PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Advertisements

PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
POVRCHOVÁ SÍLA KAPALIN
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 2.7.
Hydrostatika, hydrodynamika Přípravný kurz Dr. Jana Mattová 1.cuni.cz.
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Odporové síly SPUSTIT TEST. Odporové síly SPUSTIT TEST.
povrchů a koloidních soustav
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Vlastnosti plynů.
Dynamika hmotného bodu
zpracovaný v rámci projektu
PASCALŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Adsorpce na fázovém rozhraní
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Teplo.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Skládání sil.
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Gravitační pole, pohyb těles v gravitačním poli
Tlaková síla, tlak..
Pascalův zákon.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vlastnosti plynů.
Vzájemné silové působení těles
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
VLASTNOSTI KAPALIN
Pohyby v homogenním tíhovém poli
Jevy na rozhraní kapaliny a pevného tělesa
Základy chemických technologií
Intenzita elektrického pole
SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Vztlaková síla.
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů
Povrchová vrstva kapalin
KŘIVKA DEFORMACE.
Molekulová fyzika Sytá pára.
Adsorpce na fázovém rozhraní
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Skládání sil stejného směru
2. Centrální gravitační pole
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY JEVY NA ROZHRANÍ PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY

je povrch vody zakřivený. Na rozhraní skla a vody je povrch vody zakřivený. Na rozhraní skla a rtuti je povrch rtuti zakřivený. Povrch kapaliny je dutý, kapalina smáčí stěny nádoby. Povrch kapaliny je vypuklý, kapalina stěny nádoby nesmáčí.

Zakřivení volného povrchu kapaliny způsobuje skuteč- nost, že molekuly kapaliny, které jsou na jejím volném povrchu a současně v blízkosti stěny nádoby nebo jiného pevného tělesa, vzájemně působí nejen mezi sebou, ale také s částicemi pevného tělesa a plynu nad volným povrchem kapaliny.

U vybrané molekuly se uplatňuje vzájemné působení mezi molekulami. F1 - výsledná síla od částic kapaliny v její sféře působení F2 - výsledná síla od částic nádoby v její sféře působení F3 - výsledná síla od částic vzduchu v její sféře působení FG - tíhová síla působící na molekulu

U vybrané molekuly se uplatňuje vzájemné působení mezi molekulami. Velikosti sil F3 a FG jsou v porovnání se silami F1 a F2 velmi malé, můžeme je zanedbat.

Výsledná síla působící na molekulu má směr ven z kapaliny. Rovnovážný stav nastane, má-li výsledná síla Fv směr kolmý k volnému povrchu kapaliny.

Výsledná síla působící na molekulu směruje ven z kapaliny. Rovnovážný stav nastane, má-li výsledná síla Fv směr kolmý k volnému povrchu kapaliny. Volný povrch kapaliny při stěně nádoby je dutý.

Výsledná síla působící na molekulu má směr do kapaliny. Rovnovážný stav nastane, má-li výsledná síla Fv směr kolmý k volnému povrchu kapaliny.

Výsledná síla působící na molekulu směřuje do kapaliny. Rovnovážný stav nastane, má-li výsledná síla Fv směr kolmý k volnému povrchu kapaliny. Volný povrch kapaliny při stěně nádoby je vypuklý.

Odlijeme-li do skleněné nádoby ... vodu rtuť Kapalina smáčí stěny nádoby. Povrch kapaliny je dutý. Kapalina nesmáčí stěny nádoby, její povrch je vypuklý. J- stykový úhel je úhel, který svírá povrch kapaliny s povrchem stěny.

Zakřivení volného povrchu kapaliny u stěn v úzkých trubicích (kapilárách), u kapek a bublin způsobuje, že výslednicí povrchových sil je nenulová síla, která působí kolmo k volnému povrchu kapaliny.

Kapilární jevy: 1. kapilární elevace, voda - sklo Kapilární elevace je zvýšení volné hladiny kapaliny v kapiláře. 2

Kapilární jevy: 1. kapilární elevace, 2. kapilární deprese. rtuť - sklo Kapilární deprese je snížení volné hladiny rtuti v kapiláře. 2

Kapilární tlak S S je vyvolán výslednicí povrchových sil Fv působící kolmo k obsahu příčného průřezu S kapiláry. S S Kapilární tlak je tím větší, čím je poloměr kulového povrchu menší a povrchové napětí větší.

Kapilární tlak Voda ve skleněné kapiláře Rtuť ve skleněné kapiláře

Kapilarita Výška hladiny kapaliny v kapiláře h je dána rovnováhou kapilárního a hydrostatického tlaku. Zvýšení hladiny je nepřímo úměrné poloměru kapiláry. 2

Porovnejte průměry jednotlivých kapilár na obrázku. 2

Kapilární jevy v praxi: - stoupání vody z hloubky do povrchových vrstev půdy, - odsávání kapalin do knotů (lihový kahan), - vzlínání kapalin do stěn staveb (vlhká omítka), - nasávání živných roztoků v tělech rostlin. 2

Řešte úlohu: Jaký je vnitřní průměr kapiláry, vystoupí-li v ní voda do výšky 2,0 cm nad volnou hladinu vody v širší nádobě? s = 73 mN.m-1. d = 1,5 mm

Řešte úlohu: Jaký tlak má vzduch v kulové bublině s průměrem 1 mm v hloubce 5 m pod volnou hladinou vody, je-li atmosférický tlak 1000 hPa? s = 73 mN.m-1. p = 0,44 MPa

Test 1 Pod pojmem kapilární jevy rozumíme: a) zakřivení hladiny kapaliny ve stykovém místě s pevnou látkou, b) zvýšení nebo snížení hladiny kapaliny v kapiláře v porovnání s hladinou v okolní nádobě, c) vznik kapky při vytékání kapaliny z kapiláry, d) smáčení pevné látky kapalinou. 1

Test Kapilární tlak v kapiláře je určen vztahem: 2

Test 3 Velikost kapilárního tlaku: a) závisí přímo úměrně na poloměru kapiláry, b) závisí nepřímo úměrně na poloměru kapiláry, c) nezávisí na poloměru kapiláry, d) závisí na povrchového napětí kapaliny. 3

Test Zvýšení hladiny kapaliny v kapiláře je vyjádřeno: 4