BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje integrované.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
„EU peníze středním školám“
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Ekologické aspekty liniových staveb
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SACHARIDY.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Základy chemických technologií 2009 TECHNOLOGICKÉ PROCESY CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY,
technologie využití biomasy
Přírodní látky - systematizace a opakování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
chemické složení organismů
Metody oddělování složek směsí
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Separační metody.
Látkový a energetický metabolismus rostlin
Sacharidy ve výživě ryb
Metabolismus bakterií
Základy chemických technologií 2009 ORGANICKÁ TECHNOLOGIE JE SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KETRÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA SUROVINY NA KONEČNÝ VÝROBEK.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
Základní pojmy organické chemie
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Mikroorganismy v životním prostředí
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
CUKRY = SACHARIDY.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Biotechnologie 2015 ORGANICKÉ KYSELINY Jsou obvykle syntezovány jako extracelulární metabolity. Fermentační postupy nahrazují starší izolace z přírodních.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Biotechnologie - úvod BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Metabolismus sacharidů
Transkript prezentace:

BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje integrované požití biochemie, mikrobiologie a inženýrských disciplín pro výrobu nebo modifikaci produktu podle definice technologie je úplný soubor postupů pro průmyslovou výrobu nějakého produktu biotechnologie-úvod

Biotechnologie x chemická technologie Rozdíly: je potřebná aseptičnost (sterilita) surovin a zařízení vzhledem k využívání živých organismů používání odlišných izolačních a čistících postupů produkty jsou choulostivé na změny teploty a pH čistota musí být vysoká (farmaceutické výrobky) náklady na separaci a čistění mohou tvořit až 50% celkových výrobních nákladů Společné rysy: používání podobných až shodných postupů a zařízení, rozdíly jsou dány specifitou postupu (použití živých organismů) biotechnologie-úvod

Vývoj biotechnologií 1) Počáteční období – do pol. 19. století nejstarší postupy s empirickým využíváním divokých kultur mikroorganismů klasické fermentační technologie (pivo, víno, ocet, sýry, kyselé zelí, …) 2) Období Pasteura – 2. pol. 19. stol – 30. léta 20. stol. Louis Pasteur (1822-1895) – otec mikrobiologie za rozkladné procesy jsou odpovědné mikroorganismy výroba ethanolu, acetonu, kyseliny octové a mléčné, biologické čištění odpadních vod biotechnologie-úvod

Vývoj biotechnologií 3) Období penicilínové – 1928 – pol. 20.století Alexandr Fleming – objev antibiotické aktivity produktů některých plísní (Penilillium) fermentační výroba antibiotik 4) Období průmyslové mikrobiologie - 2. pol 20. stol. průmyslová biotechnologická výroba aminokyselin, enzymů, vitamínů, polysacharidů, alkaloidů, ethanolu do benzínu, bioplynu 5) Období genového inženýrství – konec 20. stol – dosud využívání mikroorganismů s upravenou genetickou informací biotechnologie-úvod

Význam biotechnologií Výroba potravin a nápojů: tradiční oblast uplatnění biotechnologií, 75% všech biotechnologicky vyrobených produktů 2) Výroba přírodních látek: ty látky, u kterých je chemická syntéza drahá nebo není možná a izolace z přírodních materiálů nevýhodná 3) Zužitkování biologických odpadů: náhrada fosilních paliv, výroba krmných kvasnic 4) Čištění životního prostředí: likvidace biomasy, komunálních a průmyslových odpadů, sanace kontaminace biotechnologie-úvod

Základní pojmy Prokaryota/Eukaryota: baktérie/kvasinky Rod/druh/kmen: Saccharomyces/ S. cerevisiae/ S. cerevisiae var. Pragensis – kvasinka tolerantní k vyššímu obsahu alkoholu (25%) Kultivační médium: podle nároků mikroorganismu Inokulum: kultura mikroorganismů určená k zaočkování média Aerobní/anaerobní organismus: podle nároků na kyslík Autotrofní/heterotrofní organismus:podle nároků na výživu Fototrofní/chemotrofní organismus: podle zdroje energie Auxotrofní organismus/růstová látka: k růstu je třeba vybraná látka, kterou daný organismus neumí syntetizovat Limitace: omezení růstu nedostatkem některého prvku či látky Sterilita (aseptičnost): stav bez životaschopných organismů biotechnologie-úvod

