Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Ing. Lenka Štibrányiová
Makroekonomie I ( Cvičení 2 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Mikroekonomie I Domácí produkt
Kapitálový trh jako zdroj financování
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Makroekonomické agregáty
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Inflace.
Světové hospodářství.
Ekonomika investic.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Makroekonomie a hospodářství
Co se má vyrábět, v jakém množství a kdy?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Určení rovnovážné produkce
HDP= hrubý domácí produkt
Globalizace a trh práce Kamil Galuščák ČNB Seminář MF „Fiskální vývoj ČR, cesta k přijetí eura“ Smilovice,
Hospodářský cyklus a ekonomický růst
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ten dělá to a ten zas tohle
Petr Machala. * podstatný - hospodářský růst = růst HDP * je to celková peněžní hodnota toku statků a služeb vytvořená za 1 rok * v mezinárodním srovnání.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Finanční výkazy obchodních společností
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Český stavební trh rozložení jednotlivých segmentů součastný stav a výhled.
Měnový kurz.
Předmětem přednášky jsou…
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Vývoj zahrani č ího obchodu Č R od r do r Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Český průmysl a stavebnictví v první polovině roku 2010 Tisková konference
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Soudobý svět Ekonomický pohled
Hospodaření obcí v roce 2016
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Národní účty Implementace ESA 2010 Vladimír Kermiet
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Základy ekonomie Seminář 11..
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Transkript prezentace:

Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s. Investice očima GE Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.

Hrubý domácí produkt HDP v Q2’12 klesl meziročně o 1%, predikce: 2012: -1,1% GE Money Bank; -0,9% CNB 2013: +0,7% GE Money Bank; +0,8% CNB

HDP = zemědělství + průmysl + stavebnictví + služby + daně - dotace Hrubý domácí produkt HDP měřeno výdajovou metodou: GDP = C + I + G + NX Q2’12 CZ HDP y/y -1,0%, příspěvky na výdajové straně: Čisté exporty: +2,0pb příspěvek Investice: -1,3pb příspěvek Spotřeba: -1,6pb příspěvek Vládní nákupy: -0,2pb příspěvek HDP může být rovněž měřeno zdrojovou (výrobní) metodou: HDP = zemědělství + průmysl + stavebnictví + služby + daně - dotace Q2 CZ HDP hlavní zdroje: Zemědělství: 2,0% Průmysl: 28,9% Zpracovatelský: (22,7% HDP) Stavebnictví: 5,4% Služby a obchod: 53,7% Daně – Dotace: 10,0%

Investice Investice = investice do zásob + tvorba hrubého fixního kapitálu Porovnání meziročních změn investic do tvorby hrubého fixního kapitálu a HDP Vývoj tvorby hrubého fixního kapitálu a HDP silně korelován Investice do hrubého fixního kapitálu silně sezónní (Q4 vždy nejsilnější)

Investice Tvorba hrubého fixního kapitálu = pěstovaná aktiva + stroje a zařízení + dopravní prostředky + obydlí + ostatní budovy a stavby + nehmotná fixní aktiva Fixní kapitál dnes tvořen víc movitým majetkem než v r. 2000

Investice Vývoj investic do jednotlivých složek hrubého fixního kapitálu v čase se různí

Investice Dopravní prostředky a obydlí jsou růstové Tři úrovně investic do fixního kapitálu: Nejvíc investic směřuje do ostatních budov, strojů a zařízení Střední úroveň investic jde do dopravních prostředků a obydlí Nízkou úroveň investic lze pozorovat u pěstovaných a nehmotných fixních aktiv Na všech typech investic krom investic do dopravních prostředků je patrna silná sezónnost

CAPEX – GE průzkum SME investic Proti roku 2011 plánují v roce 2012 české malé a střední firmy investovat 14,1 miliard EUR do nového vybavení (+2 % YoY) Jediná klesající složka jsou investice do rozšiřování výrobních kapacit Nejvíce rostou plánované investice do dopravních prostředků Výzkum realizován v Q1 2012 Ekonomické podmínky se v Q2 zhoršily, realizované investice mohou být nižší než zamýšlené Češi plánují vyšší růst investic než firmy v Maďarsku, ale menší než polské firmy Porovnání realizovaných investic v r. 2011 s plánovanými investicemi v r. 2012 podle účelovosti investice (v mld. EUR)

CAPEX – GE průzkum SME investic České SME odhadují, že vlivem nerealizovaných investic přišly v roce 2011 celkem o zakázky v hodnotě 2,7 miliardy EUR Ztrátu připustily tři podniky z deseti Průměrná ztráta na podnik činila 12 tisíc EUR Průměrná ztráta polských SME podniků byla 11 tisíc EUR na podnik, v Maďarsku dokonce jen 9 tisíc EUR na podnik V Z Evropě, kde byl průzkum realizován i loni, vzrostl v r. 2012 počet podniků se zmařenými obchodními příležitostmi Průměrná ztráta obchodních příležitostí vlivem nerealizovaných investic podle velikosti podniku (tis. EUR)

Díky za pozornost