vypravěče Je vyznačena jednou mluvnickou osobou ⇒ 3. os., variantní je 1. os.; je vyznačena min. časem, graficky není odlišená: Er –forma, Ich -forma Řeč postav Je vyznačena 3 mluvnickými osobami, 3 časy (minulý, budoucí, přítomný). Je expresivní, subjektivně a hovorově zabarvená a graficky vyčleněná.

Vyjmenování typů řečí: řeč přímá nevlastní přímá řeč (neoznačená) polopřímá řeč forma s „prý“ řeč nepřímá zpráva o řeči

Přímá řeč V ………. : „V……… .?!“ př. Maminka řekla: „Nepůjdeš ven, dokud si nenapíšeš všechny úkoly.“ „V….. ,“ m….. , „m……. .!?“ př. Zkusme plavat ve sněhu,“ navrhl Filip, „vrhněme se do závěje!“ př. Řekl potichu a jakoby nerad: „Dokončil jsem svou práci.“ uvozovací věta + vlastní přímá řeč doslovně věrné opakování cizí řeči je věta hlavní zachovává formu původní výpovědi

Nevlastní přímá řeč neoznačená uvozovkami v současné literatuře moderní, častá př. Dokončil jsem svou práci, najednou slyším, jak to říkám, potichu a jakoby nerad, dokončil jsem svou práci. V koutě se zvedl mladík s oholenou hlavou: Haló, učiteli, zavolal na přicházejícího. Co víš o anarchismu?

Polopřímá řeč - součást vnitřního monologu postavy vyprávění subjektivně a hovorově zabarvuje, obsahově patří polopřímá řeč k řeči postav, formálně však k řeči autorské oblíbená v moderní beletristice mění původní věty jen částečně: hlavní věta se nemění ve vedlejší osoba a způsob se však mění …Pak je už večer a Jeník stále ještě se nevrací.Matka trne strachy a činí otci výčitky. Dobrá, je-li jí ho líto, může jíti za ním, beztoho jej tak hýčkáním zkazila … Kdyby se raději nerouhal … Ne, nerouhá se, ví, co mluví, ale bude lépe, když ona nebude se plésti do věcí, kterým nerozumí. ( Stříbrný vítr) Zavěsila se do studenta a říkala, nechť, ať ji vidí celé město, nikoho se nebojí, je tolik ráda, že Jaroslav přišel.

Forma s „prý“ př.Svou práci prý dokončil, říkal to potichu a jakoby nerad. Jak jen prý takhle může mluvit, vždyť ona je přece matka. (Stříbrný vítr)

Nepřímá řeč zpráva mluvčího o výroku jiného výroku vyjádřená vedlejší větou věta vedlejší formu mění: -z věty hlavní → věta vedlejší - osoba podle stanoviska mluvčího uvozovací věty př. Potichu a jakoby nerad řekl, že svou práci dokončil.

Zpráva o řeči př. Potichu a jakoby nerad oznámil dokončení své práce.