Obecné schéma biotechnologického procesu Příprava surovin Příprava kultivačního média Příprava očkovacího materiálu Vlastní proces fermentace Získání produktu biotechnologie-úvod

Příprava surovin Zdroje uhlíku pro mikroorganismus jsou obvykle také hlavním zdrojem energie sacharidy: sacharóza, glukóza, fruktóza, laktóza, surový řepný cukr, škrob, celulóza sacharidická média: melasa, sladká syrovátka, celulózové substráty, sulfitové výluhy oleje a tuky: sójový, slunečnicový, palmový, řepkový, bavlníkový, sádlo petrochemické zdroje: uhlovodíky z ropy, syntetické alkoholy, organické kyseliny biotechnologie-úvod

Příprava surovin Zdroje dusíku Amonné soli: síran amonný (NH4)2SO4 rozpustný ve vodě, levný chlorid amonný NH4Cl fosforečnan amonný (NH4)3PO4 Amoniak: také pro úpravu pH fermentačního média Močovina: (NH4)2CO Čisté aminokyseliny: často se používají také jako růstové látky Komplexní zdroje: kukuřičný výluh – odpad při výrobě kukuřičného škrobu šroty a mouky – odpady při výrobě olejů sušená syrovátka kvasničný autolyzát pro speciální účely nebo laboratorní práci, jsou drahé biotechnologie-úvod

Příprava surovin Zdroje fosforu fosfor je klíčový prvek v energetickém metabolismu a je tímto limitující pro růst Fosforečnany: fosforečnan amonný (NH4)3PO4 je také zdroj dusíku Komplexní zdroje kukuřičný výluh mouky a šroty masové, masokostní a rybí moučky Ostatní prvky a růstové látky Stopové prvky: anorganické soli Auxotrofie: potřeba různých složitějších organických sloučenin jako růstových látek (neschopnost jejich biosyntézy) biotechnologie-úvod

Příprava kultivačního média Obsahy jednotlivých složek kultivačního média jsou navrženy podle požadavků používaného mikroorganismu. Přesné složení média je sestaveno podle výsledků laboratorních pokusů a poloprovozních zkoušek. Médium je namícháno z vody a jednotlivých složek podle příslušné receptury (součást technologického reglementu). Před vlastní fermentací se fermentační médium a veškeré zařízení musí zbavit nežádoucích mikroorganismů. Sterilace: teplem – nejčastěji filtrací – vzduch chemicky nebo zářením – jen výjimečně biotechnologie-úvod

Příprava očkovacího materiálu Výběr vhodného produkčního kmene: na základě laboratorního výzkumu Šlechtění nebo genetická manipulace: k získání optimálních produkčních vlastností Inokulum: očkovací materiál biotechnologie-úvod

Typy fermentorů dle fází jednofázové (obsahují kapalný substrát s rozpuštěným enzymem) dvoufázové (kapalina x částice; kapalina x mikroorganizmy) třífázové (plyn x kapalina x mikroorganizmy) čtyřfázové (tuhý substrát x plyn x kapalina x mikroorganizmy) dle doplňování živin vsádkové - jedno naplnění semikontinuální kontinuální - průběžné doplňování v průběhu fermentace dle aerace aerobní anaerobní dle aktivní složky enzymové (mohou být volné nebo imobilizované, tedy uchycenné) mikrobní (volné, imobilizované) biotechnologie-úvod

Získání produktu Biomasa (pekařské droždí) oddělení buněk sedimentací, odstřeďováním nebo filtrací Prokvašené médium (pivo, víno, ocet) odstranění buněk a zákalů, případná úprava produktu Extracelulární produkt (kyselina citronová, ethanol) oddělení podle charakteru produktu – destilace, srážení. krystalizace Intracelulární produkt ( karotenoidy, vitamín D ) šetrné rozbití buněk produkčního mikroorganismu (ultrazvuk, teplotní šok, povrchově aktivní látky, drcení s brusnými materiály) izolace produktu různými separačními metodami biotechnologie-úvod